NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Επ. Φθιώτιδας: Σε 4 άξονες το επιχειρηματικό τουριστικό μοντέλο, 2 δράσεις στη Philoxenia

Επ. Φθιώτιδας: Σε 4 άξονες το επιχειρηματικό τουριστικό μοντέλο, 2 δράσεις στη Philoxenia

Σε τέσσερις πυλώνες στηρίζει το Επιμελητήριο Φθιώτιδας το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης του νομού, τέσσερα κίνητρα έχουν οι ταξιδιώτες για να περιηγηθούν στο νομό Φθιώτιδας: Τουρισμός περιήγησης, θρησκευτικός και ιαματικός τουρισμός ή άλλως SPA και τουρισμός για την γνώση της τέχνης παρασκευής και απόλαυσης εκλεκτών τοπικών φαγητών -άλλως κατά των λεξικό των Showbiz γαστρονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Επιμελητήριο Φθιώτιδας συμμετείχε στην 37η Διεθνή Έκθεση τουρισμού PHILOXENIA EXPO στη Θεσσαλονίκη, υλοποιώντας δύο στοχευμένες δράσεις. Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου παρέθεσε γεύμα σε διακεκριμένους δημοσιογράφους της Βορείου Ελλάδος. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στο περίπτερο της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας, παρουσίασε τα τοπικά κρασιά και τα οινοποιεία της Φθιώτιδας στο ευρύ κοινό. Παράλληλα το κοινό γεύτηκε εδέσματα που αναδεικνύουν τον οίνο. Κατά την επίσκεψή της, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ενημερώθηκε για τις διαδικασίες οινοποίησης και συνεχάρη τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και τους συντελεστές της εκδήλωσης για την όλη προσπάθεια.

Περιηγητικός τουρισμός

Το μονοπάτι Αγίας Παρασκευής – Δίβρης, 10,25 χλμ., έργο το οποίο υλοποίησε ο Δήμος Λαμιέων. Η απόσταση αυτή έχει σηματοδότηση ορειβατικών μονοπατιών, ποδηλατικών διαδρομών βουνού και διάσχισης φαραγγιών.

Τα μονοπάτια Υπάτης με μεγάλες υψομετρικές διαφορές στο όρος Οίτη και πυκνά δάση ελάτης. Οι περισσότερες διαδρομές συγκλίνουν στο καταφύγιο της Οίτης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1760μ.

Μονοπάτια Οίτης: Τα περισσότερα μονοπάτια ξεκινούν από τα χωριά, που βρίσκονται στους πρόποδες της Οίτης και ανηφορίζουν προς τις κορυφές. Εννέα διαδρομές διασχίζουν τον ορεινό όγκο της Οίτης και αποτελούν ένα δίκτυο μονοπατιών, που συνδέονται μεταξύ τους, είτε στο καταφύγιο Τράπεζα, είτε στην κορυφή Γρεβενό, είτε στην κορυφή Πύργος, την ψηλότερη της Οίτης.

Μονοπάτι Σιδηροδρομικών: Τον 19ο αιώνα που κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Κάτω Τιθορέας – Λιανοκλαδίου -τμήμα μεταξύ των σταθμών Ασωπού και Τραχίνας, η μεταφορά των υλικών και των εργατών γίνονταν με τα ζώα και χρειάστηκε να κατασκευαστεί ειδικό μονοπάτι, παράλληλο με τη γραμμή. Το όνομά του διατηρείται έως και σήμερα ως “Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών”. Η διαδρομή ξεκινά από τη γέφυρα του Ασωπού ποταμού και εκεί που τελειώνει ο αυτοκινητόδρομος, ξεκινά το μονοπάτι, παράλληλα με το φαράγγι. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 5 χλμ.

Μονοπάτια ΕΦΙΑΛΤΗ: Μετά το Σταθμό Ασωπού, η σήραγγα 350 μέτρων, που καταλήγει στη γέφυρα του Ασωπού, πάνω απ' το φαράγγι του Ντούνου, το οποίο κατεβαίνει από την Παύλιανη, η γέφυρα της Παπαδιάς, μήκους 352 μέτρων και στη συνέχεια η μεγάλη σήραγγα του Μπράλου. Η περιοχή κατά τη διάρκεια της Κατοχής συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ανταρτών με τις απανωτές ανατινάξεις των γεφυρών, εκτός της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Το Φαράγγι του Ασωπού είναι γνωστό και ως πέρασμα του Εφιάλτη, αφού απ' αυτή την περιοχή ο Εφιάλτης οδήγησε τους Πέρσες στα νώτα των Σπαρτιατών, που είχαν παραταχθεί στις Θερμοπύλες. Έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, γιατί κοντά βρίσκονται η αρχαία Ηράκλεια, η Τραχήνα, η Σιδερόπορτα και ο Κούβελος της Παύλιανης, όπου υπάρχει και Βυζαντινό Κάστρο.

Θρησκευτικό τουρισμός

Πολυάριθμα κειμήλια, εντυπωσιακές τοιχογραφίες και παλαιές εικόνες κοσμούν τα μοναστήρια της Φθιώτιδας. Βυζαντινά και μεταβυζαντινά κτίσματα αποτελούν δείγματα αρχιτεκτονικής διαφόρων ρυθμών. Στη Φθιώτιδα υπάρχουν οι ιστορικές μονές: Ι. Μ. Αντίνιτσας, Ι. Ν. Ευαγγελισμού, Ι. Ν. Αγ. Λουκά, Ι. Ν. Παναγιάς Αρχοντικής, Ιερά Μονή Αγάθωνος, το Μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσσιώτισας, η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Ιαματικές πηγές – το δυνατό σημείο της Φθιώτιδας

Η Φθιώτιδα είναι γνωστή για το γεωθερμικό πεδίο της και τις ιαματικές πηγές της. Οι ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας αποτελούν από την αρχαιότητα ένα σημαντικό σημείο αναφοράς. Σε αντίθεση με τις ιαματικές πηγές άλλων χωρών, δεν έχουν ραδιενεργά κατάλοιπα ή βιομηχανικά λύματα, ενώ τα λουτρά είναι οργανωμένα και επισκέψιμα στο ευρύ κοινό. Οι ιαματικές πηγές (40°C) από τις οποίες ονομάστηκε το πέρασμα των Θερμοπυλών βρίσκονται στις παρυφές του λόφου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από αίτημα της Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές ως δώρο στον Ηρακλή για να ανακτήσει τη δύναμή του μετά από κάθε άθλο. Η φημισμένη πόλη των Καμένων Βούρλων, χτισμένη ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, είναι ένα διαχρονικό θέρετρο διακοπών από τη δεκαετία του 1960.

Η λουτρόπολη της Υπάτης είναι άλλο ένα σημαντικό μέρος, με τις ιαματικές πηγές αφιερωμένες στη θεά Αφροδίτη. Τα λουτρά βρίσκονται σε ένα καταπράσινο τοπίο εντυπωσιακής ομορφιάς πολύ κοντά στη λίμνη Σμοκόβου. Επιπλέον, οι ιαματικές πηγές Άμπλα της Παλαιοβράχας αποτελούν πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.

Η τέχνη της παρασκευής και απόλαυσης καλού φαγητού

Αυθεντική και απέριττη, η φθιωτική κουζίνα χαρακτηρίζεται από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, με έμφαση στο ντόπιο κρέας. Η περιοχή φημίζεται για την οινοπαραγωγή της, αλλά και το αρωματικό τσίπουρο και το γαλακτομπούρεκο Λαμίας, τον μπακλαβά και τους νόστιμους κουραμπιέδες.

Ο νομός Φθιώτιδας

Το μεγαλύτερο ποσοστό του δυναμικού της Φθιώτιδας εργάζεται στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία. Η Φθιώτιδα παράγει βρώσιμα έλαια, κηπευτικά, βαμβάκι, ντομάτα, εσπεριδοειδή, καθώς και προϊόντα ΠΟΠ. όπως: το κατίκι Δομοκού, το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας, το ακτινίδιο Σπερχειού κ.ά. Ειδικά η επιτραπέζια ελιά καλύπτει σχεδόν το 50% της εθνικής παραγωγής, ενώ η ελιά καλαμών το 30%. Η Φθιώτιδα επίσης παράγει γαλακτοκομικά, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, αναγνωρισμένης ποιότητας που στηρίζονται στην βιοτεχνική παραδοσιακή παραγωγή, μια παραγωγική διαδικασία εκτός «βιομηχανοποιημένου τρόπου». Δυναμική η παρουσία των τοπικών οινοποιείων τα οποία έχουν αναγνωριστεί διεθνώς. Πολλά από τα οινοποιεία συμμετέχουν στους Δρόμους του Κρασιού της Ελλάδας.

Αμφικτιονίες, η πρώτη μορφή οργανισμού ενωμένων εθνών

Σύμφωνα με το μύθο, οι πρόγονοι των Ελλήνων γεννήθηκαν στη Φθιώτιδα, όταν ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, που είχαν το βασίλειό τους στη Φθία, την πόλη των Μυρμιδόνων, απέκτησαν τον Έλληνα, τον γιο τους και πρόγονο των Ελλήνων, και δημιούργησαν το νέο ανθρώπινο γένος. Σε αυτή τη γη, γεννήθηκαν οι Αμφικτιονίες, η πρώτη μορφή οργανισμού ενωμένων εθνών. Στην Φθιώτιδα ανακαλύφθηκαν νεολιθικοί οικισμοί και ευρήματα της εποχής του χαλκού, καθώς και στοιχεία που μαρτυρούν την ακμή οικιστικών κέντρων από τους κλασικούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.

Η Λαμία

Η πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, η Λαμία, πόλη με 4 πλατείες στο κέντρο, πολύ κοντά η μία στην άλλη, διάσημη για το περίοπτο Κάστρο της. Η πόλη της Λαμίας βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Όθρυς, αμφιθεατρικά χτισμένη μεταξύ δύο λόφων, του Κάστρου (ανατολικά) και του Αγίου Λουκά (δυτικά), αλλά και κοντά στον Σπερχειό. Κατά τη μυθολογία, η Λαμία χτίστηκε από τον Λάμο, τον γιο του Ηρακλή και της Ομφάλης. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι χτίστηκε απ' τη Λαμία, τη Βασίλισσα των Τραχινίων, θυγατέρα του Ποσειδώνα. Η λέξη «Λαμία» ετυμολογικά συγγενεύει με το «λαιμός» ή «λάμος», που σημαίνει χάσμα, βάραθρο ή και αχόρταγος, λαίμαργος.

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας λειτουργεί από το 1948, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), είναι υποχρεωτική ένωση εμπόρων, βιομηχάνων, βιοτεχνών και επαγγελματιών του Νομού, έχει έδρα την Λαμία την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μέλη του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας είναι όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο, την μεταποίηση, την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό, οι οποίες ανέρχονται σήμερα περίπου σε 7.000 μέλη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr