NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Τα πρόσωπα κλειδιά και οι ασφαλιστικές που «έγραψαν» το 2022

Τα πρόσωπα κλειδιά και οι ασφαλιστικές που «έγραψαν» το 2022

Χρήστος Γεωργακόπουλος, Φιλίππα Μιχάλη, Σταύρος Κωνσταντάς, Μαριάννα Πολιτοπούλου είναι τα τέσσερα πρόσωπα που τάραξαν τα ήρεμα νερά της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα το 2022. Την αλλαγή σκηνικού σηματοδοτούν οι μετακινήσεις αυτές, αλλά και μεγάλες εκπλήξεις από την Φιλίππα Μιχάλη και τον Σταύρο Κωνσταντα.

Ανακατανομές και νέα μερίδια από τομείς που αναπτύσσονται

Μετά τις μεγάλες εξαγορές που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, οι μετακινήσεις προσώπων–κλειδιά προοιωνίζουν ανακατανομές στην πίτα της αγοράς, αλλά και άντληση νέων μεριδίων από τομείς με θετικές προοπτικές για την οικονομία της Ελλάδας.

Ορισμένοι από αυτούς τους τομείς είναι: ο τουρισμός – υποδομές, οι συναλλαγές στο ηλεκτρονικό εμπόριο που ενέχουν κινδύνους δισεκατομμυρίων ευρώ, οι επενδύσεις σε κινητές και ακίνητες αξίες, η υγεία και οι ευθύνες προς τρίτους και οι επιχειρηματικές – βιομηχανικές ασφαλίσεις.

Οι ασφαλιστικές σε θέσεις μάχης

Οι ασφαλιστικές που έχουν κλειδώσεις θέσεις είναι: η Generali στα χέρια της οποίας πέρασε, μεταξύ άλλων, το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των τουριστικών ασφαλίσεων της ΑΧΑ με την Alpha. H ERGO Hellas με νέα επενδυτικά και προϊόντα υγείας. H Ιnteramerican στο αυτοκίνητο υποστηριζόμενη από την anytime και την Insurancemarket. Η ΝΝ με τα επενδυτικά κυρίως προγράμματα, έχοντας τις πλάτες της Τράπεζας Πειραιώς. Η Eurolife σε όλους τους τομείς, ενισχύοντας τις δυνάμεις από τα δίκτυα και την συνεργασία της με την Eurobank.

Αλλαγές εκ θεμελίων

Εθνική Ασφαλιστική και Allianz με Ευρωπαϊκή Πίστη αλλάζουν τον ρου της ιστορίας της ασφαλιστικής αγοράς με επικεφαλής τον Robert Gauci για την Εθνική Ασφαλιστική και Χρήστο Γεωργακόπουλο για την Allianz Ελλάδος. Η Ευρωπαϊκή Πίστη απετέλεσε τη μόνη εισηγμένη ασφαλιστική προτού να εισηχθή στη ρυθμιζόμενη αγορά η Interlife.

Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, παράλληλα με τη σημερινή του θέση ως CEO της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, θα αναλάβει το ρόλο του CEO της Allianz Ελλάδος από την 1η Ιανουαρίου 2023, μετά την αποχώρηση της Φιλίππας Μιχάλη στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Φιλίππα Μιχάλη, Σταύρος Κωνσταντάς - εκπλήξεις 2023

Απίστευτο θα ακούγονταν λίγους μήνες πριν ότι στη θέση της Μαριάννας Πολιτοπούλου θα βρεθεί η Φιλίππα Μιχάλη και στην θέση της Ιωάννας Σεληνιωτάκη θα βρεθεί ο Σταύρος Κωνσταντάς πρώην διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική. Ποια είναι η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι ότι ο Σταύρος Κωνσταντάς γνωρίζει πολύ καλά τα Κανονιστικά θέματα, έχει πλούσια ιστορία στην ασφαλιστική αγορά και η Φιλίππα Μιχάλη είναι από τα πιο κατάλληλα πρόσωπα για την ΝΝ. Ξεκίνησε μεταξύ άλλων την καριέρα της στην Helvetia ΑΕΔΑΚ και στη συνέχεια στην Allianz ΑΕΔΑΚ, όπου για μία δεκαετία απασχολούνταν στη Διεύθυνση Επενδύσεων στη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων. Έχει πλούσια εμπειρία και ξέρει να διοικεί πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους. Η Φιλίππα Μιχάλη αποχωρεί από την Allianz τέλος του έτους, ενώ προσωρινός διευθύνων σύμβουλος στην ΝΝ Hellas είναι ο Frederick Louis Lathioor, ο οποίος αποτελεί και μέλος του ΔΣ της NN Hellas.

Swiss Re: Οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς 2023 -2024

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ασφαλιστική αγορά είναι σήμερα ο πληθωρισμός τονίζει η Swiss Re. Σε πραγματικούς όρους ο πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε πτώση 0,2% στα συνολικά ασφάλιστρα παγκοσμίως. Για το 2023 και το 2024 η Swiss Re προβλέπει ότι ο κλάδος θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης με αύξηση 2,1% κατά μέσο όρο το 2023 και το 2024, λόγω της πτώσης του πληθωρισμού, των αυξήσεων στις τιμές των ασφαλίστρων και την αύξηση της ζήτησης για ασφάλειες ζωής.

Οι μεγάλες οικονομίες και, κυρίως, οι οικονομίες στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν πληθωριστικές υφέσεις τους επόμενους 18 μήνες εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων με τους ρυθμούς του ΑΕΠ να επιβραδύνονται κατά 1,7% το 2023, από 2,8% το 2022.

Η μελέτη της Swiss Re προβλέπει 5,4% μέσο ετήσιο παγκόσμιο πληθωρισμό το 2023 και 3,5% το 2024, από 8,1% το 2022. Βελτίωση των συνθηκών της ασφαλιστικής αγοράς θα υπάρξει από το 2023 και το 2024, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν και οι αυξήσεις των τιμών τίθενται σε ισχύ.

H ανάπτυξη στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων θα φτάσει στο 1,8% το 2023 και 2,8% το 2024 μετά από ασθενή ανάπτυξη 0,9% σε πραγματικούς όρους το 2022. Στην Ευρώπη, η ανάκαμψη αντανακλά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% των ασφαλίστρων ζημιών στις αναδυόμενες αγορές, αναμένεται να σημειώσει αύξηση 4,0% το 2023 και 5,8% το 2024.

Οι εμπορικές γραμμές αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών. Εκτιμάται αύξηση 3,3% στα εμπορικά ασφάλιστρα το 2022 και αύξηση 3,7% το 2023. Αντίθετα, τα παγκόσμια ασφάλιστρα προσωπικών γραμμών αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 0,7% το 2022, κυρίως λόγω της χαμηλής απόδοσης στην ασφάλιση αυτοκινήτων στις ανεπτυγμένες αγορές

Στο κλάδο ζωής η δυναμική διαφέρει από αγορά σε αγορά. Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός συμπιέζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και ως εκ τούτου μειώνει τη ζήτηση για ατομικά προϊόντα αποταμίευσης. Στις αναδυόμενες αγορές, τα μέτρα των κυβερνήσεων ενισχύουν την ζήτηση για τις ασφάλειες ζωής και τα αποταμιευτικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr