NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

ΙΟΒΕ: Αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

ΙΟΒΕ: Αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Νοέμβριο καθώς διαμορφώθηκε στις 101,4 μονάδες, σε σύγκριση με 98,4 τον Οκτώβριο, προσεγγίζοντας εκ νέου τα επίπεδα του καλοκαιριού.

Η ενίσχυση είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ανάλογες ανοδικές τάσεις επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Η επίδοση είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών κυρίως στο Λιανικό εμπόριο και δευτερευόντως στις Υπηρεσίες, αλλά και την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Στη Βιομηχανία, αντίθετα, οι προσδοκίες είναι σταθερές, ενώ τα Δημόσια έργα παύουν να στηρίζουν τις Κατασκευές, όπου οι προσδοκίες υποχωρούν σημαντικά.

Το ενεργειακό ζήτημα εξακολουθεί να προβληματίζει και να δημιουργεί αβεβαιότητες, όπως και το πρόβλημα του επίμονου και υψηλού πληθωρισμού που πλήττει πλέον σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών και όλα τα νοικοκυριά, ενόψει και της εορταστικής περιόδου. Από την άλλη πλευρά, η παρατεταμένη καλοκαιρία καθυστερεί την επίπτωση του αυξημένου κόστους και έχει ευνοήσει τα νοικοκυριά.

Mικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τόσο σε ΕΕ όσο και σε Ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 92,2 και τις 93,7 μονάδες αντίστοιχα, από 91,2 και 92,7 μονάδες τον Οκτώβριο.

Η ενίσχυση του δείκτη οφείλεται στην έντονη βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η οποία αντιστάθμισε την υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, ενώ οι προσδοκίες στις Υπηρεσίες, στο Λιανικό εμπόριο και στις Κατασκευές παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες. Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία (-0,7) ο δείκτης επιδεινώνεται για 9ο συνεχόμενο μήνα, παρουσιάζοντας έντονη εξασθένιση των εκτιμήσεων για το επίπεδο παραγγελιών και την τρέχουσα ζήτηση, με τα αποθέματα να διογκώνονται περαιτέρω. Όσον αφορά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή ενισχύθηκε σημαντικά (+2,8), διακόπτοντας την ελεύθερη πτώση που εμφάνιζε για πάνω από ένα χρόνο. Οι καταναλωτές εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι ως προς την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, αλλά και για την οικονομική τους κατάσταση τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα ενισχύθηκε η πρόθεση τους για μείζονες αγορές και οι προβλέψεις τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στις Υπηρεσίες (+0,2), ο δείκτης ανέκοψε την πτωτική πορεία που διατηρούσε από τον Μάρτιο, με τις προσδοκίες για την ζήτηση να αντισταθμίζουν τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών. Οι προσδοκίες στο Λιανικό εμπόριο (+0,1 μονάδες) παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες με την αισιοδοξία στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα και την μελλοντική κατάσταση των επιχειρήσεων να αντισταθμίζεται από κλιμάκωση των αποθεμάτων. Στις Κατασκευές (-0,1), ο σχετικός δείκτης διατηρήθηκε ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με τις προσδοκίες για την απασχόληση και το επίπεδο παραγγελιών να μη μεταβάλλονται. Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά στην Ιταλία (+4,1) και σε μικρότερο βαθμό στην Ολλανδία (+1,2) και στην Γερμανία (+1,1), υποχώρησε στην Ισπανία(-1,7) και την Γαλλία (-1,6), ενώ παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στην Πολωνία (+0,3).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr