NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Αστρονόμοι παρατήρησαν την πιο μακρινή μαύρη τρύπα που «τρώει» άστρα

Αστρονόμοι παρατήρησαν την πιο μακρινή μαύρη τρύπα που «τρώει» άστρα
Φωτογραφία: An artist's depiction of a supermassive black hole tearing a star apart. (Image credit: ESO/M. Kornmesser)

Την πιο μακρινή μέχρι σήμερα ανίχνευση μαύρης τρύπας που «καταπίνει» ένα κοντινό άστρο, σε απόσταση περίπου 8,5 δισ. ετών φωτός, και παράλληλα στέλνει έναν τρομερά φωτεινό πίδακα ακτινοβολίας προς τον πλανήτη μας ανακοίνωσαν αστρονόμοι.

Επειδή, ο πίδακας κατευθύνεται προς τη Γη, η βίαιη καταστροφή του άστρου από αυτή τη μαύρη τρύπα, την οποία οι αστρονόμοι αποκαλούν γεγονός παλιρροϊκής διαταραχής (ΓΠΔ), ήταν παρατηρήσιμη στο ορατό φως. Η ανακάλυψη θα μπορούσε ενδεχομένως να σηματοδοτήσει έναν νέο τρόπο παρατήρησης τέτοιων ακραίων γεγονότων που συνήθως ανιχνεύονται μόνο σε φως υψηλής ενέργειας, όπως οι ακτίνες γάμμα και οι ακτίνες Χ.

Τα γεγονότα παλιρροϊκής διαταραχής συμβαίνουν όταν τα άστρα περιφέρονται πολύ κοντά σε μαύρες τρύπες. Η μαύρη τρύπα σκίζει το άστρο με απίστευτες παλιρροϊκές δυνάμεις που δημιουργούνται από τη βαρυτική του επιρροή. Στο 1% περίπου των ΓΠΔ, η μαύρη τρύπα εκτοξεύει επίσης πίδακες πλάσματος και ακτινοβολίας από τους πόλους της.

«Έχουμε δει μόνο μια χούφτα από αυτούς τους πίδακες γεγονότων παλιρροϊκής διαταραχής και παραμένουν πολύ εξωτικά και ελάχιστα κατανοητά γεγονότα», δήλωσε ο Nial Tanvir, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο και συν-συγγραφέας της νέας έρευνας, σε μια δήλωση από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ΕΝΠ), το οποίο χειρίζεται ορισμένα από τα τηλεσκόπια που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, «Οι αστρονόμοι αναζητούν συνεχώς αυτά τα ακραία γεγονότα για να καταλάβουν πως δημιουργούνται πραγματικά οι πίδακες και γιατί ένα τόσο μικρό κλάσμα των ΓΠΔ τους παράγει».

Η ανακάλυψη αυτού του ΓΠΔ, που ονομάστηκε AT2022cmc, ήρθε το Φεβρουάριο όταν ένα τηλεσκόπιο έρευνας, το Zwicky Transient Facility (ZTF) στην Καλιφόρνια, έστειλε μια ειδοποίηση σχετικά με μια ασυνήθιστη πηγή ορατού φωτός, την οποία το Very Large Telescope (VLT) της ESO στην περιοχή της ερήμου Atacama της Βόρειας Χιλής πήδηξε να εξετάσει. Είναι μια κοινή δυναμική για τους αστρονόμους: Τα τηλεσκόπια έρευνας, όπως το ZTF, κινούνται στον ουρανό για σημάδια σύντομων και ακραίων γεγονότων, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν πιο εστιασμένα τηλεσκόπια, όπως το VLT, παρατηρώντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Η AT2022cmc έμοιαζε αρχικά με μια έκρηξη ακτίνων γάμμα (ΕΑΓ), την πιο ισχυρή πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο γνωστό σύμπαν, η προέλευση της οποίας παραμένει άγνωστη. Η ευκαιρία να παρατηρήσουν μια από αυτές τις σπάνιες και μυστηριώδεις εκρήξεις φωτός ώθησε τους αστρονόμους να εκπαιδεύσουν μια ποικιλία τηλεσκοπίων στην AT2022cmc, συμπεριλαμβανομένου του VLT, το οποίο μελέτησε το γεγονός χρησιμοποιώντας το όργανο φαντασμαγορικού X-shooter. Συνολικά, 21 τηλεσκόπια παρατήρησαν την AT2022cmc σε διάφορα μήκη κύματος φωτός, συμπεριλαμβανομένου του Hubble Space Telescope και του οργάνου ακτίνων χ Neutron Star Interior Composition Explorer (NICER) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πηγή: Space.com.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr