NEWSFLASH...
Coaching & Training | Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Δίκαιο & Νέες Τεχνολογίες: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από Νομική Βιβλιοθήκη - Tilburg University

Δίκαιο & Νέες Τεχνολογίες: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από Νομική Βιβλιοθήκη - Tilburg University

​Σε μια σύγχρονη κοινωνία, επηρεαζόμενη σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις συνεχώς εξελισσόμενες τεχνολογίες (π.χ. χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μαζική συλλογή και επεξεργασία δεδομένων), είναι εμφανείς οι συνέπειες της εφαρμογής τους σε κάθε απλή και μη πτυχή της καθημερινότητάς μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την ανάδυση νέων νομικών και ηθικών ζητημάτων σχετικά με τον αντίκτυπο που ασκεί, καθώς και το ρυθμιστικό παράγοντα που επιφέρει, η χρήση (νέων) τεχνολογιών στην διαμόρφωση του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Η νομική επιστήμη προσπαθεί να δίνει διαρκώς απαντήσεις στις προκλήσεις αυτές. Εκτός από τις παραδοσιακές νομικές θεωρίες, οι νέες απαιτήσεις της αγοράς και της κοινωνίας συνιστούν και την αντίστοιχη διαμόρφωση του νομικού πνεύματος, βάσει των ραγδαίων και συνεχιζόμενων τεχνολογικών εξελίξεων, ώστε να μπορεί αυτό συνακολούθως να συγχρονίζεται με αυτά που επιτάσσουν το εκάστοτε χωροχρονικές συνθήκες. Μέσα αυτό το πλαίσιο ξεκινάει μια καινοτόμα συνεργασία ανάμεσα στη Νομική Βιβλιοθήκη και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τίλμπουργκ (Tilburg University) στην Ολλανδία, που έχοντας κοινό όραμα, «ενώνουν τα χέρια τους» για την εκπόνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Law & Technology”.

Ακολουθώντας το πνεύμα που επιτάσσει η εποχή, η Νομική Βιβλιοθήκη, έχει επενδύσει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του νομικού επαγγέλματος στην χώρα μας, παρέχοντας ποικίλα επιμορφωτικά προγράμματα απευθυνόμενα σε δικηγόρους και νομικούς συμβούλους, καθώς και εξειδικευμένα σεμινάρια σχετικά με την εξέλιξη του δικαίου σε συνάρτηση με τις νέες τεχνολογίες. Αντιστοίχως, το Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ (Tilburg University) στην Ολλανδία έχει βασίσει σημαντικά την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής του πολιτικής στην ανωτέρω διαπίστωση. H Νομική Σχολή του Tilburg University κατετάγη ως η καλύτερη της Ολλανδίας, δεύτερη καλύτερη στην ΕΕ και 21η παγκοσμίως για το 2023, σύμφωνα με το Times Higher Education. Ένας από τους λόγους, για τους οποίους απέσπασε αυτές τις κατατάξεις είναι ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα - σε Ευρωπαϊκό επίπεδο – τμήματα πάνω στην έρευνα του δικαίου σε συνάρτηση με νέες τεχνολογίες. Το Tilburg Institute of Law, Technology and the Society (TILT) ασχολείται με τη διεπιστημονική έρευνα του δικαίου σε συνάρτηση με κοινωνικο-τεχνικές αλλαγές, στοχεύοντας στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του τριπτύχου Δίκαιο-Τεχνολογία-Κοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι νομικές προκλήσεις της κοινωνικο-τεχνικής αλλαγής που συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς στη σύγχρονη εποχή.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υπό την οργάνωση και επίβλεψη της ακαδημαϊκής διευθύντριας καθηγήτριας Ελένης Κώστα, εκκινεί στις 31 Ιανουαρίου 2023, θα έχει διάρκεια σχεδόν 2,5 μηνών και απαρτίζεται από σεμινάρια που αγγίζουν πολλές θεματικές δικαίου νέων τεχνολογιών, όπως ενδεικτικώς προστασία προσωπικών δεδομένων, fintech, τεχνητή νοημοσύνη, ενέργεια, ηλεκτρονικό εμπόριο, ίντερνετ και κυβερνοασφάλεια. Οι 20 διδάσκοντες του προγράμματος προέρχονται από το TILT, που προσφέρει το ολοένα και γνωστότερο σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο μεταπτυχιακό πρόγραμμα νομικής του Tilburg University, με τίτλο “LLM Law and Technology”. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν online, σε μη εργάσιμες ώρες, ώστε να είναι δυνατόν να παρακολουθηθούν από επαγγελματίες, ενώ δυο διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν με υβριδική μορφή στις εγκαταστάσεις της Νομικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα, για όποιον επιθυμεί να διδαχτεί από κοντά από τον εξαιρετικής φήμης καθηγητή Δικαίου του Ανταγωνισμού Giorgio Monti.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νομικούς που επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδικευμένη κατάρτιση σε ένα ευρύ φάσμα νομικών πεδίων που σχετίζονται με νέες τεχνολογίες, ενώ θα προσφέρει μια ενδελεχή ανάλυση, τόσο των νομικών, όσο των και ηθικών θεμάτων σχετικά με τις τεχνολογίες αυτές. Στόχος των διοργανωτών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι να του αποδοθεί ένας ιδανικός συνδυασμός επαγγελματικού-ακαδημαϊκού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην επιμόρφωση των συμμετεχόντων ως προς την ανάδειξη των προτεινόμενων αντανακλαστικών του νομικού συστήματος απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η τεχνολογία, καθώς και ως προς την επίλυση πρακτικών ζητημάτων και νομικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη σύγκρουση αυτή. Το πρόγραμμα περαιτέρω αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε νομικά και πρακτικά ζητήματα νέων τεχνολογιών. Τέλος, το πρόγραμμα αποβλέπει στην υποστήριξη των συμμετεχόντων, όσον αφορά την μελλοντική επικοινωνία τους με πελάτες και συνεργάτες από τον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως και το ίδιο το TILT, έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, με την Ελένη Κώστα, Ελληνίδα καθηγήτρια του εν λόγω Πανεπιστημίου, να προΐσταται από την πλευρά του ολλανδικού πανεπιστημίου για τη συνεργασία μεταξύ των δυο φορέων. Ταυτόχρονα, άλλοι τρεις ακαδημαϊκοί ελληνικής καταγωγής (Πάνος Δελημάτσης-Καθηγητής, Ιρένε Καμάρα-Επίκουρη Καθηγήτρια, Μάνος Ρούσσος-Διδακτορικός Ερευνητής) θα συμμετάσχουν έμπρακτα με διαλέξεις στο πρόγραμμα, όντες μέλη της ομάδας διδασκόντων. Με γνώμονα την πανευρωπαϊκή του αναγνώριση, αλλά φυσικά και την υπαρκτή ελληνική παρουσία εντός αυτού, το TILT κάνει δυναμική είσοδο και παρουσιάζει εαυτόν στην ελληνική αγορά με μια ισχυρή συνεργασία.

Για την περαιτέρω γνωστοποίηση ειδικών θεμάτων του προγράμματος, η Νομική Βιβλιοθήκη θα διοργανώσει την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 σχετική ημερίδα, στην οποία το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από την καθηγήτρια Ελένη Κώστα, τον καθηγητή Πάνο Δελημάτση και τον υποψήφιο διδάκτορα Μάνο Ρούσσο. Η παρουσίαση (η οποία θα γίνει στην ελληνική γλώσσα) θα αναδείξει τη χρησιμότητα της ενασχόλησης του δικηγόρου με το ευρύ πεδίο των νέων τεχνολογιών και θα παρουσιάσει, εκτός των άλλων, εναλλακτικές επαγγελματικές διεξόδους για τον Έλληνα δικηγόρο. Κατόπιν, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους εισηγητές. Για δωρεάν συμμετοχή στην εκδήλωση με θέμα Δίκαιο και τεχνολογία: προκλήσεις για το σύγχρονο δικηγόρο, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα εδώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται προς οποιονδήποτε νομικό ενδιαφέρεται να διευρύνει τους ορίζοντές του και να αποκτήσει μια πιο «φουτουριστική» αντίληψη των σύγχρονων νομικών προβληματισμών και να εμπλουτίσει το γνωστικό του πεδίο, με άξονα μια μη παραδοσιακή προσέγγιση αυτών. Η Νομική Βιβλιοθήκη ήδη δέχεται αιτήσεις συμμετοχής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και για την φόρμα υποβολής αίτησης συμμετοχής, ακολουθήστε τον εξής σύνδεσμο: https://www.nb.org/nb-ekpedeysi/seminaria-ekp-programmata/nea-seminaria/law-and-technology.html

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr