NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

H Viva Wallet... και η «ακτινογραφία» της ελληνικής start up σκηνής

H Viva Wallet... και η «ακτινογραφία» της ελληνικής start up σκηνής

Ήταν Ιανουάριος του 2022 όταν ανακοινώθηκε το μεγάλο deal ανάμεσα σε Viva Wallet - J.P. Morgan, μια συμφωνία - ορόσημο για τα δεδομένα της ελληνικής start up σκηνής... αν λογαριάζονταν δηλαδή από τους ειδικούς ως νεοφυής εταιρεία ακόμη και σήμερα

Σε κάθε περίπτωση, μετά από δημοσιεύματα - διαρροές, έντονες ζυμώσεις και ρίσκα στις επαναδιαπραγματεύσεις, που φέρονταν να απειλούσαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τελικά οι επίσημες ανακοινώσεις ήρθαν να οριστικοποιήσουν το θετικό γεγονός:

Η J.P. Morgan αποκτά ποσοστό 48,5% στη Viva Wallet και οι ιδρυτές Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας παραμένουν μέτοχοι πλειοψηφίας, σ' ένα deal που σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι δύσκολο όμοιο του να επιτευχθεί άμεσα τους επόμενους μήνες - λόγω των μακροοικονομικών και άλλων συνθηκών που επικρατούν πλέον στην αγορά.

Σημαντικό το stock option

Με αφορμή το κλείσιμο της συμφωνίας άξιο αναφοράς, για την υπόθεση αλλά και στις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει(;) να επικρατούν στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, είναι το γεγονός πως το πλάνο διάθεσης Δικαιωμάτων Προαίρεσης (Share Option Plan) στους εργαζομένους και στα στελέχη της Viva Wallet παραμένει βασικός παράγοντας για την ταχεία ανάπτυξη του οργανισμού.

Ειδικότερα, τριάντα πέντε χιλιάδες (35.000) μετοχές αξίας 50 εκατ. δολαρίων θα διανεμηθούν σε 200 στελέχη της Viva Wallet - “intrapreneurs”-, αντικατοπτρίζοντας την ουσιαστική συμβολή και την προσήλωσή τους στους στόχους της εταιρείας.

Πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα Share Option Plans που έχουν εφαρμοστεί στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα μελλοντικά στελέχη και εργαζόμενοι της Viva Wallet θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στο νέο πλάνο διάθεσης Δικαιωμάτων Προαίρεσης, εξασφαλίζοντας για την εταιρεία την προσέλκυση νέων στελεχών από ολόκληρη την Ευρώπη, που θα μοιράζονται το όραμα και τις αξίες της Viva Wallet.

Το ελληνικό οικοσύστημα σήμερα

Το 2022 ήταν μία χρονιά η οποία έβαλε φρένο στην αλματώδη ανάπτυξη του οικοσυστήματος που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος, δεδομένων των διεθνών συγκυριών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο και δεν επισκιάζει τη μέχρι τώρα ανοδική πορεία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αφήνοντας πολλές ελπίδες για το μέλλον, αναφέρεται στην ετήσια μελέτη των Found.ation - EIT Digital για το εγχώριο οικοσύστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συνολική αποτίμηση του ελληνικού startup οικοσυστήματος ξεπερνά σήμερα τα 8 δισ. ευρώ με τις 10 κορυφαίες πάντως εταιρείες να αποτιμώνται συνολικά σε επίπεδα άνω των 5,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, περισσότερες από 50 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν μέσα στο 2022, ενώ πάνω από 90 ήταν οι επενδυτές που έδειξαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στους γύρους χρηματοδότησης από επενδυτές εκτός Ελλάδας ανήλθε στο 73%.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης είναι τα εξής:

  • Καθώς ολοκληρώθηκε η επενδυτική περίοδος του EquiFund (2018-21) ο απολογισμός δείχνει ότι περισσότερες από 138 εταιρείες υποστηρίχθηκαν συνολικά μέσω του προγράμματος, προσελκύοντας περισσότερα από 1,13 δισ. ευρώ σε συνολική χρηματοδότηση (με συμμετοχή τρίτων επενδυτών). Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες που ενισχύθηκαν μέσω του προγράμματος απασχολούν περισσότερα από 6.000 άτομα στην Ελλάδα.
  • Περισσότερες από 50 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν μέσα στο 2022, προσελκύοντας περισσότερα από 310 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται ποσά δανεισμού). Το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021 που ανερχόταν στα 540 εκατ. ευρώ. Περισσότεροι από 90 επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στους γύρους χρηματοδότησης από επενδυτές εκτός Ελλάδας ανήλθε στο 73%.
  • Αυξημένη είναι η δραστηριότητα το 2022 από angel investors, η οποία φτάνει στο 10% των συνολικών επενδύσεων του 2022, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2021. Ο μέσος επενδυτής συνεισφέρει με κεφάλαια αξίας περίπου 100.000 ευρώ ετησίως, δείχνοντας προτίμηση σε ελληνικές εταιρείες. Το κριτήριο που λαμβάνει περισσότερο υπόψη είναι η σύσταση της ομάδας όπου θα επενδύσει, ενώ οι δυσμενείς παγκόσμιες συγκυρίες δεν ανέκοψαν την επενδυτική του δραστηριότητα.
  • Στο πλαίσιο του ευρύτερου οικοσυστήματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα πρωτοπορεί όσον αφορά το ποσό των συνολικών κεφαλαίων που έχουν προσελκυσθεί το 2022, με περίπου 40% του συνόλου του venture funding στην περιοχή.
  • Το 2022, είδαμε επίσης ρεκόρ στα exits, καθώς εξαγοράστηκαν 19 ελληνικές startups. Τα πιο ηχηρά από αυτά είναι της Accusonus (από τη Meta) και της Pollfish (από την Prodege).
  • Ανάμεσα στις 10 ελληνικές startups με την υψηλότερη αποτίμηση, βρίσκονται εταιρείες όπως η Blueground και η Flexcar, οι οποίες θεωρούνται "soonicorns". Υπολογίζεται ότι η συγκεντρωτική αποτίμηση αυτών των 10 εταιρειών είναι περίπου 5,5 δισ. ευρώ ενώ του ελληνικού οικοσυστήματος στο σύνολό του ξεπερνάει τα 8 δισ. ευρώ.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr