NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο της Ασφαλιστικής Αγοράς: Τα ξωτικά, οι προφητείες και οι μνήμες

Περισκόπιο της Ασφαλιστικής Αγοράς: Τα ξωτικά, οι προφητείες και οι μνήμες

Οι Elfen, Elben και Alben είναι μαζί μας για την αλλαγή του χρόνου. Την στιγμή που πάμε να ανταλλάξουμε ευχές για χρόνια πολλά, τα ημίθεα αυτά πλάσματα με ανθρώπινη μορφή εισχωρούν ανάμεσα μας, ‘χορεύουν’ και νομίζουμε ότι πέρασαν λίγες ώρες κοντά μας, όμως έχουν περάσει χρόνια πολλά μαζί μας. Ψάχνουν να βρουν έξοδο να μπουν ανάμεσα μας για να κάνουν την Ασφαλιστική αγορά και τις Ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας ξακουστές του κόσμου.

Η ασφαλιστική αγορά κατακλύστηκε από ‘ξωτικά’ για πολλά χρόνια. Κάποια από αυτά μπήκαν για να διαιωνίσουν το είδος τους, αλλά δεν τα πολυκατάφεραν, κάποια μπήκαν και έσπειραν καχυποψία, εκδίωξαν κόσμο, κάποια δουλεύουν συστηματικά όλο το χρόνο σε κρύπτες και ετοιμάζουν την έξοδο τους και σίγουρα έχουν τον τρόπο τους να κάνουν θαύματα.

Μπορείς πάντα να προβλέψεις τα γεγονότα αφού έχουν γίνει. Ευγένιος Ιονέσκο, 1912-1994, Γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας

Το 2023 δεν θα είναι εύκολη χρονιά, οι αβεβαιότητες και οι ανησυχίες του 2022 περιορίζουν την ορατότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για το 2023. Αλλιώς άλλωστε τα περιμένεις τα πράγματα και αλλιώς έρχονται αν δούμε το 2021 και τους οιωνούς τους 2022 με την αλλαγή του έτους. Μετά το επιτυχημένο 2021, οι οιωνοί για 2022 ήταν εξαίρετοι, για την Ελλάδα, που κατάφερε να κάνει άλμα ανάπτυξης 8%.


Το καλύτερο προσόν ενός προφήτη είναι να έχει καλή μνήμη. Λόρδος Χάλιφαξ, 1633-1695, Άγγλος πολιτικός & Γνωμικογράφος

Η μεταβολή ασφαλίστρων το 2021 σε σχέση με το 2020 ανά κάτοικο στον κλάδο ζωής στην Ευρώπη σημείωσε αύξηση 16% στην Ελλάδα 21%. Στον κλάδο υγείας η αύξηση στην Ευρώπη έφτασε στο 5%, στην Ελλάδα στο 9%. Οι γενικές ασφαλίσεις στην Ευρώπη σημείωσαν αύξηση 8%, στην Ελλάδα 10%. Αντίθετα με την Ευρώπη, το αυτοκίνητο και η ασφάλισης κατοικίας, έμεινε πίσω στην η Ελλάδα με ανάπτυξη 6% και 9% (9% και 14% στην Ευρώπη αντίστοιχα). Στην Ευρώπη το 2021, το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 5,3%, τα ασφάλιστρα 10,5%, στην Ελλάδα το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,3%, τα ασφάλιστρα 11%.

Καλές παρά την αναμπουμπούλα με το κορωνοϊό ήταν οι αποδόσεις: η απόδοση ενεργητικού μετά φόρων το 2021 στην Ελλάδα, 1,7% στα ίδια επίπεδα 2020 - 2021, η απόδοση κεφαλαίων μετά φόρων το 2021, 8% από 7% το 2020 και η απόδοση επενδύσεων 2,4% το 2021, από 2,5% το 2020, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ και την EIOPA. Τα επίπεδα αυτά δύσκολα θα τα δούμε το 2023, προειδοποιεί η KPMG.


Θα σε θεωρούν κορυφαία αυθεντία, αν μαντέψεις σωστά πάνω από μια φορά. Frank A. Clark, 1915-2003, Αμερικανός πολιτικός

Ένα χρόνο πριν οι ξένες επενδύσεις ήταν προδιαγεγραμμένες και οι πόροι των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης υπόσχονταν ανάπτυξη και αύξηση της ασφαλιστικής διείσδυσης στην Ελλάδα, κυρίως σε επιχειρήσεις. Οι ασφαλιστικές στοιχημάτιζαν την ανάπτυξη τους στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής όπου ως θεσμικοί επενδυτές θα διπλασίασαν τα επενδυτικά τους έσοδα ενώ θα αύξαναν τα μερίδια τους ασφαλίζοντας πράσινα προϊόντα και επιχειρήσεις που απελευθέρωναν την οικονομία από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό όμως δεν έγινε, λόγω ενός πολέμου που πραγματικά δεν γνωρίζουμε από πού ξεκίνησε και για αυτό δεν γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει.


Επειδή είναι δύσκολο να διακρίνουμε τους αληθινούς προφήτες από τους ψεύτικους, ας δυσπιστούμε απέναντι σε όλους (Πρίμο Λέβι, 1919-1987, Ιταλοεβραίος συγγραφέας)

Πάντως το μέλλον της πράσινης ανάπτυξης με τόσες πολυφωνίες, και τόσα συμφέροντα που παίζονταν δεν ήταν άδηλο. Το κρεσέντο της πράσινης ανάπτυξης βασίστηκε σε παραδοχές και υπολογισμούς που ήταν εύκολο να ανατραπούν και … ανατράπηκαν, μέχρι και η Γερμανία, η δύναμη της πράσινης ανάπτυξης, κάνει στροφή σε λιγνίτες. Οπότε και οι ασφαλιστικές, ας ‘ευαγγελιστούν ‘ άλλες τακτικές επενδύσεων και με άλλα προϊόντα.

Η συνιστώσα, ενεργειακές τιμές, ιδιωτική κατανάλωση, μισθοί, ακρίβεια χρήματος, πληθωρισμός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές και πολύ περισσότερο, όταν αυτά επισκιάζονται και από τον κίνδυνο μίας παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας και συγκρούσεων λόγω των επικείμενων εκλογών.


Στα Κινέζικα, η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία. Τζων Κέννεντυ, 1917-1963, Αμερικανός πρόεδρος [1961-1963]

Μέτωπο κατά παντός κινδύνου σχημάτισαν οι ασφαλιστικές το 2021 και 2022 με την λογική της συγκέντρωσης στην αγορά. Ασφαλιστικοί κολοσσοί του εξωτερικού αποφάσισαν την έξοδο τους, με στόχο να αυξήσουν την παρουσία τους σε αγορές στην Ελλάδα αλλά και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και την εκμετάλλευση των συνεργειών και των καναλιών διανομής μέσω τραπεζών.

Στο μέτωπο αυτό βρίσκεται η Generali (AXA), η Εθνική Ασφαλιστική (CVC), η Eurolife FFX (Fairfax),

Η NN (MetLIfe) και φυσικά η ERGO Ασφαλιστική (ΑΤΕ Ασφαλιστική). H Generali, η Εurolife, η Εθνική Ασφαλιστική έχουν δώσει δείγματα γραφής με την ERGO επίσης να σχεδιάζει να ρίξει γερά θεμέλια στον κλάδο της υγείας με νέα προϊόντα και στο κλάδο των συντάξεων με την έκδοση των νέων Unit Linked.

Των εξελίξεων υπολείπεται σήμερα η ΝΝ η οποία χάνει τον στόχο του 1 δισεκατομμυρίου πωλήσεων, ενώ καθυστερεί σημαντικά η ολοκλήρωση της συγχώνευσης της με την MetLife, δημιουργώντας ανησυχίες. Οι Ολλανδοί τηρούν σιωπή, προσπαθώντας να αποσαφηνίσουν, φαίνεται, το τοπίο. H αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ακούγοντας πολλά με τους στόχους των πωλήσεων αλλά και με τις συμβάσεις, που κάθε άλλο από ευχάριστα ήταν

Πάντως το επόμενο διάστημα ο ανταγωνισμός θα ενταθεί από τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους καθώς η συγκέντρωση των μικρών, τοπικών κυρίως, χαρτοφυλακίων της αγοράς δεν έχει διευθετηθεί όπως αναμένονταν. Η διατήρηση και εκμετάλλευση αυτών των μικρών χαρτοφυλακίων θα δώσει αξία σε μεγάλους ομίλους. Κάποιοι μελετούν να επεκτείνουν τα κανάλι διανομής τους με τις τράπεζες.

Και ας μην λησμονούμε ότι 4 ημέρες έμειναν από την υλοποίηση του νέου λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 17, με το βαθμό της αλλαγής και της πολυπλοκότητας εφαρμογής να ποικίλει ανάλογα με τις υπάρχουσες πρακτικές, εργασίες και λογιστικές πολιτικές των ασφαλιστικών εταιρειών.

Εδώ το Περισκόπιο της Ασφαλιστικής Αγοράς κλείνει το τελευταίο του τεύχος για το 2022. Δεν μπορεί να μαντέψει τι θα γίνει το 2023 και τι θα γράφει στις στήλες του, γιατί τότε θα ήταν κορυφαία αυθεντία, υπόσχεται όμως ότι θα βάζει όλη του τη δύναμη, για να εικάζει καλώς.

Από το Περισκόπιο της Ασφαλιστικής Αγοράς και όλη την ομάδα του epixeiro.gr που το στηρίζει: τον Βαγγέλη Χαμπηλομάτη, την Ιωάννα Ζαρογιάννου και τον Βαίο Κρόκο

Xρόνια πολλά και χαρούμενο το 2023!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr