NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

H αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα φέρει φθηνότερες επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις

H αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα φέρει φθηνότερες επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις

O πληθωρισμός πέφτει στην Ευρωζώνη και οι μηχανές των οικονομιών ζεσταίνονται. Με μία θετική συγκυρία ξεκινούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες το 2023.

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας τον Δεκέμβριο υποχώρησε στο 6,5%, ενώ σήμερα η Γαλλία ανακοίνωσε και αυτή μείωση πληθωρισμού στο 5,9% τον Δεκέμβριο. Η Γαλλία είχε το 2022 τον χαμηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης και η υποχώρηση του πληθωρισμού Δεκεμβρίου στο 5,9% ουσιαστικά επαναφέρει τον πληθωρισμό της σε επίπεδα προ πολέμου Ουκρανίας.

Πέριξ του 8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Δεκέμβριο

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου αναμένεται να αποκλιμακωθεί και αυτός κοντά στο 8%. Σαφέστατα δεν είναι μικρός, αλλά είναι ελεγχόμενος σε σχέση με το 12% που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Η μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην μεγάλη υποχώρηση των τιμών πετρελαίου. Ενδεικτικά την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε το brent να υποχωρεί, συγκυριακά, κάτω από τα 80 δολάρια/βαρέλι, ενώ αποκλιμακώνονται και οι τιμές των πρώτων υλών.

Ανοίγουν ξανά οι εταιρικές χρηματοδοτήσεις

Η υποχώρηση του πληθωρισμού, εάν συνεχιστεί και στο επόμενο τρίμηνο, αναμένεται ότι θα «ξεπαγώσει» τα τραπεζικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Ήδη οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες, αφού είχαν παγώσει λίγο τα επιχειρηματικά δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις λόγω της ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων και των φόβων για είσοδο σε ύφεση, ξεπαγώνουν πάλι τις εταιρικές χρηματοδοτήσεις και στα κεφάλαια κίνησης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε ύφεση και πιθανότατα θα έχει ένα κατώφλι ανάπτυξης το α’ εξάμηνο της τάξης του 1%-1,5%, σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες, μετά το πληθωριστικό σοκ του β’ εξαμήνου που τις ανάγκασε να «κλείσουν» τις στρόφιγγες των χρηματοδοτήσεων (και κατά παραγγελία της ΤτΕ), έχουν αρχίσει να δίνουν νέα δάνεια προς τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις με τροποποιημένα επιτόκια.

Πλέον για δάνεια κίνησης 5ετίας μέχρι 100.000 ευρώ, το μεσοσταθμικό επιτόκιο στις 4 συστημικές τράπεζες διαμορφώνεται κοντά στο 4,5%-5% για καλούς παλαιούς πελάτες. Από εκεί και πέρα, οι εγχώριες τράπεζες διαμορφώνουν το κόστος δανεισμού ανάλογα με τις εταιρικές σχέσεις και το πλήθος των εργασιών που έχουν οι πελάτες τους μαζί τους. Για μεγάλους και «πιστούς» πελάτες, τα επιτόκια χρηματοδοτήσεων κεφαλαίων κίνησης ενδέχεται να διαμορφωθούν στο επόμενο τρίμηνο ακόμη και κάτω από το 4%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr