NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η άνοδος των φορολογικών εσόδων το δ’ τρίμηνο 2022 και εκλογές ανεβάζουν τους μισθούς στο α’ εξάμηνο 2023

Η άνοδος των φορολογικών εσόδων το δ’ τρίμηνο 2022 και εκλογές ανεβάζουν τους μισθούς στο α’ εξάμηνο 2023

Η άνοδος των φορολογικών εσόδων στο δ’ τρίμηνο 2022 βοηθά την κυβέρνηση σε δύο τομείς. Ο πρώτος να είναι ελαστική σε ορισμένους τομείς που επιτρέπουν αποκλίσεις στην εισπραξιμότητα (π.χ. περιφέρεια και παραμεθόριες περιοχές) είτε για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους είτε για λόγους καθαρά προεκλογικούς και ο δεύτερος τομέας είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων.

Ετεροχρονισμένες αυξήσεις μισθών και συντάξεων

Ήδη οι βασικές συντάξεις έχουν αυξηθεί κατά 7% περίπου ενώ θα υπάρξουν αναπροσαρμογές και στις υπόλοιπες. Σε ότι αφορά τους μισθούς, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να προχωρήσει αυξήσεις της τάξης του 5-10% μέσα στο α’ εξάμηνο 2023 αρκεί να υποχωρήσει και ο πληθωρισμός. Όμως απ’ ότι μαθαίνουμε, τα οικονομικά στοιχεία ουσιαστικά κάνουν λόγο για πιθανό ετεροχρονισμό των αυξήσεων των μισθών και συντάξεων στο β’ εξάμηνο.

Ο κ. Σκυλακάκης ουσιαστικά έχει βάλει τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, η Τράπεζα της Ελλάδας συστήνει αυξήσεις με «μέτρο» προκειμένου να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, αυξήσεις θα γίνουν, αλλά είτε θα είναι ελεγχόμενες μέσα στο α’ τρίμηνο είτε θα είναι μεγαλύτερες στο β’ εξάμηνο 2023.

«Καμπανάκια» από ΙΟΒΕ, ΣΕΒ και Επιμελητήρια για τις αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων

Στο θέμα των αυξήσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν μελέτες και συστάσεις από ΙΟΒΕ και ΣΕΒ να είναι έντονες και σε κάθε περίπτωση να είναι συνδεδεμένες με την πορεία του πληθωρισμού (inflation linked). Επίσης και τα Επιμελητήρια ανά την χώρα τονίζουν ότι σε περίπτωση ανόδου του εργασιακού κόστους όταν αυτό δεν συνοδεύεται από αύξηση πωλήσεων, θα δημιουργηθεί σημαντική πίεση στις επιχειρήσεις και οι μικρότερες θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Όπως δήλωσαν στο epixeiro.gr, παράγοντες από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι αυξήσεις μισθών είναι μεν αναγκαίες αλλά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι και ελεγχόμενες ανά μήνα προκειμένου να μην δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα για τις επιχειρήσεις.

EKT: Έρχονται αυξήσεις μισθών και στην Ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει σημαντική αύξηση μισθών στην ευρωζώνη - δείκτης ο οποίο συνδέεται με τον πληθωρισμό - τα ερχόμενα τρίμηνα, γεγονός που ενισχύει τα επιχειρήματα όσων δείχνουν προς νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Η μελέτη της εξέλιξης των μισθών στη ζώνη του ευρώ από την έναρξη της πανδημίας δείχνει η υποκείμενη αύξηση αμοιβών έχει υπάρξει "σχετικά μέτρια" και παραμένει σήμερα κοντά στη μακροπρόθεσμη σταθερή τάση, σημείωσε η ΕΚΤ τη Δευτέρα, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεών της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr