NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Θεραπεία rTMS στο πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο Smart CNS Center

Θεραπεία rTMS στο πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο Smart CNS Center
10_01_2023
epixeiro icon Coaching & Training

Το Ψυχιατρικό Κέντρο Smart CNS Center είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μιας ομάδας ιατρών ειδικών στην ψυχική υγεία με κοινή φιλοσοφία την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ψυχιατρικής στην Ελλάδα σε εναρμόνιση με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις.

Ιδρύθηκε το 2019 και ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Αθήνα (Γλυφάδα) το 2020 σε μια δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας του covid-19.

Πυρηνικό και αδιαπραγμάτευτο στοιχείο του κέντρου: η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των διαταραχών του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος με σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογίας και της νευροεπιστήμης.


Καινοτόμος αντιμετώπιση των ψυχιατρικών διαταραχών χωρίς φάρμακα

Η κατάθλιψη και το άγχος γνωρίζουμε σήμερα ότι επηρεάζουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότι πιστεύαμε παλιότερα. Παράλληλα οι ψυχικές διαταραχές δεν αποτελούν πλέον ταμπού και όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αναζητήσουν την βοήθεια ειδικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που τους κρατάνε πίσω και περιορίζουν την λειτουργικότητα στην καθημερινότητά τους.

Από την κοινωνική και επαγγελματική, μέχρι ακόμα και τη σεξουαλική σας ζωή, η κατάθλιψη μπορεί να παίξει έναν πολύ ανασταλτικό ρόλο και να μην σας επιτρέψει να απολαύσετε στο έπακρο τις στιγμές σας. Μπορεί, ωστόσο, να αντιμετωπιστεί- και μάλιστα χωρίς να καταφύγετε σε φαρμακευτική αγωγή!

Στο Smart CNS Center εφαρμόζεται η μέθοδος rTMS, η οποία έρχεται και στην Ελλάδα να δώσει πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα μέχρι πρότινος δυσεπίλυτα.


Τι είναι το rTMS

Η μέθοδος rTMS (Επαναλαμβανόμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός) είναι μια από τις κορυφαίες λέξεις της τεχνολογίας στην ψυχιατρική θεραπεία. Συνδυάζει τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη των νευροεπιστημών με τις τεχνολογικές εφαρμογές φυσικών νόμων (μαγνητικό πεδίο) για να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Το rTMS είναι θεραπευτική μέθοδος

  • ασφαλής,
  • ανώδυνη,
  • μη παρεμβατική
  • εντοπισμένη και
  • χωρίς παρενέργειες

Είναι το rTMS εγκεκριμένη μέθοδος;

Πρόκειται για μία εξαιρετικά ασφαλή και μη επεμβατική θεραπευτική προσέγγιση που έχει λάβει έγκριση από τον αυστηρό Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την κατάθλιψη και εδώ και χρόνια πραγματοποιείται σε κορυφαία ιατρικά και ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως, όπως τα Stanford Medicine, Johns Hopkins, Mayo Clinic, University of British Columbia, Harvard Medical School-McLean Hospital, Victoria Clinic Australia και London Psychiatry Centre.


Θα χρειαστεί να νοσηλευτώ ή να κάνω εξετάσεις;

Δεν απαιτείται κανενός είδους νοσηλεία, αναισθησία ή αιματολογικές εξετάσεις. Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως μετά τη συνεδρία στην καθημερινή του δραστηριότητα.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για να δούμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα;

Ο κύκλος συνεδριών που θα οδηγήσει στην εξαγωγή ολοκληρωμένου θεραπευτικού αποτελέσματος διαρκεί περίπου 1.5-2 μήνες. Προϋποθέτει καθημερινές επισκέψεις σε ιατρείο και η κάθε συνεδρία διαρκεί από 3 (πρωτόκολλο iTBS) ως και 40 λεπτά περίπου.

Το rTMS είναι αποτελεσματικό μόνο σε περιπτώσεις κατάθλιψης;

Όχι. Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα ψυχιατρικών και νευρολογικών παθήσεων που είναι πλέον αντιμετωπίσιμες χωρίς να καταφύγουμε υποχρεωτικά σε φάρμακα.

Άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, εξαρτήσεις από ουσίες (συμπεριλαμβανομένης της διακοπής καπνίσματος), διπολική κατάθλιψη ινομυαλγία, νευροπαθητικός πόνος, νόσος Parkinson, αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό είναι μερικά από τα πιο διαδεδομένα πεδία εφαρμογής της μεθόδου του Επαναλαμβανόμενου Διακρανιακού Μαγνητικού Ερεθισμού.

Πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος;

Το rTMS μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση, ενώ όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι σε αρκετούς ανθρώπους μειώνει την επιθυμία (craving) για ουσίες, αλκοόλ, φαγητό, μειώνει τον πόνο, βελτιώνει μεταβολισμό και γνωστικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με έρευνες κορυφαίων ερευνητικών κέντρων καθώς και με τα μέχρι τώρα δεδομένα από την κλινική εφαρμογή της θεραπείας, το rTMS εμφανίζει αξιόλογα ποσοστά μείωσης ή/και εξάλειψης των συμπτωμάτων της μείζονος κατάθλιψης.

Το βασικό πλεονέκτημα της θεραπείας rTMS είναι η ασφάλεια. Δεν έχει κάποια από τις παρενέργειες των φαρμάκων πέραν μιας ήπιας συνήθως εύκολα αναστρέψιμης κεφαλαλγίας σε ελάχιστες των περιπτώσεων.

  • Δεν επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία.
  • Δεν προκαλεί αύξηση όρεξης & βάρους (ενίοτε μειώνει).
  • Δεν προκαλεί καταστολή.
  • Δεν επηρεάζει αρνητικά συγκέντρωση, μνήμη και γενικά τις γνωστικές λειτουργίες (ενίοτε αυξάνει).

Γιατί να κάνω rTMS;

  • Γιατί έχω δοκιμάσει αρκετά φάρμακα στο παρελθόν με μικρά ή καθόλου αποτελέσματα.
  • Γιατί τα φάρμακα μου προκαλούν παρενέργειες
  • Γιατί θέλω να γίνω καλά χωρίς να χρησιμοποιήσω φάρμακα
  • Για να ενισχύσω το αποτέλεσμα της υπάρχουσας φαρμακευτικής μου θεραπείας

Τι άλλες υπηρεσίες παρέχονται στο Smart CNS Center μέχρι στιγμής;

  • Οι παραδοσιακές ψυχιατρικές υπηρεσίες (φάρμακα & ψυχοθεραπεία)
  • tDCS
  • Φωτοθεραπεία
  • Φαρμακογονιδιωματική : εξετάσεις DNA που βοηθούν σε πιο εξατομικευμένη επιλογή φαρμάκων

Η συνεχής επαφή με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις και η υλοποίηση τους στην Ελλάδα αποτελούν σημαντική επιχειρηματική προοπτική του κέντρου για το μέλλον.


Η ομάδα του Smart CNS Center

  • Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Διευθυντής Κέντρου
  • Πασχάλης Γκίκας Ψυχίατρος Επιστημονικός διευθυντής
  • Άρης Κατσιαφλιάνης Ψυχίατρος
  • Αναστασία Τσακίρη Παιδοψυχίατρος

Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 115, Γλυφάδα

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το κέντρο και τις υπηρεσίες του στο website: smartcns.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr