NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Σεμινάρια & Επιμόρφωση Στελεχών
ανάγνωση

Γιατί αξίζει να γίνετε εκπαιδευτής ενηλίκων!

Γιατί αξίζει να γίνετε εκπαιδευτής ενηλίκων!

Γιατί αξίζει να γίνετε εκπαιδευτής ενηλίκων - Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στην εκπαίδευση ενηλίκων και θα σου παραθέσουμε τα οφέλη αυτού του επαγγέλματος.

Aν είσαι και εσύ ένας από αυτούς που σκέφτεται το ενδεχόμενο να γίνει εκπαιδευτής ενηλίκων, το άρθρο αυτό αποτελεί μια πολύτιμη βοήθεια.

Το επάγγελμα του εκπαιδευτή ενηλίκων είναι κάτι που ακούγεται αρκετά τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει τη δια βίου μάθηση για άτομα που έχουν υπερβεί το ηλικιακό όριο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Πάμε, όμως, να δούμε αναλυτικότερα κάποια από τα οφέλη του να είσαι εκπαιδευτής ενηλίκων!


Αυτονομία των μαθητών

Σε αντίθεση με ανήλικους μαθητές, οι ενήλικοι είναι άτομα που έχουν ένα σύνολο δεξιοτήτων για τη μελέτη τους είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό.

Είναι σε θέση να γράφουν, να συνοψίζουν, να κρατούν σημειώσεις και γενικότερα διακατέχονται από ένα αίσθημα αφοσίωσης, που τους βοηθάει στην οργάνωση και στη μετέπειτα ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Επομένως, ο ρόλος του εκπαιδευτή αυτομάτως γίνεται πιο εύκολος και ευχάριστος καθώς απέναντί του έχει έναν άνθρωπο που ναι μεν χρειάζεται τη διδαχή του, αλλά το στάδιο από το οποίο ξεκινάει είναι πιο υψηλό από ένα παιδί.


Ύπαρξη κινήτρων

Σε αντίθεση με ένα παιδί, ένας ενήλικας απευθύνεται σε έναν εκπαιδευτή με δική του βούληση και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά και το χαρακτηριστικό που τους ξεχωρίζει.

Παρά το πιθανότατα επιβαρυμένο πρόγραμμα που μπορεί να έχουν, αισθάνονται ενδιαφέρον για τη μάθηση και μερικές φορές για τους ίδιους είναι επιτακτική ανάγκη.

Επιπρόσθετα, η επιλογή των μαθημάτων που θα παρακολουθήσουν συνδέεται άμεσα με τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά τους. Αυτό θα βοηθήσει τον εκπαιδευτή να γνωρίσει πιο ουσιαστικά τους μαθητές του και να τους προσφέρει το κατάλληλο μαθησιακό υλικό.

Επομένως, οι ενήλικοι μαθητές έχουν έναν λόγο και έναν στόχο που θέλουν να επιτύχουν. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι η εξέλιξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους, η επαγγελματική τους ανέλιξη κ.α.


Πληθώρα γνώσεων

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του να είσαι εκπαιδευτής ενηλίκων είναι η γνώση από την οποία κατακλύζονται οι μαθητές του.

Τόσο η ποσότητα και ποιότητα των γνώσεων όσο και η εμπειρία που διαθέτουν για άλλους τομείς της καθημερινής και επαγγελματικής ζωής είναι πληροφορίες αρκετά χρήσιμες. Ακόμα και αν δεν έχουν γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που διδάσκονται, έχουν άλλες που μπορεί να φανούν εξίσου βοηθητικές.


Πειθαρχία

Τα υψηλότερα επίπεδα ωριμότητας που έχουν οι ενήλικες μαθητές σε σχέση με ένα παιδί, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Αυτή η ωριμότητα συνεπάγεται και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς των μαθητών.

Συμπερασματικά, οι εκπαιδευτές δε χρειάζεται να δίνουν χρόνο στο να πειθαρχήσουν τους μαθητές τους, κάτι που σίγουρα συμβαίνει με ένα παιδί μικρότερης ηλικίας.

Επομένως και με βάση τα παραπάνω, η διδασκαλία σε ενήλικες ανθρώπους είναι αρκετά διαφορετική και λιγότερο περίπλοκη συγκριτικά με τη διδασκαλία σε παιδιά και πιο νεαρούς μαθητές.

Οι δεξιότητες, οι γνώσεις, τα κίνητρα και η πειθαρχία που κατέχουν κάνουν την διδασκαλία και το έργο των εκπαιδευτών αρκετά εύκολα και διαχειρίσιμα συγκριτικά με διαφορετικής ηλικιακής ομάδας μαθητές.

Το να διδάσκεις σε ενήλικες σίγουρα δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης, καθώς αναφερόμαστε σε άτομα που έχουν στη φαρέτρα τους εργαλεία και πληροφορίες, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό αποτελεί και μια πρόκληση, γιατί δεν παύουν να είναι άτομα με φορτωμένα προγράμματα και πολυάσχολη καθημερινότητα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr