NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Coface: Ολέθρια η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid για την Κίνα

Coface: Ολέθρια η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid για την Κίνα

Μετά την ανακοίνωση της σταδιακής ελάφρυνσης των μέτρων για τον περιορισμό του Covid τον Νοέμβριο, η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποφάσισε τελικά να υποβαθμίσει τον κίνδυνο του Covid-19 μέσα στον Δεκέμβριο.

Το οικονομικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό κόστος της πολιτικής για μηδενικά κρούσματα Covid οδήγησε σε μεγάλη αβεβαιότητα περί της οικονομίας, επιδρώντας σημαντικά στην κατανάλωση και τις επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, η σύνδεση του ρυθμού των κρουσμάτων της νόσου με την άρση των περιοριστικών μέτρων άσκησε ισχυρή πίεση στην οικονομική δραστηριότητα. Το τρέχον κύμα των κρουσμάτων αναμένεται να κορυφωθεί κατά τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ ένα δεύτερο κύμα –λόγω της διασποράς και στις επαρχιακές περιοχές– αναμένεται να κορυφωθεί τις πρώτες μέρες του Μαρτίου.

Δοθέντος αυτού του πλαισίου, η Coface προβλέπει μια σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο, με μια ισχυρή ανάκαμψη να ξεκινά το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Αυξανόμενα ασύμφορη η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid

Τα μέτρα ελέγχου του Covid που ελήφθησαν στην Κίνα έχουν πλήξει την ζήτηση με αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση των νοικοκυριών. Υποχρεωτικά τεστ και φόβοι για lockdown έχουν πιέσει σημαντικά την κατανάλωση. Οι λιανικές πωλήσεις ήταν σταθερές για τους πρώτους 11 μήνες του 2022, και οι προοπτικές της αγοράς εργασίας ασθένησαν, με την ανεργία να φτάνει το 5.7% το Νοέμβριο.

Η μεταποιητική παραγωγή και οι μεταφορές επλήγησαν επίσης από τα μέτρα κατά της νόσου Covid, με την βιομηχανική παραγωγή να υποχωρεί κατά 2.2% τον Νοέμβριο, και τους χρόνους παράδοσης υλικών να επιμηκύνονται απότομα.

Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης εξασθενημένες προοπτικές εξωστρέφειας. Οι εξαγωγές ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανάπτυξη της χώρας κατά την πανδημία και εντός του 2022, αλλά η ζήτηση από το εξωτερικό πλέον αναμένεται να είναι χαμηλότερη κατά το 2023, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι εξαγωγές αγαθών έπεσαν κατά 8.7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η διατήρηση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων Covid θα μπορούσε να αποδοθεί στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας τον Οκτώβριο του 2022. Όμως οι αυστηροί έλεγχοι, τα lockdowns και οι μαζικές δειγματοληψίες κατέληξαν να πυροδοτούν μια λαϊκή δυσφορία, η οποία οδήγησε στην εκδήλωση διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις προς τα τέλη του 2022.

Νεφελώδες άνοιγμα λόγω αβεβαιότητας

Το άνοιγμα της Κίνας αναμένεται να είναι μια θετική εξέλιξη για τις προοπτικές της κατανάλωσης, αλλά η επίδραση θα είναι σταδιακή και πιθανά περιορισμένη.

Η ταχεία εξάπλωση των επιδημιών και η ανοσία της αγέλης αναμένεται να οδηγήσουν σε οικονομική ομαλότητα το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Αναμένεται ανάκαμψη της κατανάλωσης το 2023, αυτή θα είναι σταδιακή. Παρατηρούμε πως το διαθέσιμο εισόδημα αργεί να ανακάμψει, τα διαθέσιμα των νοικοκυριών παραμένουν υψηλά (40.3% του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022), και ο καθαρός πλούτος βρίσκεται σε πτώση. Επιπροσθέτως, η ανεργία –η οποία είναι υψηλή– θα συνεχίσει να επιδρά αρνητικά στην κατανάλωση. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το επίπεδο του χρέους των νοικοκυριών: έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το επίπεδο προ δεκαετίας (62% το 2022 σε σύγκριση με 30% το 2012), γεγονός που δυσχεραίνει την ενίσχυση της κατανάλωσης.

Η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να είναι βαρίδι στην ανάπτυξη αυτή τη χρονιά, ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο. Ενώ ο κλάδος των κατοικιών αναμένεται να σταθεροποιηθεί συνεπικουρούμενος από κρατικές ενισχύσεις, οι επενδύσεις στο κατασκευαστικό κομμάτι θα είναι χαμηλότερες. Δοθείσης της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής, οι εξαγωγικές εταιρείες πιθανά δεν θα επενδύσουν σε νέες εγκαταστάσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr