NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Αγορές
ανάγνωση

Υψηλό 10 μηνών για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Υψηλό 10 μηνών για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 10 μηνών κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώθηκε στις 104,9 μονάδες έναντι 103,5 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.

Η άνοδος προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Κατασκευές και στο Λιανικό εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται.

Οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά αμβλύνονται συγκριτικά με πέρυσι και, έως τώρα στον φετινό χειμώνα, οι τιμές ενέργειας δεν δημιούργησαν τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο υπήρχε φόβος ότι θα προκαλούσαν, μειώνοντας κατά συνέπεια και την απαισιοδοξία.

Όμως, παρά την τάση μείωσης, ο πληθωρισμός κινείται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδίως σε κρίσιμες κατηγορίες όπως τα τρόφιμα, και οι συνθήκες πίεσης στα νοικοκυριά και στην αγορά παραμένουν. Επίσης, οι έντονες αναταράξεις στον ενεργειακό τομέα ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έχουν κλείσει τον κύκλο τους.

Συνολικά, η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και ευρύτερα διατηρείται, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Ουκρανία και συσσωρεύονται ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Παράλληλα, καθώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος, μπορεί να αναμένεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας και τη μελλοντική θέση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με αντίστοιχη επίδραση στο οικονομικό κλίμα που είχαν προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Αναλυτικότερα:

στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση μεταβλήθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποχώρησαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά.

στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν ήπια, ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται ελαφρά.

στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν ήπια.

στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν αισθητά, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένησαν ηπιότερα.

στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση.

Παράλληλα επιδεινώθηκαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

ΕΕ – ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Μικρή περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 98,0 και τις 99,9 μονάδες αντίστοιχα, από 95,7 και 97,1 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Η ενίσχυση του δείκτη στην ΕΕ οφείλεται στην έντονη βελτίωση στη Βιομηχανία, στις Υπηρεσίες, στο Λιανικό εμπόριο και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς οι προσδοκίες υποχώρησαν στις Κατασκευές.

Στη Βιομηχανία ο δείκτης ενισχύεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά, παρουσιάζοντας έντονη βελτίωση των προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς 3 μήνες και αποκλιμάκωση των αποθεμάτων, τα οποία συνοδεύτηκαν από βελτίωση στις εκτιμήσεις για το επίπεδο παραγγελιών και την τρέχουσα ζήτηση.

Όσον αφορά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω, καθώς οι καταναλωτές εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι ως προς την οικονομική τους κατάσταση τους προσεχείς μήνες, αλλά και την γενικότερη οικονομική κατάσταση και πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν μείζονες αγορές, ενώ παράλληλα διατηρήθηκαν αμετάβλητες οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση τους.

Στο Λιανικό εμπόριο καταγράφεται αισιοδοξία στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα και την μελλοντική κατάσταση των επιχειρήσεων παράλληλα με κλιμάκωση των αποθεμάτων.

Στις Υπηρεσίες οι αισιόδοξες προσδοκίες ήταν αποτέλεσμα βελτίωσης και των τριών συνιστωσών του σχετικού δείκτη.

Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε ως αποτέλεσμα της σημαντικής επιδείνωσης των προσδοκιών για την απασχόληση και σε μικρότερο βαθμό από την εξασθένιση του επιπέδου παραγγελιών.

Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε αισθητά στην Γαλλία (+4,4), στην Ισπανία (2,7), στην Γερμανία (+2,5) και σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία (+1,7) και την Ολλανδία (+0,5), ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στην Πολωνία (0,0).

Αναλυτικότερα:

  • Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ ενισχύθηκε στις +0,3 μονάδες, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις +1,3 μονάδες. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες βελτιώθηκαν τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τις προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης που διατηρήθηκαν αμετάβλητες σε αμφότερες τις δύο ζώνες, καθώς τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και στις δύο.
  • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +8,7 μονάδες στην ΕΕ και στις +10,7 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώθηκαν ελαφρά σε αμφότερες τις ζώνες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν οριακά και στις δυο ζώνες.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -1,7 μονάδες στην ΕΕ και στις -0,8 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνονται αισθητά σε αμφότερες τις ζώνες, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις ενισχύονται ηπιότερα, ενώ τα αποθέματα κλιμακώνονται.
  • Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -0,5 μονάδες στην ΕΕ και στις +1,3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση περιορίζονται σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών ενισχύονται οριακά.

Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -22,2 μονάδες στην ΕΕ και στις -20,9 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους τελευταίους 12 μήνες κινήθηκαν οριακά ανοδικά σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι προβλέψεις για την εξέλιξή της στους επόμενους 12 μήνες. Αντίστοιχα ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ, ενώ οι προβλέψεις για αγορές τους επόμενους μήνες βελτιώνονται οριακά σε αμφότερες τις ζώνες.

Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες ενισχύθηκε αισθητά σε αμφότερες τις δύο ζώνες. Στην ΕΕ διαμορφώθηκε στις +9,5 μονάδες (από +4,7 μον.), ενώ στην Ευρωζώνη έφτασε τις +10,3 μονάδες από +6,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης κινήθηκαν ήπια ανοδικά σε αμφότερες τις δύο ζώνες, ενώ αντίθετα έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι προβλέψεις για τη ζήτηση στο επόμενο τρίμηνο τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, σημαντική βελτίωση παρουσίασαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων τόσο σε ΕΕ όσο και σε Ευρωζώνη.




... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr