NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Μια ελληνική startup στην θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Μια ελληνική startup στην θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

​Η Space Innovation Solutions (Space I.S.) είναι η νέα startup που επιλέχθηκε να ενταχθεί στη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece). Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2023 από τον Ανέστη Κατσούναρο και την Νικολέττα Πέτροβα για να φέρει την επανάσταση στις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, μέσω της εξ ολοκλήρου δικού της σχεδιασμού τρισδιάστατα εκτυπωμένης κεραίας.

Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια κεραία ηλεκτρονικής σάρωσης (χωρίς μηχανικά μέρη) μέσω της οποίας θα μπορεί να παρέχει στους χρήστες της, πρόσβαση σε δορυφόρους που βρίσκονται είτε σε γεωσύγχρονη (GEO) είτε σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO).

Οι δορυφορικές τηλεπικοινωνίες έχουν αναγεννηθεί τα τελευταία χρόνια, με την εκτόξευση χιλιάδων σμηνών δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO), όπως το Starlink της SpaceX που υπόσχεται να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες με πολύ υψηλές ταχύτητες σε ολόκληρο τον πλανήτη. «Η ζήτηση πιο γρήγορης και οικονομικότερης σύνδεσης στο διαδίκτυο αυξάνεται συνεχώς με το συνολικό μέγεθος της αγοράς των LEO δορυφόρων να αγγίζει τα $50δις ως το 2025.

Η τεχνολογία που προτείνουμε, μέσω του έξυπνου φακού που σχεδιάζουμε, μπορεί να συνδεθεί και να ακολουθεί δορυφόρους σε όλες τις τροχιές, μόνο με ηλεκτρονικά μέσα.», αναφέρει ο Δρ. Ανέστης Κατσούναρος, συνιδρυτής και CEO της Space Innovation Solutions με πολυετή θητεία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και σε κολοσσούς του χώρου όπως η Airbus Defence and Space.

Η Νικολέττα Πέτροβα, συνιδρύτρια και COO της εταιρείας, με μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο της τεχνολογίας και καινοτομίας και σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρει: «Η συμμετοχή μας στο ESA BIC Greece είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συνεργαστούμε με το ευρύτερο διαστημικό οικοσύστημα στην Ελλάδα, και να έρθουμε σε επικοινωνία και να ανταλλάξουμε απόψεις με άλλους επιστήμονες, μηχανικούς και επιχειρηματίες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και επιδιώξεις με εμας. Πιστεύουμε οτι η ESA BIC Greece μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους αρχικούς μας στόχους».

Η Space Innovation Solutions, δεσμεύεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της βαθιάς τεχνολογίας (deep tech) στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την έρευνα και καινοτομία στον τομέα των κεραιών και τηλεπικοινωνιών, καθώς και να αξιοποιήσει το υψηλά εξειδικευμένο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα.

«Η αρωγή της θερμοκοιτίδας ESA BIC Greece στην δημιουργία συνεργασιών εντός της διαστημικής κοινότητας θα είναι πολύτιμη και για περαιτέρω ανάπτυξη. Ένας μακροπρόθεσμος στόχος για εμάς είναι να εφαρμόσουμε την τεχνολογία που θα αναπτύξουμε και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα το σύστημα αισθητήρων ραντάρ αυτοκινήτων υψηλής απόδοσης για εφαρμογές αυτόνομης οδήγησης.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής λογισμικού (Head of Software) της εταιρείας, Ευάγγελος Αντωνόπουλος, κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ηλεκτρονική και Τηλεπικοινωνίες, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και βετεράνος στο χώρο της ανάπτυξης λογισμικού.

Η λειτουργία του ESA BIC Greece είναι το αποτέλεσμα του προγραμματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική. Το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του ESA BIC Greece και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη 25 ελληνικών startups με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες και υπηρεσίες του Διαστήματος. Το ESA BIC Greece προσφέρει 50.000€ σε μετρητά, πρόσβαση σε προνόμια ύψους πάνω από 150.000€, τεχνική και επιχειρηματική υποστήριξη, εκπαίδευση, δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων από 70 υποστηρικτών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr