NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Τhe recyclers: Μαθητές του ΓΕΛ Καρέα υιοθετούν την κυκλική οικονομία και δίνουν «ζωή» σε άχρηστα υλικά.

Τhe recyclers: Μαθητές του ΓΕΛ Καρέα υιοθετούν την κυκλική οικονομία και δίνουν «ζωή» σε άχρηστα υλικά.

Με σύνθημα: «Μην πετάς τίποτα! Χρησιμοποίησέ το ξανά!», μαθητές της Α’ τάξης του ΓΕΛ Καρέα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση 2023» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, μετατρέπουν τα απορρίμματα σε παραγωγικούς πόρους.

Τα προβλήματα του περιβάλλοντος συνεχώς διογκώνονται. Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και ταυτόχρονα αυξάνεται το ανθρώπινο αποτύπωμα στον πλανήτη. Η αλόγιστη χρήση πόρων είναι μία συνιστώσα του προβλήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία στην προσπάθειά της να περιορίσει το πρόβλημα. Επίσης, στους 17 στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη που έθεσε ο ΟΗΕ μέχρι το 2030 υπάρχουν στόχοι δράσης για υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση (12ος στόχος) και δράσεων για την κλιματική αλλαγή (13ος στόχος).

Οι μαθητές, που είναι ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος, αποφάσισαν να συστήσουν την επιχείρηση The recyclers με διπλό στόχο: α. Τη συμβολή στη μείωση των αποβλήτων και τη μείωση των αναγκών για νέους πόρους, με νέο μοντέλο παραγωγής αυτό της κυκλικής οικονομίας (ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, διαχείριση απορριμμάτων) και β. την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου μέσα από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της επιχείρησης.

Η επιχείρηση παράγει είδη δώρων και ασχολείται με όλο το φάσμα της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων της στην αγορά. Οι πρώτες ύλες προέρχονται από την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και αλουμινίου, η οποία γίνεται στο χώρο του σχολείου. Προμηθευτές της επιχείρησης είναι μέλη της σχολικής κοινότητας και οι οικογένειές τους, που προσφέρουν υλικά άχρηστα σε αυτούς στα οποία θέλουν να δώσουν ζωή, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Στη συνέχεια, γίνεται η διαλογή των υλικών και ο σχεδιασμός των προϊόντων που θα παραχθούν, ανάλογα με τα υλικά που μπορούν κάθε φορά να χρησιμοποιηθούν. Έπειτα, η ομάδα παραγωγής προχωρά στην κατασκευή των προϊόντων.

Τα προϊόντα – πίνακες, αξεσουάρ, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα- είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, είναι υψηλής αισθητικής και προσφέρονται σε ανταγωνιστικές τιμές. Τα προϊόντα δεν διατίθενται από φυσικό κατάστημα αλλά μέσω του e-shop της επιχείρησης ώστε να μειώνονται οι μετακινήσεις και η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Σε προσπάθεια να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησης, όλα τα τμήματά της λειτουργούν με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό η έρευνα αγοράς που προηγήθηκε της σύστασης της έγινε τηλεφωνικά, ενώ χρησιμοποιήθηκε το ψηφιακό μάρκετινγκ. Για την προώθηση των προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικά μέσα και πιο συγκεκριμένα τα μέσα κοινωνικής (Facebookι Instagram), η ιστοσελίδα https://the-recycler.cms.webnode.gr/, ενώ προσεγγίσαμε τους δυνητικούς μας πελάτες μέσω e-mail. Τα διαφημιστικά στυλό με το λογότυπο της επιχείρησης είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο χαρτί.

Για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου στην ιστοσελίδα, παρέχονται συμβουλές για σωστή ανακύκλωση και υλικά που είναι φιλικά στο περιβάλλον, ενώ υπάρχει και μία σελίδα με εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τέλος, διοργανώνονται δράσεις για το περιβάλλον στις οποίες καλούνται να πάρουν μέρος μέσω της ιστοσελίδας τα σχολεία και όσοι μας ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ γνωστοποιούνται και σχετικές εκδηλώσεις άλλων φορέων.

Την προσπάθεια των μαθητών υποστηρίζουν η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου, inspiration mentor και χορηγός της επιχείρησής , η κυρία Τέτα Σαράντη από την ασφαλιστική ΝΝ, εθελόντρια σύμβουλος των The recyclers και η υπεύθυνη για το πρότζεκτ καθηγήτρια κυρία Έφη Τζιώτου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη The Recyclers :

Στην ιστοσελίδα:: https://the-recycler.cms.webnode.gr/

Στο Facebook The Recyclers

Στο Instagram :recyc_lers

Επικοινωνία στο email: theryceclerkareas2023@gmail.com.

Η ομάδα The Recyclers αποτελείται από τους:

Διευθύνουσα σύμβουλος: Ραφαέλα Σταμάτη

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διευθύντρια : Μαργαρίτα Σταμάτη

Αμαλία Ονταμπασιάν-Nιόβη Παπαζαχαρίου -Γεωργία Αμαξοπούλου-

Ανδρέας Αγγελόπουλος- Μαρία Σταμούλη- Νίκος Σαραντάκος- Νότης Γαλάνης.

ΤΜΗΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Μάξιμος Πετρόπουλος

Μαρία Σπύρου-Ιλεάνα Παπαδοπούλου-Ραφαέλα Σπύρου-Έφη Γερολύμου-

Δανάη Διαμαντή

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : Ανδρέας Πορίχης

Άγγελος Γαληνάκης- Λευτέρης Διαμαντής- Θανάσης Στουρνάρας - Λάμπρος Χορταριάς

ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : Γιώργος Διαμαντόπουλος-Γιώργος Γιώργας- Κώστας Χαραλάμπους

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr