NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

EIOPA: Σε ισχύ από το 2025 η νέα νομοθεσία για Συνταξιοδοτικά Ταμεία

EIOPA: Σε ισχύ από το 2025 η νέα νομοθεσία για Συνταξιοδοτικά Ταμεία

Σε ισχύ τίθεται από την 1η Ιανουαρίου 2025 η νέα νομοθεσία για τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία, τροποποιώντας το σύστημα που ισχύει από το 2018, αλλά και κλείνοντας σημαντικά κενά σχετικά με τους αναδυόμενους κινδύνους, καθώς επίσης και διορθώνοντας σοβαρές ασυμφωνίες που είχαν παρατηρηθεί από την EIOPA τα τελευταία χρόνια.

Μέτρα για τα μικρά Συνταξιοδοτικά Επαγγελματικά Ταμεία

Οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από το 2025 σε σύγκριση με το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα αφορούν σε μέτρα αναλογικότητας για τα μικρά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία και τις πληροφορίες σχετικά με τις επενδύσεις και τις επενδύσεις σε funds, συμπεριλαμβανομένων των ΟΣΕΚΑ, καθώς και πληροφορίες για τις θέσεις των παραγώγων με στόχο τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία να κατανοήσουν την πλήρη εικόνα των κινδύνων και των προϊόντων στα οποία επενδύουν, παρακολουθώντας τις διασυνοριακές σχέσεις.

Υποχρεωτικότητα έκθεσης σε παράγωγα για τα Ταμεία με υπό διαχείριση άνω του 1 δισ. περιουσιακά στοιχεία

Η EIOPA –Εποπτική Αρχή για την Ιδιωτική και τις Επαγγελματικές Συντάξεις ενσωμάτωσε στο σχέδιο που αφορά την τροποποίηση των Συνταξιοδοτικών Ταμείων, τις προτάσεις που έλαβε κατά την δημόσια διαβούλευση από όλους όσους έλαβαν μέρος σε ό,τι αφορά την αναλογικότητα. Έτσι, η νέα απόφαση διευκολύνει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για μικρού μεγέθους Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία, εξαιρώντας τα IORPs με σύνολο ενεργητικού κάτω των 50 εκατομμυρίων ευρώ σε αντίθεση με το προηγούμενο όριο που ήταν τα 25 εκατομμύρια. Επιπλέον, τριμηνιαίες καταστάσεις για την έκθεσή τους σε παράγωγα θα είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν μόνο τα Ταμεία που τα υπό διαχείριση περιουσιακά τους στοιχεία ξεπερνούν το 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι τροπολογίες αυτές διευκολύνουν το σκοπό των Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων. Ταυτόχρονα θα επιτρέψουν στην EIOPA να εντοπίζει και να αξιολογεί καλύτερα τους κινδύνους, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να βελτιώνει τα επίπεδα προστασίας των μελών και των συμβασιούχων – δικαιούχων των Συνταξιοδοτικών Συστημάτων στην Ευρώπη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr