Δημόσια Διοίκηση

Μητσοτάκης: Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοικησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Μητσοτάκης: Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοικησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο

Κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξει οικονομική και ηθική στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και ότι σε λίγους μήνες θα λειτουργεί το σύστημα τηλεδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη και δεσμεύθηκε για απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα, ενώ είπε ότι θα υπάρξει άμεση δρομολόγηση πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους σε επίπεδο και μέσων τεχνολογίας, αλλά και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ακόμη, ανέφερε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχουν δυο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια, ενώ αναφέρθηκε στην άμεση αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για καταστροφές και κλοπές στο σιδηροδρομικο δίκτυο. «Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοικησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο», είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης για τον σιδηρόδρομο και λέγοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναλυτικότερα: «Στο μεταξύ, τα τρένα, όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός, θα πρέπει να αρχίσουν και πάλι να κινούνται το συντομότερο δυνατόν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να περιορίσουμε και το μεταφορικό έργο και είναι μια προσπάθεια στην οποία είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε στο πλευρό μας και όλους τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε άμεσα το νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές στο δίκτυο. Ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις του τακτικού προσωπικού δρομολογούνται.

Έχω ήδη επικοινωνήσει προσωπικά με το διευθύνοντα σύμβουλο της Αlstom στη Γαλλία. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Συναντήθηκα χθες σε μια μακρά και πολύ διαφωτιστική συζήτηση με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πλήρη αναδιοργάνωση των σιδηροδρόμων μας. Τους ζήτησα πέραν της τεχνικής βοήθειας και μία αναλυτική έκθεση για την ασφάλεια των τρένων μας με συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης και διαδικασιών, αλλά και συστημάτων. Δεσμεύτηκα ότι αυτή η έκθεση με το που θα είναι έτοιμη θα δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα».

«Οι νέοι μας έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι. Το ίδιο και οι γονείς τους. Γιατί στα τραγικά θύματα των Τεμπών βλέπουμε όλοι μας τα παιδιά μας, οι νεότεροι βλέπουν τους δικούς τους φίλους. Θα επιμείνω όμως ότι όσο σημαντικό είναι να δώσουμε χώρο στη θλίψη και στην οργή, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να γίνει η σπίθα ενός νέου διχασμού. Γιατί είναι κι αυτός μια όψη ενός νομίσματος που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας πως ακριβά και σκληρά η χώρα πληρώνει και το αποτυχημένο της παρελθόν στα Τέμπη, εκεί που δυστυχώς απεδείχθη πόσο δύσκολος επίπονος είναι ο αληθινός εκσυγχρονισμός του τόπου. «Γιατί πράγματι», είπε, «Είναι αδιανόητο στην ίδια χώρα που μέσα σε λίγους μήνες έγιναν 100 χιλιάδες δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες με ηλεκτρονικά ραντεβού, σώζοντας ζωές να χάνονται ζωές τόσο άδικα από δύο τρένα τα οποία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Όλα αυτά πιστεύω ότι δείχνουν το μέγεθος του χρέους που έχουμε να αφήσουμε πίσω μας ένα σύστημα το οποίο δεν κρύψαμε ποτέ ότι θέλουμε να αλλάξουμε δραστικά. Σύστημα που παρά τα μεγάλα εμπόδια, αλλάζουμε μέρα με τη μέρα, αλλά πρέπει να το αλλάξουμε ριζικά».

Πηγή: ertnews.gr.