NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Μείωση τιμών εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Ιανουάριο 2023 έναντι Δεκεμβρίου 2022

Μείωση τιμών εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Ιανουάριο 2023 έναντι Δεκεμβρίου 2022

Μειώθηκαν οι τιμές στις βιομηχανίες τροφίμων (-0,4%), αλλά τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα

Η μείωση των τιμών εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Ιανουάριο 2023 ήταν 0,8% σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές του Δεκεμβρίου 2022 και έτσι βοήθησαν στη μείωση των πληθωριστικών τάσεων που καταγράφηκε τον Ιανουάριο 2023 (ο πληθωρισμός στο 7%). Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο μήνα που οι τιμές εισαγωγών βιομηχανίας έχουν αποκλιμακωθεί μετά τον Φεβρουάριο 2022 όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο μέσος Δείκτης 12μηνου Φεβρουαρίου 2022-Ιανουαρίου 2023 είναι αυξημένος κατά 24,8% έναντι του προηγούμενου χρόνου (δηλαδή από τον Φεβρουάριο 2021).

Πτώση ηλεκτρικού ρεύματος και οριακή υποχώρηση στις τιμές βιομηχανίας τροφίμων

Η υποχώρηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος , φυσικού αερίου και κλιματισμού ήταν σημαντική τον Ιανουάριο 2023 σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 και διαμορφώθηκαν στο (-16,1%), ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές στις βιομηχανίες τροφίμων (-0,4%) ενώ οι τελικές τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν δραματικά τον Ιανουάριο 2023, δείχνοντας ότι πολλές φορές οι αυξήσεις στα τρόφιμα ήταν πάνω από τις προσδοκίες και αδικαιολόγητες.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές εισαγωγών στα μέταλλα λόγω των διεθνών ανατιμήσεων, στα χημικά (λόγω της εφοδιαστικής αλυσίδας σε Ευρωζώνη και εκτός Ευρωζώνης), στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (λόγω Κίνας) και στις κατασκευές επίπλων . Επίσης παραμένουν σημαντικές αυξήσεις για την κατασκευή – επισκευή αυτοκινήτων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της βιομηχανίας που σχολίασαν τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου, η τάση παραμένει πτωτική και για τον Φεβρουάριο 2023.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr