NEWSFLASH...
The Provoker
ανάγνωση

«Κανένας δεν γεννιέται επιχειρηματίας και μη περιμένετε να γίνετε αν δεν…»

«Κανένας δεν γεννιέται επιχειρηματίας και μη περιμένετε να γίνετε αν δεν…»

Δεν μπαίνω σε αυτή την φιλοσοφικο-φιλολογική αντιπαράθεση. Δεν έχει καμία αξία και δεν παράγεται κανένα αποτέλεσμα. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι γεννιέσαι επιχειρηματίας, ηγέτης, συγγραφέας, ζωγράφος, γιατρός ή μητροπολίτης, οι άλλοι που ισχυρίζονται ότι γίνεσαι και τέλος έχουμε και μια ακόμα κατηγορία που δεν ασχολείται με τέτοιες συζητήσεις περί γενετικής. Με αυτή συντάσσομαι.

Σήμερα θέλω να γράψω για το πώς δε θα γίνετε επιχειρηματίες, είτε γεννηθήκατε στο μαιευτήριο φορώντας το στέμμα του επιχειρηματία, είτε είστε στα πρόθυρα του να μπείτε σε αυτό το club.

Δεν θα γίνετε επιχειρηματίες αν δεν καταφέρετε πρώτα να κτίζετε και να καλλιεργείτε σχέσεις με ανθρώπους: Πιθανούς πελάτες (τους βάζω πρώτους), μελλοντικούς ανταγωνιστές, πιθανούς συνεργάτες, προμηθευτές, επενδυτές, και εν γένει ανθρώπους της αγοράς. Όλοι αυτοί θα σας προσφέρουν –αρκεί να ξέρετε πώς να το ζητήσετε– τη δική τους οπτική γωνία, θα σας ενημερώνουν για το τι συμβαίνει, θα σας συμβουλέψουν και θα σας οδηγήσουν στο να σκεφτείτε, όχι μια, αλλά δέκα φορές το τι θα κάνετε και πώς θα καταφέρετε να προχωρήσετε. Λογαριάστε ότι κάποιοι που είναι μοχθηροί, μπορεί να σας βάλουν και τρικλοποδιές. Αυτοί είναι οι καλύτεροι «coaches». (Έβαλα εισαγωγικά στη λέξη για να μη πιάσουν τα όπλα οι εκτός των εισαγωγικών coaches που παίρνουν πολύ σοβαρά τους εαυτούς τους και αρχίζουν να πυροβολούν). Προσωπικά, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι καλύτερα να έχεις δημιουργήσει ένα καλό network ανθρώπων παρά μια εξαιρετική στρατηγική.

Δεν θα γίνετε επιχειρηματίες αν μένετε μόνο στα νούμερα και τη στεγνή λογική. Αν δεν είστε συμπεριφορικά ευέλικτοι, αν δεν έχετε αναπτύξει κάποιο καλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης, αν δεν έχετε μάθει να προσαρμόζεστε και να δέχεστε τις αλλαγές, τότε τα Profit & Loss Statements, το Cashflow Analysis και όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία και οι δείκτες δεν θα μπορέσουν να σας σώσουν.

Δεν θα γίνετε επιχειρηματίες αν δεν έχετε μάθει να είστε ανοικτοί στη γνώμη των άλλων και αν δεν δώσετε το δικαίωμα στους ανθρώπους σας να διαφωνούν μαζί σας και αν δεν τους ενθαρρύνετε να έχουν την άνεση να λένε την γνώμη τους με επιχειρήματα. Δεν χρειάζεστε ανθρώπους που να λένε ναι σε όλα και να φοβούνται να πάρουν θέση. Αν συμβαίνει αυτό, θα έχετε αποτύχει ή για να το μαλακώσω κάπως, θα πριονίζετε την ανάπτυξη της επιχείρησης. Επιζητήστε ανθρώπους που να διαφωνούν μαζί σας και να θυμάστε ότι άλλο πράγμα είναι η εξουσία και άλλο η ηγεσία.

Δεν θα γίνετε επιχειρηματίες αν δεν μάθετε να χειρίζεστε τις εντάσεις που δημιουργούνται στην εταιρεία σας. Ακόμα χειρότερα, δεν θα γίνετε επιχειρηματίας αν είστε εσείς η αφορμή που δημιουργείτε ένα κακό κλίμα, αρνητική ενέργεια και μια πόλωση στις σχέσεις σας με τους άλλους, με αντανάκλαση στην παρακίνηση, στην απόδοση τους και εν τέλει στα αποτελέσματα.

Δεν θα γίνετε επιχειρηματίες αν δεν σας αρέσει να πιστώνετε τους ανθρώπους σας για τις επιτυχίες τους. Έχω βαρεθεί να ακούω τη φράση «Δεν μου έχει πει ούτε ένα μπράβο. Λες και τα πράγματα γίνονται από μόνα τους». Αν ανήκετε στους νάρκισσους και σε αυτούς που πάσχουν από ένα σύνδρομο ανωτερότητας επειδή απλά νομίζετε ότι επειδή γίνατε επιχειρηματίες πρέπει να θεωρείστε θεοί ή ημίθεοι, χαλαρώστε. Μάθετε να χρησιμοποιείτε το εμείς και όχι το «εγώ». Και για να μη ξεχνιόμαστε, έχετε ακόμα να κάνετε κάτι σημαντικό. Να βοηθάτε τους ανθρώπους σας να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Αν δεν το κάνετε εσείς, αναρωτιέμαι ποιος άλλος θα το κάνει αντί για εσάς.

Κλείνω με κάτι που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό.

Δεν θα γίνετε επιχειρηματίες αν είστε απρόθυμοι να παραδεχθείτε τα δικά σας λάθη και αδυναμίες. Είστε εξαιρετικοί στο να βρίσκετε τα λάθη των άλλων και να γκρινιάζετε (στην καλύτερη περίπτωση) για αυτά αλλά το να θεωρείτε τον εαυτό σας αλάνθαστο και κυρίως ότι εσείς είστε πάντα αυτός που έχει δίκιο, καταμαρτυρεί έλλειψη αυτοπεποίθησης, θάρρους και ειλικρίνειας. Όσο για το ηγετικό προφίλ που νομίζετε ότι έχετε… χωρίς να θέλω να σας χαλάσω τη διάθεση, μάλλον είστε οι μόνοι που το νομίζετε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr