NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Εξοικονομώ - Επιχειρώ: Στόχος της δράσης

Εξοικονομώ - Επιχειρώ: Στόχος της δράσης
31_03_2023 | 17:26 31_03_2023 | 17:31
epixeiro icon Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα

Η εφαρμογή μέτρων ενεργειακής απόδοσης στον τομέα των επιχειρήσεων μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες για την επίτευξη των εθνικών στόχων ως προ της εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι λοιπόν προκύπτει πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση των παρεμβάσεων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων της χώρας.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών λοιπόν θα προκύψει από παρεμβάσεις που θα γίνουν στο κέλυφος των κτηρίων , αναβαθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν στις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, στα συστήματα ψύξης/θέρμανσης, ακόμα και στην ένταξη νέων υλικών όπως Κουφώματα αλουμινίου και κουφωματα pvc καθώς και την αναβάθμιση του εξοπλισμού φωτισμού, την εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και διατάξεις αυτοματισμού με αποτέλεσμα να μπορέσει να μειωθεί η απώλεια ενέργειας στο μέγιστο.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται συνολικά στα 200 εκατ. € τα οποία θα κατανεμηθούν διακριτά σε 100 εκ € για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκ € για τον κλάδο του Τουρισμού. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η κατανομή των πόρων θα γίνει από την περιφέρεια.

Ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος για κάθε έργο που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στα πλαίσια του προγράμματος καθορίζεται ως εξής:

1. μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%

2. εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% με την αντικατάσταση στα υφιστάμενα συνθετικα κουφωματα ή τα την αντικατάσταση στα κουφωματα αλουμινιου τιμες

3. αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.4122/2013.

Στο πλαίσιο της Δράσης αυτής θα ενισχυθούν υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ (Παράρτημα Ι): Μεσαίες επιχειρήσεις θα ορίζονται αυτές οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ. Μικρές επιχειρήσεις θα ορίζονται αυτές οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ μικρές επιχειρήσεις θα ορίζονται αυτές οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Επιλέξιμες για τη Δράση αυτή είναι όλες οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του εμπορίου, υπηρεσιών, και του τουρισμού, εκτός των δραστηριοτήτων εκείνων που εξαιρούνται από τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής και τις Κατευθυντήριες Γραμμές Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Αίτησης χρηματοδότησης δεν έχουν δικαίωμα λοιπόν να υποβάλουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στο κεφάλαιο ή τα δικαιώματα ψήφου των οποίων συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) οι Ο.Τ.Α. και όλοι οι παραπάνω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού. Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν επίσης ούτε οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shopinshop, δίκτυο πρακτόρευσης κλπ). Και τέλος από τη δράση αυτή αποκλείονται και οι επιχειρήσεις με έδρα την κατοικία του δικαιούχου (κύρια ή δευτερεύουσα).

Μια επιχείρηση για να μπορέσει να συμμετάσχει στη Δράση αυτή πρέπει να πληροί κάποια βασικά κριτήρια, όπως να έχει συσταθεί έως επιχείρηση, με επιλέξιμο για τη Δράση ΚΑΔ μέχρι 31/12/2020 και να έχει κλείσει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης τουλάχιστον δύο (2) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων στα πλαίσια του προγράμματος για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ανέρχεται (επιχορηγούμενος π/υ) έως 100.000€. Όσο για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 50.000 € έως και 500.000 €. Η Δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως εκατό (100) κλίνες.

Η διάρκεια υλοποίησης τον έργων για κάθε πρότασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό όριο των δεκαοχτώ (18) μηνών από την ημερομηνία πουεκδόθηκε η απόφαση για τη ένταξη της πρότασης στο πρόγραμμα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr