NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Ασφαλιστικό: Τι δεν έγινε στην Ελλάδα και πάει για μετά τις εκλογές

Ασφαλιστικό: Τι δεν έγινε στην Ελλάδα και πάει για μετά τις εκλογές

Είναι «δανεικές» με οικονομικά ανταλλάγματα οι νέες ανάγκες των καταναλωτών που διαβάζουμε στις έρευνες, ή άλλαξαν πράγματι γιατί επήλθε κορεσμός; Ο κατακλυσμός από τα «ηχητικά» μηνύματα για τις νέες ανάγκες δεν έχει τέλος, η σκόνη που σηκώνουν τα μηνύματα αυτά προκαλούν ανεμοστρόβιλους, ζητώντας ριζικές αλλαγές.

Για κάποιες ανάγκες, όπως είναι η ψηφιακή επικοινωνία, οι ψηφιακές αγορές ασφαλιστικών προϊόντων, θα ήταν ανεύθυνο να εκφραστώ δημοσίως, για το αν είναι τεχνητές, ποιες είναι , και αν το επικοινωνιακό μοντέλο και τα ολιγοπώλια της τεχνολογίας δημιουργούν τεχνητές ανάγκες. Για κάποιες, όμως, όπως είναι η ανάγκη της επάρκειας των συντάξεων, της αποταμίευσης, η ανάγκη της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, η ανάγκη της διασφάλισης ενός απαραίτητου περιουσιακού στοιχείου για την ζωή μας, θεωρώ πως είναι υπεύθυνο από την στήλη του Εκ του Ασφαλούς να εκφραστώ. Αυτό και μόνο γιατί όλοι μας είμαστε μάρτυρες της καθημερινότητας και των εμποδίων που καλούμαστε να υπερπηδήσουμε για να ζήσουμε την ζωή μας.

Νέα προϊόντα, νέες τεχνολογίες , νέα επιχειρηματικά μοντέλα

Ναι, πράγματι, απαντώντας στο δεύτερο σκέλος , μεταβάλλονται οι ανάγκες του καταναλωτή, οι ανάγκες της ασφάλισης του, για αυτό και τα ασφαλιστικά προϊόντα επανασχεδιάζονται. «Νέες τεχνολογίες και σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα κάνουν όλο και πιο δυναμικά την εμφάνισή τους και διαταράσσουν παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα», τόνισε στην 117η ανοικτή Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ σε παρέμβαση του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Στο διά ταύτα

Tο ερώτημα επί τους ουσίας που προκύπτει είναι: Το πώς μπορεί ο καταναλωτής να τα αποκτήσει αυτά τα προϊόντα που διατείνονται οι ασφαλιστικές ότι έχουν. Και εδώ μπαίνουν τα εμπόδια που ο καταναλωτής ή θα καταφέρει μετά δυσκολίας να υπερπηδήσει ή να σκοντάψει, να πέσει, και να μην συνεχίσει.

Αναμφισβήτητα, έχουν γίνει λάθη στην ενημέρωση των ασφαλιστικών προϊόντων οι συνέπειες των οποίων ζημίωσαν τους καταναλωτές, διότι οι πιέσεις από τον ανταγωνισμό είναι μεγάλες και το κενό εκπαίδευσης και εξειδίκευσης μεγάλο. «Ανταγωνιστικές πιέσεις που προέρχονται είτε από άλλες οντότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα, όσον αφορά στην παραγωγή επενδυτικο-συνταξιοδοτικών προϊόντων, είτε από εναλλακτικά δίκτυα διανομής, όσον αφορά στη διαμεσολάβηση και προώθηση των προϊόντων» είπε σε παρατήρηση του ο Γιάννης Στουρνάρας.

Είναι μόνο αυτό;

Όχι, γιατί αν ήταν μόνο αυτό, το ποσοστό συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης στο ΑΕΠ των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών θα ήταν, πλησίον του ποσοστού της Ελλάδας, δηλαδή γύρω στο 2-2,5%, ενώ είναι γύρω στο 6%-7% ανάλογα με την χώρα.

Συμβαίνει αυτό γιατί οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα δεν είναι φερέγγυες;

Όχι γιατί εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και οι οικονομικές καταστάσεις και εκθέσεις δεικτών Φερεγγυότητας είναι δημοσιευμένες και στην διάθεση κάθε καταναλωτή, ελεύθερα.

«Σύμφωνα με στοιχεία της 30/9/2022, οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έναντι συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων 1,9 δισ. ευρώ που προβλέπεται με βάση το θεσμικό πλαίσιο Solvency II (Φερεγγυότητα ΙΙ), διαθέτουν συνολικά εποπτικά ίδια κεφάλαια 3,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, διαθέτουν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ, ήτοι 2 φορές περισσότερα κεφάλαια από τα αναγκαία για να θεωρούνται φερέγγυες, ενώ επίσης όλες οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις καλύπτουν με επάρκεια την προβλεπόμενη στο θεσμικό πλαίσιο ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση (MCR) και κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας (SCR)» συμπλήρωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακούνητα στρατιωτάκια όλοι οι πολιτικοί

Και όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια, τόνισε, μιλώντας στη ΓΣ, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου Πρόεδρος της ΕΑΕΕ και Αντιπρόεδρος στην Insurance Europe, προειδοποιώντας πως αντί να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη, παίρνοντας το μάθημα της από την έκρηξη των φυσικών καταστροφών στις περιουσίας των Ελλήνων, όλο και περισσότερο αποκλίνει.

Στην Ελλάδα τρία πράγματα που θα άλλαζαν για να προλάβει η χώρα τις εξελίξεις ήταν: η ασφάλιση υγείας, το σύστημα των συντάξεων, και η ασφάλιση περιουσίας. Εξαιρουμένων των συντάξεων που ξεκίνησε μία στροφή προς το καλύτερο, όλα τα άλλα παρέμεναν «ακούνητα στρατιωτάκια», μπορώ να πω, δίνοντας ένα χαρακτήρα στην κίνηση.

Μόνο το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, οι κατοικίες είναι εκτεθειμένες επικίνδυνα σε φυσικές καταστροφές, το σχέδιο που είχε συζητηθεί να αλλάξει παρέμενε στα αζήτητα.

Τρεις ασθένειες σε έξαρση

Μόλις το 15% του πληθυσμού διαθέτει ιδιωτικές καλύψεις υγείας, με αποτέλεσμα να δαπανά όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσει μία ασθένεια υπερδιπλάσια χρήματα των Ευρωπαίων. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί , σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epixeiro.gr τα περιστατικά στην υγεία δείχνουν ραγδαία αύξηση μετά τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την Νατάσα Σατερλή Health & Financial Future Tribe Leader και την Εύη Ντάλλα, Διευθύντρια Αποζημιώσεων Ζωής και Υγείας οι παθήσεις που δείχνουν έξαρση μετά τον κορωνοϊό (απόρροια των μέτρων) είναι : οι πνευμονοπάθειες, οι καρδιοπάθειες και τα μυοσκελετικά προβλήματα.

Στροφή χωρίς μεγάλες αποκλίσεις υπήρξε στις συντάξεις με τα ΤΕΚΑ, ωστόσο η μεταρρύθμιση αυτή τόνισε ο Αλ. Σαρρηγεωργίου έχει τις βάσεις στο διανεμητικό σύστημα του πρώτου πυλώνα. Προκειμένου η χώρα να διασφαλίσει ευζωία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης .

Πού σκοντάφτει το σύστημα

Ενώ, υπήρξε σωρεία παροχών, μεταρρυθμίσεων για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες, δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις πάνω στο σύστημα ασφάλισης. Δεν υλοποιήθηκαν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για παροχή φορολογικών κινήτρων, ενώ παραμένει ο φόρος 15% επί των ασφαλίστρων, ένας φόρος που αποδίδει ελάχιστα στο κράτος αλλά κρατά τους πολίτες μακριά από την ασφάλιση.

Για την ώρα το ραντεβού με τις φοροαπαλλαγές ανανεώθηκε για μετά τις εκλογές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr