NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία | Food for Thought
ανάγνωση

Από την Αφρική στην Αλάσκα τα Video Games διηγούνται την ιστορία

Από την Αφρική στην Αλάσκα τα Video Games διηγούνται την ιστορία

Ίσως δεν θα το περίμενες αλλά τα Video games γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην Αφρική με έναν ασύλληπτα γρήγορο ρυθμό. Αν και βρίσκεται στα πρώτα βήματα της εξέλιξής του, το γεγονός ότι η Αφρική κατοικείται από πολύ νεαρό πληθυσμό και το ότι το Internet είναι στη διάθεση περισσότερων κατοίκων, κάνει την ανάπτυξη του gaming να κόβει την ανάσα με την ταχύτητα που αναπτύσσεται.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τα video games ετησίως στην Αφρική αυξάνονται κατά 12% μέχρι το 2026 ενώ στον υπόλοιπο κόσμο ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 9.6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2023 η startup Carry1st συγκέντρωσε 20 εκατ. $ για ένα mobile game που αφορούσε την Αφρικανική αγορά.

Το ακόμη σπουδαιότερο είναι ότι οι ήρωες των video games που σχεδιάζονται στην Αφρική εμπνέονται και ταυτίζονται με πρόσωπα της Αφρικανικής παράδοσης. Δηλαδή οι σχεδιαστές και παραγωγοί των video games χρησιμοποιούν την τεχνολογία του gaming, ώστε να φέρουν την τοπική ιστορία κοντά στους νέους και να διαλύσουν την εσφαλμένη πεποίθηση ότι η Αφρική δεν έχει ιστορία.

Games σχεδιασμένα να τρέχουν σε pc και κινητά τηλέφωνα έρχονται να παρουσιάσουν με μελανά χρώματα τις δυσκολίες της επιβίωσης, την ασφάλεια στους δρόμους, τη σχέση ανάμεσα στα κουνούπια και τη μαλάρια και τα συγκεκριμένα είναι μόνο ορισμένα από τα θέματα που θίγονται μέσα από τα video games που σχεδιάζονται και παίζονται στην Αφρική. Για παράδειγμα, ο σχεδιασμός του video game SIMburu επιδιώκει να καλλιεργήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για την επιβίωση σε μια Αφρικανική κοινότητα

Η δυνατότητα να παίζονται και σε κινητά τηλέφωνα αυξάνει το ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση στα video games και ως εκ τούτου και τον αριθμό των ενεργών gamers.

Από τη στιγμή που τα Video games είναι δημοφιλή και συνεχίζουν να αρέσουν σε όλο και περισσότερο τμήμα του πληθυσμού γιατί να μην εκπαιδεύσουμε, προετοιμάσουμε και ενημερώσουμε το κοινό για θέματα αφορούν ουσιαστικά μιλώντας τη γλώσσα του gaming;

Πόσα περισσότερα μπορεί να προσφέρει το gaming και δεν τα έχουμε ανακαλύψει; Τι ρόλο έρχεται να παίξει το gaming στο χώρο της εκπαίδευσης, της γλωσσομάθειας και των life skills;

Στην Αφρική σκέφτηκαν ότι αφού οι gamers είναι παντού, γινάτι να μην σχεδιάσουμε games για τον πολιτισμό της Αφρικής; Η ανακάλυψη της Αφρικής συντελείται μέσα από τη γλώσσα και τη δύναμη του gaming, που καταφέρνει μέσα από οπτικοακουστικά εφέ και ένα συναρπαστικό script να φωτίσει εκ νέου την ομορφιά του πολιτισμού και της ιστορίας της. Μέσα από το Google store και Apple store όλα τα video games είναι διαθέσιμα.

Τα video games επαναπροσδιορίζουν τη διαδικασία του storytelling. Σε αυτή τη γνωριμία με έναν πολιτισμό και την ιστορία του, ο gamer έχει ενεργό ρόλο, ξετυλίγει την αφήγηση διαλέγοντας το δικό του μονοπάτι. Διαλέγει τους διαδρόμους που έχουν σημασία για τον ίδιο και μαθαίνει να δέχεται το αποτέλεσμα των επιλογών του. Μεταφερόμαστε από την Αφρική στην Αλάσκα, όπου το video game Never Alone συνδέεται με τη ζωή των ντόπιων κατοίκων της Αλάσκα. Για ποιο λόγο όμως να σχεδιαστεί ένα video game όπως το Never Alone; Η απάντηση είναι ότι ήθελαν να φέρουν την ιστορία των ντόπιων της Αλάσκα πιο κοντά στη νέα γενιά δίνοντας έμφαση στην επιβίωση.

Επιπλέον, το Never Alone διδάχτηκε σε σχολεία προωθώντας την ιστορία και τον πολιτισμό της κοινότητας των Inuit, καθώς και την ομαδικότητα μεταξύ των μαθητών, τη δημιουργική σκέψη, τη λήψη αποφάσεων και φυσικά το διάλογο.

Τα studio που δημιουργούν Video games έχουν εντοπίσει ότι το gaming δεν είναι ένας ακόμη τρόπος να μένεις κολλημένος στην οθόνη σου. Τα video games είναι μία γλώσσα από μόνη τους. Είναι το κανάλι που σε οδηγεί στην καρδιά του μικρόκοσμου κάθε παίκτη. Όχι του μικρόκοσμου που ζεί, αλλά εκείνου που θα ήθελα να ζήσει, εκείνου που θα ήθελε να τον συνεπάρει. ‘Όταν το gaming έχει μπει όπου υπάρχει ίντερνετ και οθόνη, τότε αντί να πας κόντρα στον άνεμο που φυσάει, τον αξιοποιείς για να δώσεις ώθηση στα πανιά σου, να περάσεις το μήνυμα που θες. Μα ξέρουμε που θέλουμε να φτάσουμε;

Η εκπαίδευση που χρειαζόμαστε πλέον είναι εκείνη που αφορά στη ζωή του μαθητή και σπουδαστή και όχι τους βαθμούς του χωρίς αντίκρισμα. Το gaming είναι το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο του μέλλοντος όπου η απόκτηση γνώσης προϋποθέτει την ενεργό δράση του μαθητή. Η εμπειρία έχει πλέον προτεραιότητα.

Στην Αφρική και την Αλάσκα το gaming γίνεται η γέφυρα ανάμεσα στο χθες και στο τώρα και ταυτόχρονα συστήνουν το gaming ως εργαλείο μάθησης, αφήγησης, εξέλιξης. H φωτιά μπορεί είτε να σε κάψει, είτε τιθασεύοντας τη φλόγα της να δημιουργήσεις τα νέα εργαλεία για να χτίσεις τον πολιτισμό σου.

Το gaming κερδίζει έδαφος και μπαίνει στην εκπαίδευση των νέων γενιών από τα μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού ως τη γλωσσομάθεια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάνε τον άνεμο φίλο σου και πλεύσε..

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr