NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Σε νέα έκδοση ομολόγων προχωρά το Δημόσιο – Ολοκληρώνεται το δανειακό πρόγραμμα

Σε νέα έκδοση ομολόγων προχωρά το Δημόσιο – Ολοκληρώνεται το δανειακό πρόγραμμα

«Καρότο και μαστίγιο» από το υπουργείο Οικονομικών στα φορολογικά θέματα λόγω αντιδράσεων από την Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο να ολοκληρώσει άμεσα το δανειακό της πρόγραμμα με την έκδοση (επανέκδοση ομολόγου) είναι πιθανόν να δούμε στις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει ένα μεγάλο «στρώμα» αποθεματικών κεφαλαίων από την ολοκλήρωση του 75% του δανειακού προγράμματος και ενδεχομένως να το εξαντλήσει (100%) το πρόγραμμα πριν τις εκλογές. Αιτία γι' αυτή την βιαστική κίνηση είναι ότι αφ' ενός υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσουμε μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και έτσι θέλει να διασφαλίσει την ρευστότητα στην οικονομία και αφ' ετέρου εκτιμά ότι η πολύ καλή τουριστική περίοδος όπως προδιαγράφεται το διάστημα Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2023 θα δώσει πάνω από 18 δισ. ευρώ έσοδα και έτσι δεν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για νέα έξοδο στις αγορές στο επόμενο διάστημα.

Οι προεκλογικές παροχές και οι «αυστηροί» έλεγχοι

Εντύπωση προκαλεί το τελευταίο διάστημα, η τακτική του υπουργείου οικονομικών να προχωρεί σε επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και αυξήσεις μισθούς και συντάξεων ενώ την ίδια ώρα παραγγέλνει ελέγχους υψηλής δυσκολίας που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να τις πραγματοποιήσει. Η τακτική «του καρότου και μαστίγιου» βγήκε βέβαια από τα υποζύγια, αλλά ισχύει πλήρως για τα φορολογικά υποζύγια που είναι οι νεοέλληνες.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει χαλαρώσει υπερβολικά την δημοσιονομική του πολιτική προχωρώντας σε προεκλογικές παροχές ενόψει των εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, έχει χορηγήσει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ υπό την μορφή επιδομάτων (τα διάφορα pass), χορηγήσεων (για επενδυτικά σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού) και βέβαια έχει προχωρήσει στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων (από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο), προκειμένου να διατηρήσει ικανοποιημένη την εκλογική πελατεία της κυβέρνησης αλλά και να πάρει νέους ψήφους από τα αριστέρα της, δηλαδή κυρίως το ΚΙΝΑΛ.

Έσοδα από τα καύσιμα και αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ωστόσο, η επιδοματική πολιτική έχει ως αντιστάθμισμα την διατήρηση υψηλής φορολογίας στα καύσιμα με αποτέλεσμα ότι σχεδόν μοιράζει στους πολίτες να το εισπράττει πίσω από τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

Το θέμα όμως των προεκλογικών παροχών έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες (Ευρ. Επιτροπή) και έχουν ενημερώσει μέσα από το πολύπλευρά κανάλια ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι ανεξέλεγκτες προεκλογικές παροχές και ιδιαίτερα ότι αφορά τα φορολογικά μέτρα.

Έτσι για να καμφθούν οι αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες, αφήνει να διαρρεύσουν «πληροφορίες» περί μεγάλων ελέγχων φοροδιαφυγής, τους οποίους μάλλον δεν μπορούν να υλοποιήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω ηλεκτρονικής ασυμβατότητας με τους μεγάλους ελεγχόμενους. Για παράδειγμα οι έλεγχοι στη βραχυχρόνια μίσθωση έχουν αποδώσει ελάχιστα μέχρι σήμερα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr