NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

​Τράπεζες, Ευρωζώνη: Η πιο σφικτή πολιτική δανείων από το 2011 τον Μάρτιο

​Τράπεζες, Ευρωζώνη: Η πιο σφικτή πολιτική δανείων από το 2011 τον Μάρτιο

Η άνοδος των επιτοκίων, τα τραπεζικά προβλήματα στις ΗΠΑ και η μείωση των εισοδημάτων των πολιτών οδηγούν σε μία περίοδο αρκετά ‘σφικτής’ δανειακής πολιτικής που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα του 2023.

H τραπεζική κρίση που ξεκίνησε διεθνώς από τον Μάρτιο 2023 έχει οδηγήσει σε σημαντική σύσφιξη των δανείων για τις τράπεζες σε Αμερική και Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τράπεζες στην Ευρωζώνη έχουν σημειώσει μεγάλη σύσφιξη των κριτηρίων χορηγήσεων (πιστώσεων) για τα επιχειρηματικά δάνεια και για αγορές κατοικίας.

Η ζήτηση για δάνεια παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και καθοδηγείται από την αύξηση των επιτοκίων και την μείωση των παγίων επενδύσεων και την αποδυνάμωση της αγοράς κατοικίας.

Ταυτόχρονα η αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων TLTRO και το τέλος της πλήρους επαναγοράς στοιχείων ενεργητικού συμβάλουν στην μείωση των δανείων από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου 2023 της ΕΚΤ, καταγράφεται μεγάλη σύσφιξη των όρων δανεισμού από τις τράπεζες της Ευρωζώνης σε ποσοστό 27%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σύσφιξη των δανείων των ευρωπαικών τραπεζών από το 2011 ενώ αναμένεται να διευρυνθεί για όσο διάστημα υπάρχει η ανοδική τάση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη και για όσο διάστημα βγαίνουν προβλήματα στις αμερικανικές τράπεζες.

Μεγάλοι έλεγχοι στις χορηγήσεις κατόπιν σύστασης της ΤτΕ

Στην Ελλάδα , ήδη από τον Ιανουάριο 2023 έχει ξεκινήσει ο περιορισμός δανεισμού από τις τράπεζες παρά το γεγονός ότι οι ίδιες επιμένουν ότι στόχος τους είναι να αυξηθεί.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει κατά 3-5% τις χορηγήσεις δανείων και έχουν ‘σφίξει’ τα κριτήρια δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ο περιορισμός του δανεισμού αποδίδεται κυρίως στις συστάσεις της ΤτΕ για να μειώσει τις πληθωριστικές εξάρσεις και είναι εξαιρετικά επιτυχημένη μέχρι στιγμής αφού ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει μειωθεί από το 7,2% προς το 4,6% τον Μάρτιο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr