NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Delphi Economic Forum
ανάγνωση

Σκρέκας: Προχωρά η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε Ευρώπη - Αφρική

Σκρέκας: Προχωρά η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε Ευρώπη - Αφρική

Τα 9 δισ. ευρώ έφτασε η στήριξη των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από αυτά τα χρήματα το 30% ήταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων, και το 70% από τη φορολόγηση υπερκερδών και το σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτός ο μηχανισμός που απορρόφησε το 80% με 90% του πρόσθετου κόστους για τα νοικοκυριά και το 50% με 60% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει εμπνεύσει την ευρωπαϊκή ρύθμιση που αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου, προτάσσοντας ως λύση τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Όπως είπε, ο ρυθμός διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα συνεχίζεται αδιάκοπα. «Είχαμε 100 με 110 μεγαβάτ ετησίως, τώρα έχουμε ενσωματώσει 2.000 μεγαβάτ από ΑΠΕ. Το 2019 μόνο 30% με 32% της ενέργειας ήταν από ΑΠΕ, τώρα είναι στο 40% με 44%. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε 10 φορές σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022», διευκρίνισε.

Για τα μελλοντικά σχέδια σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες έχει σχεδιαστεί διπλασιασμός των διασυνδέσεων με την Ιταλία και τη Βόρεια Μακεδονία και τριπλασιασμός με την Αλβανία, ενώ προχωρά η πρώτη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε νότια Ευρώπη και Αφρική μέσω της Ελλάδας, με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια, κάτι που, όπως είπε, θα βοηθήσει τη μείωση τιμών.

Στις τεχνολογικές εξελίξεις που άλλαξαν τον τρόπο παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας αναφέρθηκε ο κ. Atanas Pekanov, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για τη Διαχείριση των Κεφαλαίων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι έτσι θα καταστεί η Ευρώπη πιο ανθεκτική. Έκανε λόγο για την ανάγκη νέων δρόμων ενέργειας και χρήσης διαφορετικού μείγματος ΑΠΕ για καλύτερα αποτελέσματα. Στα θέματα που πρέπει να επιλυθούν είναι, όπως είπε, η αποθήκευση ενέργειας, η μείωση της ανάγκης για σπάνια υλικά μέσω της ανακύκλωσης και η χρήση έξυπνων δικτύων για τη διασύνδεση των συστημάτων. «Οι κυβερνήσεις είναι προσεκτικές. Πρέπει να έχουν ευέλικτα σχέδια», σημείωσε.

Ιδιαίτερη μνεία στη βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Zoran Zaev, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα του θα ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση χάρη στους φίλους της. «Ζητήσαμε βοήθεια και ο Μητσοτάκης και ο Σκρέκας μας έδωσαν λιγνίτη σε ανταγωνιστικές τιμές», είπε ο κ. Zaev, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα επένδυσε στη χώρα του πάνω από 2,5 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας όλων των περιφερειακών εταίρων για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη ενέργειας, προκειμένου να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. «Αν μοιραστούμε τους πόρους, θα μειωθούν οι τιμές των πρώτων υλών και για τα φωτοβολταϊκά», κατέληξε.

Στο τρίλημμα της ενεργειακής μετάβασης, της ασφάλειας του εφοδιασμού και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου που πρέπει να λυθεί γιατί αλλιώς δύσκολα θα επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση χωρίς συμβιβασμούς, αναφέρθηκε ο κ. Paolo Gallo, CEO της Italgas. «Είναι σημαντικό να έχουμε και άλλες μορφές αερίων στο μέλλον, όπως βιομεθάνιο και υδρογόνο. Το 25% του φυσικού αερίου που εισάγουμε από τη Ρωσία πρέπει να αντικατασταθεί από τοπική παραγωγή βιομεθανίου στην Ευρώπη», τόνισε και επισήμανε την ανάγκη υποδομών για τη μεταφορά και τη διανομή αυτών των αερίων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr