NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Το πρώτο τρισδιάστατο τζαμί στον κόσμο χτίζεται στο Ντουμπάι

Το πρώτο τρισδιάστατο τζαμί στον κόσμο χτίζεται στο Ντουμπάι
Φωτογραφία: The 2,000-square-meter (21,500 square feet) mosque, pictured in a rendering, will have capacity for 600 worshippers and is scheduled to open its doors in 2025.JT+Partners and IACAD

Το πρώτο τρισδιάστατο τζαμί στον κόσμο χτίζεται στο Ντουμπάι σε μία κατασκευή που θα φιλοξενεί 600 πιστούς και θα καλύπτει 2.000 τετραγωνικά μέτρα σε δύο ορόφους.

Σύμφωνα με τον Ali Mohammad Alhalyan Alsuwaidi, επικεφαλής μηχανικής στο Τμήμα Ισλαμικών Υποθέσεων και Φιλανθρωπικών Δραστηριοτήτων της κυβέρνησης του Ντουμπάι (IACAD) το τζαμί θα κατασκευαστεί από μείγμα σκυροδέματος, με την κατασκευή να προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους και να αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025.

«Επιλέξαμε να εκτυπώσουμε 3D το τζαμί επειδή είναι μια νέα καινοτόμος τεχνολογία που μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και πόρους σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής», εξήγησε ο Alhalyan Alsuwaidi. Η IACAD αρνήθηκε να κατονομάσει την εταιρεία που θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή.

Η κατασκευή κτιρίων με χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης απαιτεί μεγάλες εκτυπωτικές μηχανές που είναι προγραμματισμένες με τις πληροφορίες σχεδιασμού. Αποσπούν το δομικό υλικό από ένα ακροφύσιο, δημιουργώντας τη δομή σε στρώσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των τρισδιάστατων εκτυπωμένων κατασκευών είναι κατασκευασμένες από σκυρόδεμα, αλλά είναι δυνατή η εκτύπωση με χρήση άλλων υλικών, όπως ο πηλός.

Εκσυγχρονισμός του κατασκευαστικού κλάδου

Το Ντουμπάι ξεκίνησε να γίνει η πρωτεύουσα της τρισδιάστατης εκτύπωσης του κόσμου και το 2018 ξεκίνησε μια «στρατηγική 3D εκτύπωσης» που σχεδίαζε το 25% της νέας κατασκευής του εμιράτου να εκτυπωθεί σε 3D έως το 2030. Μέχρι το 2019 κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη τρισδιάστατη εκτυπωμένη δομή, το κτίριο του δήμου του Ντουμπάι (ύψος 9,5 μέτρα με έκταση 640 τετραγωνικά μέτρα), καθώς και το πρώτο γραφείο στον κόσμο με 3D εκτύπωση και ένα 3D εκτυπωμένο ερευνητικό εργαστήριο drone.

Αλλά νέα τρισδιάστατα κτίρια εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, από τη στέγαση για πρόσφυγες στην Ιορδανία και για άστεγους στο Ώστιν του Τέξας, μέχρι ολόκληρα συγκροτήματα κτιρίων, όπως το στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο Camp Swift 353 τετραγωνικών μέτρων, και ολόκληρες γειτονιές, όπως το έργο New Story στο Ταμπάσκο του Μεξικού, το οποίο θα παρέχει σπίτια σε οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Ο Theo Salet είναι κοσμήτορας του Τμήματος Δομημένου Περιβάλλοντος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία. Είναι υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού της κατασκευαστικής βιομηχανίας μέσω τεχνολογίας, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση.

«Πρέπει να γίνει τεράστιος όγκος κατασκευαστικών εργασιών τις επόμενες δεκαετίες, στο πλαίσιο της έλλειψης ειδικευμένων εργατών στον κατασκευαστικό τομέα, της ενεργειακής μετάβασης και της ανάγκης να γίνει η βιομηχανία πιο βιώσιμη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι, «Ο ψηφιακός σχεδιασμός και η κατασκευή θα εξοικονομήσουν χρόνο, θα μειώσουν το κόστος κατασκευής και το κόστος των αστοχιών, θα λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης εργατών στις κατασκευές και θα μας επιτρέψουν να επανεξετάσουμε τα σχέδιά μας όσον αφορά τη βιωσιμότητα».

Ακόμη, ο κ. Salet πιστεύει ότι ένα έργο όπως το προτεινόμενο τζαμί του Ντουμπάι είναι η επόμενη φάση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με τρισδιάστατη εκτύπωση, αλλά αναμένει ότι θα αντιμετωπίσει προκλήσεις.

«Η υλοποίηση ενός μεγάλου και εντυπωσιακού έργου όπως αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο έργο, άγνωστης ακόμη κλίμακας», σχολίασε και συνέχισε, «Χωρίς καμία αμφιβολία η τρισδιάστατη εκτύπωση θα λειτουργήσει, ωστόσο, τα αποδοθέντα σχέδια δίνουν υποσχέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν στην πράξη. Ένα έργο τέτοιας κλίμακας και φιλοδοξίας είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα έργο από το οποίο πρέπει να διδαχθούμε».

Πηγή: cnn.com.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr