NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Το «φάρμακο» των επιτοκίων της ΕΚΤ λειτούργησε στον πληθωρισμό - καλύτερη η ανάπτυξη το επόμενο 12μηνο

Το «φάρμακο» των επιτοκίων της ΕΚΤ λειτούργησε στον πληθωρισμό -  καλύτερη η ανάπτυξη το επόμενο 12μηνο

Στο 5% έβλεπαν τον πληθωρισμό τον Μάρτιο για το επόμενο 12μηνο και στο -0,1% την μεσοσταθμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Συνέχιση πληθωρισμού με επιπτώσεις στην κατανάλωση και στην κατοικία (τιμές) βλέπουν οι ευρωπαίοι πολίτες στο επόμενο 12μηνο. Οι εκτιμήσεις των πολιτών τον Μάρτιο , σαφώς διαφοροποιούνται από τις πρόσφατες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη , τον πληθωρισμό και την ανεργία της Eurostat που είναι πιο αισιόδοξες. Αυτό οφείλεται ότι από τον Μάρτιο μέχρι και το τέλος Απριλίου, ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί και τα δεδομένα για την ανάπτυξη (πρόδρομοι δείκτες) είναι καλύτεροι.

Aύξηση πληθωρισμού στο επόμενο 12μηνο βλέπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι καταναλωτές σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ από έρευνα τον Μάρτιο 2023. Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2023, οι καταναλωτές εκτιμούν οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν έντονα την κατανάλωση, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη των εισοδημάτων θα μείνει στάσιμη στο επόμενο 12μηνο, η οικονομική ανάπτυξη στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης στους επόμενους 12μηνες θα είναι ήπια αρνητική ενώ ο εκτιμώμενη ανεργία θα αυξηθεί στους επόμενους 12 μήνες. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές των κατοικιών είναι αυξημένες για τους επόμενους 12μηνες ενώ μικρότερες αυξήσεις θα έχουν τα στεγαστικά δάνεια.

Πληθωρισμός: Στο 5% ο πληθωρισμός στο επόμενο 12μηνο

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, η διάμεση εκτίμηση για τους επόμενους 12μήνες αυξήθηκε στο 5%, ενώ για την επόμενη 3ετία η κοινή εκτίμηση είναι για πληθωρισμό 2,4%. Στην έρευνά της η ΕΚΤ κάνει μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Οι νεότεροι ερωτώμενοι (ηλικίες 18-34) συνεχίζουν να εκτιμούν χαμηλότερο πληθωρισμό στην 3ετία απ’ ότι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά (55-70).

Εισόδημα και κατανάλωση

Οι καταναλωτές εκτιμούν ότι το ονομαστικό τους εισόδημα θα αυξηθεί κατά 1,3% στους επόμενους 12 μήνες. Η εκτίμηση για αύξηση του εισοδήματος είναι μικρότερη για τους πιο μεγάλους ηλικιακά καταναλωτές (55-70) ενώ αυξάνεται για τους νεότερους καταναλωτές (18-34). Οι εκτιμήσεις για την ονομαστική κατανάλωση αυξήθηκε στο 4,1% για τους επόμενους μήνες 12μηνες.

Αγορά εργασίας και οικονομική ανάπτυξη

Στην έρευνα της ΕΚΤ τον Μάρτιο, οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ανέφεραν ανάπτυξη -0,1% ενώ η μέση εκτίμηση για την ανεργία στο ίδιο διάστημα ήταν 11,3%. Τα χαμηλότερα εισοδήματα ανέφεραν υψηλότερη ανεργία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr