NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Δελφικοί Διάλογοι για την Τεχνολογία και τη Δημοκρατία 21 Ιουνίου στους Δελφούς

Δελφικοί Διάλογοι για την Τεχνολογία και τη Δημοκρατία 21 Ιουνίου στους Δελφούς

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, καταστατική αποστολή του οποίου είναι η δημιουργία στους Δελφούς ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου, αποτελεί το κατεξοχήν πολιτιστικό ίδρυμα στην Ελλάδα όπου η σημασία της ανθρωπιστικής σκέψης μπορεί και πρέπει να διερευνάται σε σταθερή βάση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΠΚεΔ εγκαινιάζει το 2023 τους Δελφικούς Διαλόγους, με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας εξωστρέφειας και πολιτιστικής επιδραστικότητας του Κέντρου. Επιφανείς στοχαστές και επιστήμονες παγκοσμίου εμβέλειας θα συναντηθούν στους Δελφούς για να συζητήσουν φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας και προβλήματα, τα οποία η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον, όπως η δημοκρατία και η τεχνολογική εξέλιξη, οι μετακινήσεις πληθυσμών και το προσφυγικό, οι πολιτισμικές και εκπαιδευτικές προκλήσεις, η εποχή του μετα-ανθρώπου, κ.ά.

Οι πρώτοι Δελφικοί Διάλογοι τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς την Τετάρτη, 21 Ιουνίου, χάρη στην Eurolife FFH.

Επίσης, οι Δελφικοί Διάλογοι εστιάζονται στο πολύ επίκαιρο ζήτημα της Τεχνολογίας και των τρόπων με τους οποίους αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει ή και να υπονομεύσει τη λειτουργία της Δημοκρατίας, όπως υπάρχει μέχρι σήμερα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής του Harvard και πρόεδρος του ΕΠΚεΔ, «Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν ερωτήματα θεμελιώδους σημασίας, όπως:

  • Ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι προκλήσεις που η καλπάζουσα τεχνολογική εξέλιξη συνεπάγεται για τις δημοκρατίες, τη συμμετοχικότητα των πολιτών, αλλά και την ίδια την ουσία του ανθρώπου;
  • Πώς η υποκατάσταση θεμελιωδών ανθρώπινων λειτουργιών από τεχνολογικές εφαρμογές επιταχύνει τη διαδικασία μετάβασης στη μετα-ανθρώπινη εποχή;
  • Τί συνεπάγεται αυτό για τον πολιτισμό, την ανθρώπινη σκέψη, την εκπαίδευση, την πολιτική πράξη και τη σχέση των ανθρώπων με την οργανωμένη πολιτεία;
  • Πώς όλες αυτές οι καινοφανείς καταστάσεις επαναπροσδιορίζουν την αξία της κληρονομιάς του λεγόμενου ανθρωπισμού, εξέχουσα θέση στην οποία έχει βεβαίως η κλασική ελληνική αρχαιότητα;»

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH, δήλωσε σχετικά: «Για εμάς, στην Eurolife FFH, αξία έχει να στηρίζουμε πρωτοβουλίες πολιτισμικού χαρακτήρα, οι οποίες δίνουν σε όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας πρόσβαση στα αγαθά του πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι με την τέχνη και τον πολιτισμό δημιουργούμε τις βάσεις για το μέλλον, αφού οι πολιτιστικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου εξυψώνουν το πνεύμα και ανοίγουν νέους ορίζοντες. Είμαστε μια εταιρεία που συνεργαζόμαστε σταθερά με κορυφαίους οργανισμούς της χώρας και είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε στο έργο τους. Ένας από αυτούς είναι αναμφισβήτητα και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Είμαι βέβαιος πως η συνεργασία μας θα συμβάλλει στη διοργάνωση αξιοσημείωτων πρωτοβουλιών, αλλά και θα υπενθυμίσει σε όλους μας το ρόλο του πολιτισμού ως κινητήριο δύναμη ανάπτυξης, καθώς και παράγοντα που συντελεί στη συμφιλίωση των χασμάτων και την ευημερία μεταξύ των λαών».

ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 2023 Πρόγραμμα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ομιλητές και Θέματα

Etienne Balibar, φιλόσοφος, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre και Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

THE DIGITAL CATASTROPHE AS ANTHROPOLOGICAL AND POLITICAL PROBLEM/ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Philip N. Howard, κοινωνικός επιστήμων με εξειδίκευση στην τεχνολογία, τη δημόσια πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για το Περιβάλλον της Πληροφορίας.

SCIENTIFIC COLLABORATION AND GOOD GOVERNANCE/ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Pierre Levy, φιλόσοφος, θεωρητικός του πολιτισμού και μελετητής των μέσων ενημέρωσης. Μέλος της Royal Society του Καναδά.

THE DIGITAL PUBLIC SPHERE/ Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ.

Jeffrey Schnapp, πρόεδρος, Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας, καθηγητής Ρομανικών Γλωσσών και Λογοτεχνιών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Harvard, συνδιευθυντής του Κέντρου Berkman για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία.

DEMOCRACY GPT/ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ GPT.

Οι ομιλίες θα είναι διάρκειας 25 λεπτών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας μεταξύ των ομιλητών, στην οποία θα συμμετάσχει ο καθηγητής κ. Ροϊλός.

Τους Δελφικούς Διαλόγους θα παρακολουθήσουν επιλεγμένοι αριστούχοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της έρευνας και της παιδείας.

Οι Διάλογοι θα μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο, ενώ τα πρακτικά τους θα δημοσιευτούν σε ειδική έκδοση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr