NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Περ. Πελοποννήσου και ΚΜΟΠ σε νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για προώθηση της κοινωνικής οικονομίας

Περ. Πελοποννήσου και ΚΜΟΠ σε νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για προώθηση της κοινωνικής οικονομίας

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία SECON για την προώθηση περιφερειακών πολιτικών στήριξης επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe.

Το σχέδιο και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα τρία χρόνια παρουσιάστηκαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του έργου, που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Μαΐου στην Καλαμάτα.

Ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη αγγίζει ποσοστά της τάξης του 15-18% επί της συνολικής οικονομίας, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μόλις στο 3-4%. Σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, το SECON θα προτείνει διαπεριφερειακές δράσεις ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, εκπόνησης μελετών και σύνταξης εκθέσεων για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας. Επίσης, προβλέπει δύο καινοτόμες πιλοτικές δράσεις για τη βελτίωση των σχετικών μέσων πολιτικής και την προώθηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στις Περιφέρειες που συμμετέχουν στο σχέδιο.

«Χρειάζεται να εξετάσουμε τι μπορούμε να πράξουμε μέσα από την κοινωνική οικονομία, για το περιβάλλον, για τα κοινωνικά προβλήματα», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ενώ εξέφρασε την ευχή το εν λόγω σχέδιο «να έχει μια ουσιαστική κατάληξη ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα που διαθέτει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος».

«Στα πλαίσιο υλοποίησης του παρόντος προγράμματος θα καταφέρουμε να διαδώσουμε τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν, από έρευνα και μελέτη των στοιχείων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας κάθε περιοχής, όχι μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και σε όλες τις περιοχές των Εταίρων μας στην Ευρώπη», ανέφερε από την πλευρά του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Στάθης Αναστασόπουλος.

«Εστιάζοντας στην προώθηση και προαγωγή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, το SECON επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί την καινοτομία, τη συνεργασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ωφελώντας τελικά τα άτομα, τις κοινότητες και το περιβάλλον σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες που συμμετέχουν», δήλωσε ο Δρ. Γιάννης Παππάς, Επικεφαλής Προγραμμάτων στο ΚΜΟΠ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, επιχειρήσεις ΚΟΙΝΣΕΠ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και άλλες δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι η ΝΟΣΤΟΣ (Μαγγανιακό), ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΑΙΑ (Δάρα), PALMI (Νεοχώρι Ιθώμης) και PHAOS (Kαλαμάτα).

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ως επικεφαλής στο πρόγραμμα SECON, το οποίο συγκροτείται από 10 φορείς, εκ των οποίων οι 9 είναι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού από 9 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν η Περιφερειακή Ένωση Ράιν – Νέκαρ (Γερμανία), η Περιφέρεια της Φλαμανδικής Μπραμπάντ (Βέλγιο), το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Χαργκίθα (Ρουμανία), η Περιφέρεια Μασοβίας (Πολωνία), ο Δήμος Ολιβέιρα ντε Αζεμέις (Πορτογαλία), η Περιφέρεια Ρίγας (Λετονία), η Περιφέρεια Εξτρεμαδούρα (Ισπανία), ο Δήμος Χάσκοβο (Βουλγαρία), καθώς και το ΚΜΟΠ (Ελλάδα).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr