NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Eλληνικά ομόλογα αξίας 5 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια μέσα στον Μάιο (OTC) - Το επιτόκιο του 10ετούς αποκλιμακώθηκε από το 4,1% στα τέλη Απριλίου προς τα 3,8% στο τέλος της εβδομάδας.

Nέα υποχώρηση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όλων των σειρών, με το 10ετές να υποχωρεί προς το 3,8%. Η πτώση αυτή αποδίδεται στις μεγάλες θέσεις που ανοίγουν οι ξένοι οίκοι κατά το τελευταίο διάστημα, ενόψει της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Μόνο μέσα στον Μάιο, οι ξένοι επενδυτές έχουν αγοράσει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα όλων των λήξεων (κυρίως όμως 10ετή, 5ετή) over the counter (OTC) και αυτό δείχνει πόσο ζεστή είναι η ελληνική αγορά ομολόγων ενόψει πολιτικών εξελίξεων.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς, οι ξένοι από την στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα «ντούμπλαραν» τα ιταλικά, είδαν ότι έρχεται μεγάλο κερδοσκοπικό ράλι που βασίζεται κυρίως στις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην εκτόνωση του πολιτικού ρίσκου –όπως επιβεβαιώθηκε από την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας- και εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας. Μία σταδιακή υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 20 μονάδες βάσης μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιουνίου, αναμένεται να δώσει σημαντικά κέρδη στους ξένους και εγχώριους traders.

Barclays: Υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων

«Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν υπεραπόδοση αυτή την εβδομάδα, με τα 10ετή spreads έναντι της Γερμανίας να περιορίζονται κατά περίπου 20 μ.β., μετά τα ισχυρά εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής για το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και μετά από αυτό το σκέλος της σύσφιξης, συνεχίζουμε να βλέπουμε περιθώρια συμπίεσης των spreads μεσοπρόθεσμα», προβλέπει η βρετανική τράπεζα.

Μετά τις πρόσφατες κινήσεις, τα ελληνικά spreads δεν φαίνονται ιδιαίτερα σφιχτά έναντι των σημερινών κρατικών αξιολογήσεων της Ελλάδας, τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά spreads εμφανίζονται σχετικά πιο ακριβά και ως εκ τούτου, θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για ουσιαστική σύσφιξη με βάση τις μελλοντικές αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων και εν αναμονή της συμπερίληψης της Ελλάδας στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας.

Από αυτή την άποψη, το καθοριστικό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσει τη συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, θα ανοίξει πιθανότατα τον δρόμο για αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα (IG) σχετικά γρήγορα.

Πώς θα κινηθούν οι ξένοι οίκοι

Η Fitch θα επανεξετάσει την ελληνική αξιολόγηση στις 9 Ιουνίου και δεν αποκλείουμε εντελώς μια άμεση αναβάθμιση σε IG (δηλαδή, από BB+ σε BBB-), δεδομένου του εκλογικού αποτελέσματος, αν και ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα θα ήταν μάλλον η Fitch να αλλάξει τις προοπτικές σε θετικές, με μια αναβάθμιση στη συνέχεια να τίθεται στο τραπέζι κατά την αναθεώρηση του Δεκεμβρίου.

Η S&P θα επανεξετάσει την Ελλάδα τον Οκτώβριο και δεδομένου ότι οι προοπτικές είναι ήδη θετικές, θεωρεί πιθανή μια αναβάθμιση εκείνου του μήνα.

Συνολικά, η ένταξη της Ελλάδας στους βασικούς δείκτες ομολόγων IG -οι οποίοι συνήθως απαιτούν δύο από τους S&P/Fitch/Moody's για να αξιολογήσουν τη χώρα ως IG- φαίνεται τώρα αρκετά πιθανή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (η Moody's αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την IG, οπότε πιθανότατα θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος από τους άλλους οργανισμούς).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr