NEWSFLASH...
Επινήσιες Ιστορίες
ανάγνωση

Cyclades Organics, αρωματικά φυτά Κυκλάδων, με υπογραφή από τη Σύρο

Cyclades Organics, αρωματικά φυτά Κυκλάδων, με υπογραφή από τη Σύρο
28_11_2016 20_07_2017

Powered by:
AEΛΙΑ-Επινήσια Ηώς Στηρίζει νέους στα ελληνικά νησιά
epixeiro icon Επινήσιες Ιστορίες

Μία επιχείρηση που με αειφόρες πρακτικές αξιοποιεί τον πλούτο των αρωματικών φυτών της Σύρου και των Κυκλάδων.

Στη φύση των Κυκλάδων τα αρωματικά φυτά ξεχωρίζουν. Σε κάθε νησί των Κυκλάδων φύονται διαφορετικές ποικιλίες με διακριτές διαφορές. Αντίστοιχα, στην κυκλαδίτικη γαστρονομία βότανα και αρωματικά φυτά συμπληρώνουν τις γεύσεις. Αυτό τον πλούτο των Κυκλάδων αποφάσισε να αξιοποιήσει η Cyclades Organics, μία επιχείρηση η οποία καλλιεργεί και εμπορεύεται βιολογικά βότανα από αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν στις Κυκλάδες, ξεκίνησε μόλις πριν 1,5 χρόνο, μέσα στην κρίση και έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, καθώς μετά την επιτυχία των πρώτων προϊόντων βιολογικών βοτάνων με τη χαρακτηριστική συσκευασία, τώρα ετοιμάζεται να εισάγει στην αγορά και νέα αφεψήματα από τα αρωματικά φυτά που καλλιεργεί. η

Κατά την αποστολή του ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς στη Σύρο, η Φαίη Ορφανού από την ΑΕΛΙΑ μίλησε με τον Ιωσήφ  Ρούσσο έναν από τους 4 εταίρους της Cyclades Organics, για τη δραστηριότητα και τους στόχους της επιχείρησης αλλά και για το ξεκίνημά τους, τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετώπισαν και ο Πέτρος Κωνσταντάς από την ΑΕΛΙΑ κωδικοποίησε τη συζήτηση.


Παράθεση - epixeiro.gr

Το ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς προβάλει ως πρότυπο μία σύγχρονη αειφόρα επιχείρηση από τη Σύρο με αντικείμενο τα αρωματικά φυτά Κυκλάδων.

Η Cyclades Organics είναι πραγματικά μια ξεχωριστή προσπάθεια για τη Σύρο, με αειφόρες πρακτικές όπως μας εξήγησες.  Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για την επιχείρηση σας και πως ξεκίνησε;

H ιδέα γεννήθηκε το 2012 από τους 2 εκ των 4 εταίρων που είμαστε τώρα, ως έρευνα αρχικά. Σκεφτήκαμε ότι τις γεύσεις και τα αρώματα με τα οποία οι γονείς και οι παππούδες  ζούσαν για πολλά χρόνια, αξίζει να τις μάθουν και άλλοι. Σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε εμείς, όχι μόνο  βιοποριστικά αλλά και για να αναδείξουμε  τον τόπο μας την Σύρο. Ως Cyclades Organics ξεκινάμε από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο και έχουμε βάλει σαν στόχο να αναδείξουμε ποικιλίες αρωματικών φυτών και βοτάνων αλλά και άλλων μυρωδικών, τα οποία τα βλέπουμε ήδη στη Σύρο όπως πχ το φασκόμηλο αλλά και στα βουνά άλλων Κυκλάδων..

Όμως αντί να πάμε να αποψιλώνουμε τα βουνά συλλέγοντας αρωματικά φυτά, αποφασίσαμε να τα καλλιεργούμε. Γι’αυτό είμαστε αειφόρα επιχείρηση, όπως λες. Σε συνεργασία με το γεωπόνο που έχουμε, βρήκαμε αυτές τις ποικιλίες, τις παραγγείλαμε, πήραμε βιολογικά φυτά, τα καλλιεργήσαμε και έτσι έχουμε τώρα μια βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων. Έχουμε και άλλους κωδικούς και άλλα αρωματικά φυτά δηλαδή που βγαίνουν σε άλλα μέρη της  Ελλάδος, αλλά έχουμε επικεντρωθεί κυρίως σε αυτές τις ποικιλίες των Κυκλάδων.

Cyclades Organics, αρωματικά φυτά Κυκλάδων, με υπογραφή από τη Σύρο

Υπάρχει όμως η ζήτηση; Εσείς πώς βλέπετε να πηγαίνει η αγορά γύρω από αυτό το αντικείμενο;

Τα αρωματικά φυτά τα χρησιμοποιούσαν οι γονείς μας και οι παππούδες και τα είχαν στην καθημερινότητα τους. Στην αρχαία Ελλάδα ο Πυθαγόρας έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές σε αυτά τα συγκεκριμένα φυτά.   Υπάρχει όμως και η επιχειρηματική προοπτική. Μπορεί η Ελλάδα, οι Κυκλάδες και η Σύρος να είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχει όμως η ζήτηση γιατί τα αρωματικά φυτά είναι ιδιαίτερα. Το μικροκλίμα των Κυκλάδων είναι πολύ ιδιαίτερο και άρα ένα αρωματικό φυτό και μια ποικιλία που είναι στις Κυκλάδες που έχει ξηρασία, αέρα και αλμύρα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με κάποιο άλλο όπουέχει αυξημένη υγρασία.

Όταν ξεκινήσατε την επιχείρηση σε ένα ιδιαίτερο αντικείμενο και σε μια δύσκολη εποχή και μάλιστα 4 συνεταίροι δεν φοβηθήκατε; Δεν υπήρχαν πράγματα που σας κράτησαν πίσω; 

Δεν νομίζω ότι φοβηθήκαμε. Είχαμε βέβαια κάποιες τέτοιες σκέψεις λόγω της αστάθειας στην χώρα. Εμείς πέσαμε και σε πολύ δύσκολες συγκυρίες γιατί ξεκινήσαμε το 2013 αλλά στην ουσία το τελικό αποτέλεσμα το πήραμε τον Αύγουστο του 2015 που πήραμε την άδεια του εργαστηρίου. Άρα θα  στήναμε την επιχείρηση το καλοκαίρι με τα capital controls και με την Ελλάδα σε μια αστάθεια τρομερή. Το Σαββατοκύριακο μάλιστα εκείνο με την περιβόητη μεγάλη διαπραγμάτευση, εμείς έπρεπε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη απόφαση.

Μαζευτήκαμε οι τέσσερεις για το αν θα προχωρούσαμε ή θα σταματούσαμε, γιατί έπρεπε να επενδύσουμε ό,τι χρήματα είχαμε εκείνο το βράδυ. Να λέγαμε δηλαδή το μεγάλο ναι κάτι που ήταν μια πολύ σημαντική κίνηση και όπου εν τέλει έτσι και έγινε.

Φόβος δεν ξέρω αν υπήρχε αλλά σίγουρα υπήρχε πείσμα απέναντι στους καιρούς μας. Για μένα υπάρχει και μια πολύ σημαντική φράση που όποτε δυσκολευτώ και φοβηθώ την φέρνω από το πίσω μέρος του μυαλού και η οποία λέει το πολύ απλό ότι “αν δε σπάσεις και μερικά αυγά, ομελέτα δεν γίνεται...”

Cyclades Organics, αρωματικά φυτά Κυκλάδων, με υπογραφή από τη Σύρο

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια, το μέλλον, το όραμα, ή αν θέλεις να μας πεις και τι είναι αυτό που σε κρατάει σε αυτήν την επιχειρηματική προσπάθεια και σου δίνει δύναμη;

Το όραμα είναι να ανοίξουμε τα φτερά μας και εκτός Ελλάδας, αναδεικνύοντας τον τόπο μας. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από την Αμερική.

Είναι σημαντική η φιλοσοφία που έχουμε ότι αυτό που παράγουμε είναι ένα πάρα πολύ ποιοτικό προϊόν. Δίνουμε πραγματικά όλο μας το είναι να αναδείξουμε τον τόπο μας μέσα από αυτό. Αλλά θέλουμε και να δείξουμε ότι αγαπώντας την φύση και αυτά που σου προσφέρει, μπορείς να δημιουργήσεις χωρίς να την καταστρέφεις.

Προσωπικά αισθάνομαι τυχερός γιατί με τους άλλους τρεις  έχουμε μια πολύ δυνατή ομάδα. Προσπαθούμε τις αναποδιές να τις πάρουμε πάντα με χιούμορ και γενικά αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια δυναμική όπου ό,τι και να συμβεί, εμείς θα είμαστε αισιόδοξοι και θα το παλέψουμε.

Και μια τελευταία ερώτηση που είναι κάπως πιο προσωπική. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το στοιχείο στην δική σου προσωπικότητα που σε έχει κάνει να προχωράς μπροστά και να πάρεις την απόφαση να υλοποιήσεις αυτήν την ιδέα;

Δεν μου αρέσει να περιμένω να έρθουν όλα όπως έρθουν. Θέλω να προσπαθώ να ελέγξω όσο μπορώ τα πράγματα  και να τα καθοδηγήσω στο μέτρο το δυνατόν φυσικά. Μέσα στην κρίση δούλευα  έκτακτος  στο ναυπηγείο αλλά παράλληλα ενωθήκαμε τέσσερις κατάλληλοι άνθρωποι για να κάνουμε την ιδέα μας πραγματικότητα, με τα αποτελέσματα αυτά που βλέπετε...

Για αυτό άλλωστε είστε και ένα εξαιρετικό παράδειγμα και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλα.

*Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι copyright των Purple Sheep. 

Η κοινωφελής εταιρεία ΑΕΛΙΑ σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς για την υποστήριξη και τη δικτύωση επαγγελματιών αλλά και υποψήφιων επαγγελματιών από 24 νησιά: ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, έμποροι, καλλιτέχνες αλλά και νέοι με ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο των αποστολών του προγράμματος στα επιμέρους νησιά η ΑΕΛΙΑ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει δραστήριους επαγγελματίες που ξεχώρισαν για τη δραστηριότητά τους και που σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι αποτελούν πρότυπο για πολλούς άλλους επαγγελματίες από τα νησιά του Προγράμματος ή από όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Σοφία Μακρή, Πέτρος Κωνσταντάς, Φαίη Ορφανού

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr