NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Τρ. Πειραιώς: Με ρυθμό ταχύτερο της Ευρωζώνης η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Τρ. Πειραιώς: Με ρυθμό ταχύτερο της Ευρωζώνης η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

​Με ρυθμό ταχύτερο της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, όπως φαίνεται και από την έκθεση “Spring 2023, Economic Forecasts” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο σημερινό δελτίο οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και τον κόσμο η Τράπεζα Πειραιώς, στο οποίο σημειώνεται ότι η ΕΕ στην εαρινή έκθεσή της αναθεωρεί προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2023 στο 2,4% (προβλ. Φεβ. 23: 1,2%) και υποδεικνύει ότι την περίοδο 2023-2024 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό ταχύτερο της Ευρωζώνης. Η Ε.Ε. εκτιμά ότι η εγχώρια και εξωτερική ζήτηση θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη. Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί, αν και θα επιβραδύνει τη δυναμική της, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα και η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού στα προ-πανδημίας επίπεδα θα ενισχύσει τις εξαγωγές. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (HICP) αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023 στο 4,2% και στο 2,4% το 2024, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, όμως ο δομικός πληθωρισμός (HICP, εξαιρ. ενέργεια και μη επεξεργασμένα τρόφιμα) αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα (2023: 5,7%, 2024: 2,5%) Η αγορά εργασίας ήταν ανθεκτική το 2022 μέσω της αύξησης της απασχόλη-σης και της μείωσης του ποσοστού ανεργίας, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει το 2024 το 11,8%. Τέλος στα δημοσιονομικά αναγνωρίζεται η καλύτερη του αναμενόμενου βελτίωση στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων, με πρόβλεψη για περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα χρόνια και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,5% του ΑΕΠ το 2024. Η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του λόγου χρέος/ΑΕΠ φτάνοντας το 2024 στο 154,4%.

Διεθνείς Εξελίξεις

Τα οικονομικά στοιχεία σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ παραμένουν γενικά καλά παρά τη συνεχιζόμενη, έστω και με πιο αργό ρυθμό, σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και τη Fed. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η εξέλιξη και η συγκριτικά χαμηλή τιμή κάποιων πρόδρομων δεικτών (ιδίως στον τομέα της μεταποίησης), η εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η αναπόφευκτη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών (από την αύξηση του κόστους χρήματος και τον πληθωρισμό) αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης κατά τους προσεχείς μήνες.

Στην Κίνα, η αναβαλλόμενη ζήτηση (λόγω της πανδημίας) ώθησε έντονα ανοδικά την οικονομική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, αν και κάπως συγκρατημένα σε σχέση με ό,τι αναμενόταν. Ταυ-τόχρονα, ο πληθωρισμός έχει πλέον υποχωρήσει πλησίον του 0%. Στην Ιαπωνία, τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο εξέπληξαν θετικά, ενώ και η εξέλιξη των πρόδρομων δεικτών τον Μάιο προδιαθέτουν ευνοϊκά και για το τρέχον τρίμηνο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr