NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

H υποχώρηση του πληθωρισμού και η μείωση των τιμών ενέργειας βελτιώνουν τα αποτελέσματα β' τριμήνου​​

H υποχώρηση του πληθωρισμού και η μείωση των τιμών ενέργειας βελτιώνουν τα αποτελέσματα β' τριμήνου​​

Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου (Απριλίου-Ιουνίου) αναμένεται να είναι πολύ ισχυρότερα απ' αυτά του α' τριμήνου για την πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Ο λόγος είναι ότι στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου άλλαξαν επί το καλύτερο πολλά δεδομένα της οικονομίας, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές και ο παράγοντας γεωπολιτικού ρίσκου όπως ήταν οι εκλογές φαίνεται να περιορίζεται.

Τι είδαμε στο α' τρίμηνο 2023

Αύξηση τζίρων και EBITDA, μείωση κερδών λόγω πληθωρισμού στο α' τρίμηνο

Με την ολοκλήρωση του 90% περίπου των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2023, φάνηκε ότι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών επιχειρήσεις (εκπροσωπούν το 30-40% ολόκληρης της επιχειρηματικής κοινότητας σε όγκους συναλλαγών και κερδοφορίας σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ICAP) κατέγραψαν σημαντική αύξηση τζίρων η οποία αποδόθηκε κυρίως σε ανατιμήσεις των προιόντων και των υπηρεσιών, πολύ καλή οργανική κερδοφορία (ειδικά οι τράπεζες λόγω των περιθωρίων επιτοκίων) αλλά οι κερδοφορίες σε αρκετές περιπτώσεις ήταν πολύ μειωμένες σε σχέση με τις κερδοφορίες του α' τριμήνου 2022.

Οι μη εισηγμένες επιχειρήσεις θα επηρεαστούν από την μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση των ενοικίων

Για τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι και εδώ θα υπάρξει αύξηση κερδοφορίας στο β' τρίμηνο αλλά θα εξαρτηθεί από επιμέρους παραμέτρους. Κατ' αρχήν θα δούμε κλάδους που θα εμφανίσουν μειωμένη ζήτηση (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες), επίσης μειωμένη κερδοφορία θα έχουν οι μικρές εταιρείες εστίασης εξαιτίας του υπέρογκου κόστους και της μικρότερης κατανάλωσης αλλά και τα εμπορικά καταστήματα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εκτίναξη των ενοικίων επαγγελματικής στέγης έχουν ήδη δημιουργήσει σημαντική υποχώρηση και στα κέρδη αλλά και στις ταμειακές ροές πολλών μικρών-μεσαίων μη εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ενέργεια και πληθωριστικές πιέσεις μείωσαν τα κέρδη

Η μείωση της κερδοφορίας ήταν εξαιτίας των επιπτώσεων που είχε η αύξηση της ενέργειας αλλά και οι αλυσιδωτές πληθωριστικές επιπτώσεις τόσο στην προσφορά (κατασκευή, logistics κ.λπ.) όσο και στην ζήτηση (μείωση διαθέσιμων εισοδημάτων) των προϊόντων των επιχειρήσεων. Η άνοδος των επιτοκίων (ιδιαίτερα Ιανουάριο-Φεβρουάριο) έπληξε τα ομόλογα και επηρέασα τα έσοδα κεφαλαίου των τραπεζών.

Επιπλέον αρκετές επιχειρήσεις (και οι τράπεζες) μείωσαν κέρδη προκειμένου να ενισχύσουν τα Ίδια Κεφάλαιά τους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το α' τρίμηνο, οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν με ένα αυξημένο κόστος ενέργειας κατά 40% σε σχέση με το περυσινό ενεργειακό κόστος που εκτόξευσε τα λειτουργικά κόστη μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους. Έτσι -εάν αφαιρέσουμε τις τράπεζες που είχαν σημαντικά αυξημένη κερδοφορία στο α' τρίμηνο 2023 σε σχέση με το α' τρίμηνο 2022 και ορισμένα blue chips με ιστορικά υψηλά κέρδη όπως ο Μυτιληναίος, η Cenergy, η Autohellas, η Jumbo- πάρα πολλές άλλες εταιρείες είχαν μείωση κερδών, παρά την αύξηση των τζίρων τους. Eπίσης υπήρξαν εταιρείες όπως η Coca Cola HBC που ανέκαμψε από την περυσινή κρίση λόγω πολέμου στην Ουκρανία και η Aegean που επανέρχεται λόγω τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες εισηγμένες δυνάμωσαν μεν καθώς αύξησαν τζίρους και ταμειακές ροές αλλά δεν ενθουσίασαν με τις κερδοφορίες.

Η εικόνα του β' τριμήνου θα αλλάξει θεαματικά σε τράπεζες, διυλιστήρια, βιομηχανικές, μεταφορές, τουρισμό, real estate

Μεγαλύτερα κέρδη λόγω ομολόγων οι τράπεζες, μικρότερο κόστος λειτουργίας οι βιομηχανικές, ταξιδιωτικές

Στο β' τρίμηνο 2023 (δηλαδή Απρίλιο-Ιούνιο) οι επιμέρους συνθήκες έχουν αλλάξει θεαματικά και υπόσχονται θεαματικές κερδοφορίες. Μπορεί να έχουμε ακόμη τον Ιούνιο μπροστά μας, αλλά εάν δεν αλλάξουν δραματικά οι διεθνείς καταστάσεις και οι εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, τα πράγματα για τις εισηγμένες επιχειρήσεις είναι αισιόδοξα.

Στις τράπεζες, τα επιτόκια παρέμειναν υψηλά όπως και τα περιθώρια επιτοκίων (διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων / καταθέσεων) με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να αυξάνονται τα οργανικά κέρδη τους. Ταυτόχρονα, η σταδιακά αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο δημιούργησε σημαντικές υπεραξίες στους αγοραστές ελληνικών ομολόγων και ειδικά στις ελληνικές τράπεζες. Αυτά τα κέρδη θα φανούν στο τέλος του α' εξαμήνου 2023

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κλάδους, οι βιομηχανικές επωφελήθηκαν από την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και αυτό θα ανεβάσει σημαντικά τα κέρδη τους, το ίδιο και για τις ταξιδιωτικές-τουριστικές οι οποίες επωφελούνται από το χαμηλό πετρέλαιο και την άνοδο του τουριστικού ρεύματος, οι εταιρείες real estate εκμεταλλεύονται την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση ακινήτων αλλά και τις ανατιμήσεις στις αγοραίες αξίες, οι πετρελαϊακές πλέον εξισορρόπησαν τα κόστη αποθεματοποίησης (ήταν το μεγάλο σοκ του α' τριμήνου) και

θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερα τα περιθώρια διύλισης. Επίσης και οι εταιρείες ενέργειας περιμένουν μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας. Τέλος το γεγονός ότι βασικές εορταστικές περίοδοι και αργίες (Πάσχα, Πρωτομαγιά, Αγ. Πνεύματος) πέφτουν μέσα στο β' τρίμηνο και η ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες παραμένει υψηλή, θα δούμε εκτίναξη εσόδων σε τουριστικές, μεταφορικές επιχειρήσεις.

Οι διεθνείς συνθήκες

Με τον Ιούνιο να μην έχει ξεκινήσει ακόμη, σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση υψηλών αποτελεσμάτων β' τριμήνου θα διαδραματίσει η κατάσταση στις ξένες οικονομίες. Μέχρι στιγμής η πορεία τους είναι όπως την περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές και επιχειρηματίες. Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στη Ευρωζώνη. Εάν ο Ιούνιος δεν δείξει έξτρα προβλήματα, τότε το σκηνικό της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο τέλος του α' εξαμήνου (1ο και 2ο τρίμηνο) θα έχει ευχάριστες εκπλήξεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr