NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Κουμπιά επικοινωνίας για σκύλους: Τι είναι και πώς να διαλέξετε τα ιδανικά για σας

Κουμπιά επικοινωνίας για σκύλους: Τι είναι και πώς να διαλέξετε τα ιδανικά για σας

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok διάφορα βίντεο με σκύλους να χρησιμοποιούν κουμπιά με ήχους λέξεις για να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους κάνουν οι ιδιοκτήτες (γονείς) τους.

Τα κουμπιά αυτά ονομάζονται κουμπιά επικοινωνίας, talking button, και ποικίλουν στη μορφή, στο χρώμα και το σχέδιο. Κάποια είναι άσπρα/μαύρα και ενωμένα μεταξύ τους, αλλά είναι ροζ, πράσινα, πορτοκαλί, μωβ και χωριστά το ένα από το άλλο.

Βασίζονται σε συσκευές εναλλακτικής και επαυξημένης επικοινωνίας που δίνουν στα μη ομιλούμενα όντα έναν τρόπο επικοινωνίας. Η λέξη στο κάθε κουμπί έχει ηχογραφηθεί πριν για να ακούγεται όταν αυτό πατηθεί. Για παράδειγμα αν ένας σκύλος θέλει να βγει έξω, θα μπορούσε να πατήσει το κουμπί «Έξω» με τη μύτη ή το πόδι του για να βγει στην αυλή ή το κουμπί «Βόλτα» για να ζητήσει να πάει μια βόλτα. Φυσικά, χρειάζεται εκπαίδευση για να μάθει ένας σκύλος να χρησιμοποιεί τα κουμπιά και το τι σημαίνει κάθε κουμπί.

Επιπρόσθετα, οι κατηγορίες των λέξεων που συχνά χρησιμοποιούνται στα κουμπιά επικοινωνίας είναι:

  • Υποκείμενα, όπως ανθρώπινα ονόματα, ονόματα σκύλων.
  • Αντικείμενα, για παράδειγμα μπάλα, φαγητό.
  • Χώροι, όπως σαλόνι, μπάνιο.
  • Δράσεις, για παράδειγμα, γιογιό, παιχνίδι.
  • Περιγραφές, όπως καλά, αργότερα.
  • Κοινωνικά, όπως σε αγαπώ, θέλω.

Το πόσο λεπτομερή και ακριβή είναι τα κουμπιά επικοινωνίας για σκύλους δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Τι να αναζητήσετε στα κουμπιά επικοινωνίας για σκύλους

Δεν δημιουργούνται όλα τα κουμπιά με τον ίδιο τρόπο και δεν έχουν τις ίδιες λειτουργίες. Επιλέξτε τη ρύθμιση που θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς και τον σκύλο σας με βάση τις ανάγκες σας. Σκοπεύετε απλώς να διδάξετε στον σκύλο σας μερικές φράσεις-κλειδιά ή να δημιουργήσετε ένα μεγάλο λεξιλόγιο; Ο σκύλος σας έχει προβλήματα ακοής ή όρασης ή έχει άλλους περιορισμούς; Είναι ο σκύλος σας αρκετά μεγάλος για να πατήσει ένα κουμπί τυπικού μεγέθους; Θα χρειαστεί να εξετάσετε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τα σωστά εργαλεία.

Επίπεδο ήχου: Ψάξτε για κουμπιά που θα καταγράφουν τη φωνή σας καθαρά και σε αρκετά δυνατή ένταση για να καταλάβει ο σκύλος σας. Δεδομένου ότι κάθε κουμπί θα περιέχει μόνο μία λέξη ή φράση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πόσος χρόνος εγγραφής είναι διαθέσιμος ανά κουμπί.

Ανθεκτικότητα: Δεδομένου ότι τα κουμπιά θα πατηθούν ξανά και ξανά, πρέπει να είναι ανθεκτικά. Αναζητήστε πλαστικά βαρέως τύπου που είναι εύκολο να σκουπιστούν όταν λασπώνουν. Επειδή ορισμένοι σκύλοι προτιμούν να πιέζουν τα κουμπιά με τη μύτη τους, οι αδιάβροχες επιλογές ή αυτές που είναι κατασκευασμένες από πλαστικό χωρίς BPA είναι ιδανικές.

Ευκολία στη χρήση: Τα κουμπιά επικοινωνίας για σκύλους πρέπει να να είναι εκολα στη χρήση. Τα απλά σχέδια είναι καλύτερα από τα υπερβολικά περίπλοκα με πολλά κουδουνάκια και σφυρίχτρες που μπορεί να μπερδέψουν τον σκύλο σας. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το μέγεθος του κουμπιού είναι κατάλληλο για το κατοικίδιό σας. Οι μικρές ράτσες μπορεί να δυσκολεύονται να πατήσουν μεγάλα κουμπιά και οι γιγάντιες ράτσες μπορεί να δυσκολεύονται να πατήσουν μικρότερα.

Προσαρμογή: Εάν όλα τα κουμπιά φαίνονται ίδια, τόσο εσείς, όσο και ο σκύλος σας θα δυσκολευτείτε να τα ξεχωρίσετε. Τα αυτοκόλλητα μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των κουμπιών, αλλά οι σκύλοι είναι επίσης καλοί στο να αναγνωρίζουν την έννοια ενός κουμπιού με βάση την τοποθέτησή του. Για παράδειγμα, το κουμπί «Έξω» βρίσκεται στα αριστερά του κουμπιού «Παιχνίδι», που βρίσκεται στα αριστερά του κουμπιού «Φαγητό». Αναζητήστε σετ που περιλαμβάνουν χαλάκια ή τοποθετήστε τα ξεχωριστά, ειδικά αν σκοπεύετε να μάθετε στο σκυλί σας πολλές λέξεις.

Οδηγός εκκίνησης: Εάν είστε νέος στα κουμπιά για σκύλους, σίγουρα θα θέλετε ένα σετ που περιλαμβάνει έναν οδηγό εκκίνησης ή εγχειρίδιο οδηγιών για να σας δείξει πώς να διδάξετε τον σκύλο σας. Ορισμένοι οδηγοί περιλαμβάνουν επίσης πρόσθετες δραστηριότητες για την ενθάρρυνση της μάθησης.

Μπαταρίες: Όλα τα κουμπιά για σκύλους λειτουργούν με μπαταρίες, αλλά ορισμένες μπαταρίες αντικαθίστανται ευκολότερα από άλλες. Αναζητήστε κουμπιά που διαθέτουν απλή εισαγωγή μπαταρίας ή επαναφόρτιση με καλώδιο USB. Οι πόντοι μπόνους πηγαίνουν στα κουμπιά που πωλούνται με τις μπαταρίες που περιλαμβάνονται.

Συχνές ερωτήσεις για τα κουμπιά επικοινωνίας για σκύλους

Μπορούν τα σκυλιά να μιλήσουν χρησιμοποιώντας κουμπιά;

Ναι. Τα σκυλιά μαθαίνουν ότι ορισμένες λέξεις σχετίζονται με συγκεκριμένες δραστηριότητες, καταστάσεις ή αντικείμενα.

Πόσες λέξεις μπορεί να μάθει ένας σκύλος;

Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι ο μέσος σκύλος μπορεί να μάθει περίπου 89 λέξεις.

Πώς μπορώ να διδάξω τον σκύλο μου να μιλάει χρησιμοποιώντας τα κουμπιά;

Πρώτα, ο σκύλος σας πρέπει να μάθει πώς να πιέζει το κουμπί με το πόδι ή τη μύτη του. Ξεκινήστε καταγράφοντας μια λέξη, όπως «λιχουδιά», σε ένα κουμπί. Πατήστε το κουμπί για να ακουστεί η λέξη και, στη συνέχεια, επιβραβεύστε αμέσως το σκυλί σας. Επαναλάβετε αυτό 10 έως 20 φορές, ώστε ο σκύλος σας να συσχετίσει το πάτημα του κουμπιού με τη λιχουδιά και μετά περιμένετε μπροστά από το κουμπί για να αρχίσει να το εξερευνά.

Εάν ο σκύλος σας κάνει μια κίνηση προς το κουμπί, ακόμα κι αν δεν καταφέρει να το ενεργοποιήσει, πατήστε γρήγορα μόνοι σας το κουμπί και επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά. Τελικά, θα πατήσει το κουμπί μόνος του. Κάθε φορά που το κάνει, επιβραβεύστε τον αμέσως με μια λιχουδιά.

Μόλις ο σκύλος σας κατανοήσει την έννοια του πατήματος του κουμπιού, μπορείτε να αρχίσετε να το συνδυάζετε με αντικείμενα και ενέργειες που εμφανίζονται στην καθημερινότητά του.

Τόσο η επανάληψη, όσο και η ενίσχυση είναι απαραίτητες για να μάθει ο σκύλος σας μια νέα λέξη. Εάν θέλετε να διδάξετε τη λέξη «Έξω», για παράδειγμα, ηχογραφήστε τη λέξη σε ένα κουμπί και τοποθετήστε το δίπλα στην πόρτα. Ζητήστε από το σκυλί σας να πατήσει το κουμπί και μετά ανοίξτε αμέσως την πόρτα για να βγει έξω. Εάν ο σκύλος σας λατρεύει να βγαίνει έξω, η δράση λειτουργεί ως θετική ενίσχυση. Εάν δεν είναι μια δραστηριότητα που αγαπούν, προσφέρετέ τους μια λιχουδιά αφού περάσουν την πόρτα. Επαναλάβετε κάθε φορά που αφήνετε τον σκύλο σας έξω. Με τον καιρό, θα καταλάβει ότι πατώντας το κουμπί ανοίγει η πόρτα και θα αρχίσει να το κάνει μόνο του.

Τέλος, αν και είναι πολύ δύσκολο για τους σκύλους να μάθουν πιο αφηρημένες έννοιες, όπως είναι τα συναισθήματα, τα κουμπιά επικοινωνίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ορισμένων προβληματικών συμπεριφορών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr