NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Επενδυτική Βαθμίδα: Η αξιολόγηση της Fitch το επόμενο σκαλοπάτι... αλλά το βήμα μπορεί να μην γίνει την Παρασκευή

Επενδυτική Βαθμίδα: Η αξιολόγηση της Fitch το επόμενο σκαλοπάτι... αλλά το βήμα μπορεί να μην γίνει την Παρασκευή

«Ράλι προεξόφλησης» εξελίξεων έχει κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο από τον Μάιο μέχρι πρόσφατα, θεωρώντας δεδομένη την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023. Ταυτόχρονα και τα ελληνικά ομόλογα είχαν σημαντική αποκλιμάκωση επιτοκίων καθώς κατά το ίδιο χρονικό διάστημα τα επιτόκια (10ετούς) αποκλιμακώθηκε από το 4% στο 3,6%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 10% η αξία των ελληνικών ομολόγων.

Μέσα στο β' εξάμηνο –πιθανότατα τον Οκτώβριο- ή το αργότερο στις αρχές του 2024 εάν δεν ευνοήσουν οι εγχώριες και διεθνείς συνθήκες, η ελληνική οικονομία θα ανέβει πιστοληπτική κατηγορία αποκτώντας επενδυτική βαθμίδα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες, κατά τις οποίες οι επενδυτικοί οίκοι προγραμματίζουν να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για την πορεία της οικονομίας και την πιθανή αναβάθμισή της είναι οι ακόλουθες:

  • 9 Ιουνίου: Fitch Ratings
  • 4 Αυγούστου: Scope Ratings
  • 15 Σεπτεμβρίου: Moody's Ratings
  • 20 Οκτωβρίου: S&P Ratings
  • 2 Δεκεμβρίου: Fitch Ratings

Mπορεί και να μην γίνει αξιολόγηση την Παρασκευή από την FITCH

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες από χρηματιστήριο και τράπεζες που θεωρούν ότι στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου δεν πρόκειται να υπάρξει την Παρασκευή αξιολόγηση από την Fitch. Aυτό θα καθυστερήσει τις εξελίξεις αλλά δεν θα αλλάξει τη ροή τους. Εάν δεν συμβεί τώρα, πιθανότατα η επενδυτική βαθμίδα θα πάει στις αρχές του 2024.

Tα πραγματικά οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα φέρει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ένα ή δύο σκαλιά κάτω από την απόλυτη καταξίωση ως μία επιτυχημένη οικονομία. Σε πρακτικό επίπεδο, η ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση η ελληνική κεφαλαιαγορά θα βρεθεί κάτω από την γερμανική, γαλλική και ολλανδική οικονομία (έχουν το ΑΑΑ) και στο ίδιο επίπεδο με την ιταλική, την ισπανική, την βελγική και την αυστριακή οικονομία κάτι που πριν από 10 χρόνια έμοιαζε αδιανόητο.

Απαιτείται μεγάλη δημοσιονομική πειθαρχία

Το γεγονός της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας δεν αποτελεί θέσφατο. Για να διατηρηθεί η ελληνική οικονομία και το αξιόχρεο σε υψηλά επίπεδα θα χρειαστεί μεγάλη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό σημαίνει ότι ατύπως , η ελληνική οικονομία θα μπει σε ένα κύκλο παρακολούθησης από τους ξένους οίκους αλλά θα έχει ξεφύγει για τα καλά από τον κίνδυνο πτώχευσης.

Σε κρατικό επίπεδο, η ελληνική οικονομία θα μπορεί να αντλεί περισσότερα κεφάλαια και κυρίως ποιοτικότερα κεφάλαια στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα hedge funds που τοποθετούνταν μέχρι τώρα στα ελληνικά ομόλογα, θα μπορούν να τοποθετούνται μαζικά ξένοι θεσμικοί οργανισμοί με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι κυρίως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία αλλά και κρατικοί φορείς κρατών εκτός Ευρωζώνης που θα βλέπουν ποιότητα στα ελληνικά ομόλογα. Επίσης και τα εταιρικά ομόλογα αναμένεται να αναβαθμιστούν αφού θα αναβαθμιστεί και το προφίλ της οικονομίας

Τράπεζες οι μεγάλες κερδισμένες της αναβάθμισης

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι σε επιχειρηματικό επίπεδο στην επενδυτική θα είναι όσοι έχουν χαρτοφυλάκια σε ομόλογα (κρατικά ή εταιρικά) και ελληνικές μετοχές. Στα ομόλογα η αναβάθμιση θα είναι άμεση, στις μετοχές έμμεση. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, οι ελληνικές συστημικές και μη συστημικές τράπεζες αναμένεται να αξιολογηθούν θετικά τόσο για τα εποπτικά τους κεφάλαια (αφού αυτά θα αυξηθούν βάσει των κανόνων της Βασιλείας ΙΙ) σε αξία κατά 20-25% περίπου. Την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, τιμολογεί αυτή την περίοδο και το ελληνικό χρηματιστήριο με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν από τις αρχές Μαΐου άνοδο πάνω από 20% σε επίπεδο κλαδικού δείκτη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr