NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Πώς διαβάζουν οι νέοι στα ΜΜΜ - Τι είναι η κοινότητα Booktok

Πώς διαβάζουν οι νέοι στα ΜΜΜ - Τι είναι η κοινότητα Booktok

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νέοι, παραμένουν πιστοί στην ανάγνωση διαφόρων ειδών βιβλίων. Το κάνουν όμως με το δικό τους τρόπο. Με τους περισσότερους να επιλέγουν να διαβάζουν κάποιο βιβλίο όταν είναι στη στάση ή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διότι δεν θέλουν να χάνουν τον χρόνο τους, χωρίς να αποκομίσουν κάτι. Παράλληλα, η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων έχει καταγράψει άνοδο με τη δημιουργία της κοινότητας του Tik Tok, Booktok.

Πώς όμως διαβάζουν ένα βιβλίο οι νεότεροι;

Πολλές φορές βλέπουμε άτομα νεαρής ηλικίας στα ΜΜΜ να κάθονται σε μια καρέκλα ή όρθιοι και να διαβάζουν το βιβλίο που τους αρέσει. Να διαβάζουν, δηλαδή, το έντυπο βιβλίο με τη χαρακτηριστική μυρωδιά του εκτυπωμένου χαρτιού.

Το εκτυπωμένο βιβλίο είναι για τα άτομα αυτά μια αποτοξίνωση από την οθόνη, που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι κάθε δουλειάς, αφού τους μεταφέρει σε ένα διαφορετικό μέρος χωρίς να τους κουράζει.

Πλεονέκτημα της επιλογής αυτής αποτελεί το γεγονός ότι οι αναγνώστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν μην τελειώσει η μπαταρία, αλλά ούτε και να φοβούνται μήπως δεν έχουν ίντερνετ.

Reading-Kafka.jpg?mtime=20230616163345#asset:420952

Από την άλλη πλευρά, πολλοί επιλέγουν να κατεβάσουν ή να διαβάσουν από δωρεάν πλατφόρμες βιβλία. Αυτά τα βιβλία ονομάζονται e-books. Οι αναγνώστες των e-books προτιμούν την ευκολία, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των ταξιδιωτών και των επιβατών που θέλουν να έχουν πολλά βιβλία μαζί τους χωρίς το πρόσθετο βάρος των φυσικών βιβλίων.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι επίσης δημοφιλή στους αναγνώστες που απολαμβάνουν λειτουργίες, όπως είναι η ρύθμιση της γραμματοσειράς, τα ενσωματωμένα λεξικά, οι δυνατότητες επισήμανσης και λήψης σημειώσεων.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των e-books είναι ότι οι αναγνώστες μπορούν να μεταφέρουν χιλιάδες βιβλία σε μία μόνο συσκευή και να έχουν πρόσβαση σε αυτά από οπουδήποτε.

Επιπλέον, είναι συχνά φθηνότερα από τα έντυπα βιβλία και πολλά κλασικά έργα λογοτεχνίας είναι πλέον διαθέσιμα δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή.

Public-Transportation-Cell-Phone.jpg?mtime=20230616164324#asset:420958

Άλλοι πάλι προτιμούν να φορέσουν τα ακουστικά τους και να ακούσουν ένα βιβλίο, μια ιστορία που διαβάζεται δυνατά από έναν αφηγητή.

Αυτός ο τρόπος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για όσους δεν μπορούν ή έχουν δυσκολία στην ανάγνωση ή προτιμούν να κάνουν πολλές εργασίες, ενώ «διαβάζουν» ή απλώς τους αρέσει να απολαμβάνουν τη «ζωντανή» ανάγνωση, καθώς οι αφηγητές «ζωντανεύουν» τους χαρακτήρες των ιστοριών με μοναδικό τρόπο.

Τα audiobooks είναι συνήθως διαθέσιμα σε ψηφιακές μορφές, όπως MP3 ή CD, και μπορούν να αποκτηθούν ή να μεταδοθούν σε ροή, ακόμα και δωρεάν, από διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες.

akoustika-MMM.jpg?mtime=20230616175654#asset:420978

Τι είναι το BookTok

Από την πανδημία και μετά έχει καταγραφεί άνοδος στην ανάγνωση βιβλίων από τη νέα γενιά. Συγκεκριμένα, από τότε που πλατφόρμα Tik Tok δημιούργησε μια υποενότητα-κοινότητα αφιερωμένη στα βιβλία και στην ανάγνωση γενικά και της έδωσε το όνομα BookTok.

Στην κοινότητα αυτή υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί που επικεντρώνονται ή είναι αποκλειστικά αφιερωμένοι σε βιβλία. Οι χρήστες των λογαριασμών μοιράζονται τις σκέψεις τους για ορισμένους τίτλους, προτείνουν συγγραφείς, παρουσιάζουν την ομορφιά και τη σημασία της ανάγνωσης με τους πιο δημιουργικούς τρόπους, βάζουν προκλήσεις, αλλά δίνουν και δωρεάν βιβλία.

Η κοινότητα του BookTok είναι ενεργή δημιουργώντας συνεχώς εξαιρετικά ελκυστικό περιεχόμενο που σχετίζεται με βιβλία.

Να σημειωθεί ότι, το BookTok δεν είναι μια ξεχωριστή εφαρμογή που θα χρειαστεί να κατεβάσει κανείς στο κινητό του για να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο που σχετίζεται με το βιβλίο. Απλώς πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή TikTok και να ακολουθήσει τους λογαριασμούς που θεωρεί ενδιαφέροντες για τις αναγνωστικές του συνήθειες.

Η προέλευση του BookTok

Η δημοσίευση κριτικών βιβλίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μια νέα ιδέα. Οι μπλόγκερ βιβλίων γράφουν τις κριτικές τους στο Facebook, στο Twitter ή στο Instagram εδώ και χρόνια.

Το TikTok είναι το πιο πρόσφατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που καταλαμβάνεται από τους λάτρεις του βιβλίου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πότε ακριβώς ξεκίνησε το BookTok. Οι νεαροί λάτρεις του βιβλίου αλληλεπιδρούσαν στην εφαρμογή από το 2019.

Ωστόσο, το 2020 ένα βίντεο του λογαριασμού @caitsbooks έγινε viral και από τότε τα βίντεο του BookTok έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα.

https://www.tiktok.com/@caitsbooks/video/7230825543309053226?is_from_webapp=1&sender_device=pc

Τέλος, μέσω του BookTok έχει παρατηρηθεί ότι ολοένα και περισσότεροι συγγραφείς και εκδότες αρχίζουν να συμμετέχουν στην πλατφόρμα και να την αναγνωρίζουν ως ένα σοβαρό εργαλείο μάρκετινγκ.

Το μάρκετινγκ είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας γραφής, για αυτό και οι περισσότεροι συγγραφείς κάνουν το δικό τους μάρκετινγκ στην πλατφόρμα, είτε δημοσιεύονται παραδοσιακά είτε ανεξάρτητα.

Αρκετοί εκδότες θέλουν να έχουν συγγραφείς με πολλούς ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr