NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Νέες εξαγορές αλλάζουν τις ισορροπίες της ασφαλιστικής αγοράς, ποιοι ελέγχουν την αγορά

Νέες εξαγορές αλλάζουν τις ισορροπίες της ασφαλιστικής αγοράς, ποιοι ελέγχουν την αγορά

Δύο εν δυνάμει νέες εξαγορές αλλάζουν τις ισορροπίες της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα. Θέσεις στο πεδίο βολών έχουν πάρει οι πρώτες 15 ασφαλιστικές στην αγορά και περιμένουν ποια ασφαλιστική θα σηκώσει τη σημαία της τις επόμενες ημέρες.

Η μπάνκα των εξαγορών και συγχωνεύσεων της ασφαλιστικής αγοράς μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου των 7 προηγούμενων deal που έκλεισε η αγορά, αν οι στρατηγικοί παίκτες συμφωνήσουν μεταξύ τους και οι «συναλλαγές» «οδεύσουν» προς τις εποπτικές αρχές.

Σημαίες από Ιταλία και Γαλλία

Γάλλοι που ήδη έχουν παρουσία στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του epixeiro.gr επιζητούν να ενδυναμώσουν την παρουσία τους και να αποκτήσουν μερίδια στην ασφαλιστική αγορά με νέες εξαγορές στην Ελλάδα. Το ίδιο και οι Ιταλοί γείτονες μας από το Τορίνο , έχοντας εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους προς την Υδρόγειο Ασφαλιστική. Η πρόθεση εξαγοράς της Υδρογείου Ασφαλιστικής έρχεται από τα παλιά με την Ιταλική αλληλοασφαλιστική Reale Mutua να σκοντάφτει, ωστόσο πάνω στους όρους που βάζει η Υδρόγειος.

Οι Γάλλοι μετά την κίνηση εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz, δεν φαίνεται να έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Η πρόθεση τώρα των Γάλλων όπως και πέρυσι των Γερμανών χαροποιεί ιδιαίτερα την ελληνική ασφαλιστική αγορά γιατί και οι δύο εμπνέουν σταθερότητα και δείχνουν να εμπιστεύονται την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι πριν εξαγοραστεί η AXA Ασφαλιστική από την Ιταλική Generali, οι Γάλλοι είχαν ενισχυμένη παρουσία στην Ελλάδα.

Ποιοι ελέγχουν την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Μέχρι σήμερα πέντε από τις μεγάλες ασφαλιστικές να κατέχουν το 85% της αγοράς σε όρους τεχνικών προβλέψεων. Σε όρους παραγωγής ακαθάριστων ασφαλίστρων οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές κατά ζημιών κατέχουν το 51% της αγοράς, σύμφωνα με την έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, Μάιος 2023.

Οι πέντε πρώτες ασφαλιστικές στην ελληνική αγορά

Πρώτη σε όρους παραγωγής ασφαλίστρων η ΝΝ. Τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της ΝΝ ανήλθαν σε 884,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 65% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, κυρίως λόγω της συγχώνευσης με την NN Hellas II, η οποία συνεισέφερε 317,1 εκατ. ευρώ στο σύνολο. Δεύτερη σε ασφαλιστική παραγωγή η Εθνική Ασφαλιστική το 2022, η συνολική παραγωγή το 2022 ανήλθε σε 655,9 εκατ. ευρώ (2021: 689,6 εκατ. ευρώ).

Στην τρίτη θέση της αγοράς η Eurolife. Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ξεπέρασαν τα 617,3 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 10,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021, ενώ αύξηση ύψους 7% σημειώθηκε και στα ισοδύναμα ετησιοποιημένα ασφάλιστρα (APE).

Στην τέταρτη θέση η Generali. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2022 ανήλθε στα 477,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας συνολική αύξηση 6,8% συγκριτικά με το 2021, διατηρώντας το υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο, από το οποίο 213,8 εκατ. ευρώ ασφάλιστρα αφορούν ασφαλίσεις ζωής και 263,7 εκατ. ευρώ ασφαλίσεις ζημιών. Η αύξηση προέρχεται από όλα τα δίκτυα πωλήσεων και από τους δύο κλάδους ασφάλισης, σημειώνοντας αύξηση 11,2%, στο κλάδο ζωής και αύξηση 3,5% στο κλάδο ζημιών.

Στην πέμπτη θέση η Interamerican.H συνολική παραγωγή ασφαλίστρων του Ομίλου Interamerican διαμορφώθηκε στα 435,2 εκατ. ευρώ, έναντι 413,9 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, εκ των οποίων 236,4 εκατ. ευρώ είναι η παραγωγή της εταιρείας ζημιών, 163,1 εκατ. ευρώ της εταιρείας ζωής και 35,7 εκατ. ευρώ της εταιρείας βοηθείας.

Τα deal που έγιναν πριν το 2023

ΝΝ με την MetLife. Το CVC με τη Εθνική Ασφαλιστική. Η Generali η οποία εξαγόρασε την ΑΧΑ. Η Allianz την Ευρωπαϊκή Πίστη. Η Interamerican την Insurancemarket.gr. H ERGO την ΑΤΕ. Και η Fairfax την Eurolife.

Ποιοι έφυγαν, ποιοι έμειναν

Τα πρώτα δείγματα αλλαγών της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα ξεκίνησαν να γίνονται από το 2009 όπου ο τότε επόπτης έκλεισε βίαια την Aσπίς Πρόνοια και Commercial Value. Την ίδια χρονιά έκλεισαν τρεις ακόμα ασφαλιστικές οι: Γενική Ένωση, Γενική Πίστη και οι Ασφάλειες Σκούρτη.

Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά τότε αποτελείτο από πάνω από 140 ασφαλιστικές ενώ παραμένει σχεδόν το ένα τρίτο αυτών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 140 ασφαλιστικών επιχειρήσεων τότε, ήταν και η Ευρωπαϊκή Πίστη, η οποία κατάφερε να παραμείνει στην αγορά.

Η αγορά εξυγιαίνεται, η νομοθεσία αλλάζει και οι παίκτες που παραμένουν πλέον σκέφτονται πολύ σοβαρά το ρόλο τους στην Ελλάδα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr