Διεθνή

ΟΗΕ: Πιθανή η χρήση ρομπότ ΤΝ για παραδόσεις τροφίμων σε εμπόλεμες ζώνες από το επόμενο έτος

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

ΟΗΕ: Πιθανή η χρήση ρομπότ ΤΝ για παραδόσεις τροφίμων σε εμπόλεμες ζώνες από το επόμενο έτος

Ρομποτικά οχήματα που θα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να παραδίδουν δέματα τροφίμων σε ζώνες συγκρούσεων και καταστροφών από το επόμενο έτος δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ - WFP) του ΟΗΕ.

Στόχος του ΟΗΕ είναι να προστατευθούν οι ζωές των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς οι επιθέσεις εναντίον τους έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω του υψηλότερου αριθμού βίαιων συγκρούσεων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο το WFP, η υπηρεσία επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, έχασε τρεις εργαζόμενους νωρίτερα φέτος στη σύγκρουση στο Σουδάν.

«Μερικές φορές είναι πολύ επικίνδυνο να στείλουμε κάποιον από το προσωπικό του WFP. Έτσι, η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποτελέσει μια λύση», δήλωσε ο Bernhard Kowatsch, επικεφαλής του τμήματος καινοτομίας του WFP, στο περιθώριο ενός συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών στη Γενεύη για να υποστηρίξει το επιχείρημα της τεχνητής νοημοσύνης για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων του ΟΗΕ, όπως η εξάλειψη της πείνας.

Τα φορτηγά είναι αμφίβια και μπορούν να μεταφέρουν περίπου 1-2 τόνους τροφίμων το καθένα. Για πρώτη φορά σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης στο Χαλέπι της Συρίας, μεταξύ 2012 και 2016, όταν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζονταν να μεταφέρουν βοήθεια στα πολιορκημένα τμήματα της πόλης, δήλωσε ο Kowatsch.

Οι εναέριες ρίψεις ήταν ακριβές και απαιτούσαν μεγάλες εκτάσεις που δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες σε εκείνο το τμήμα της Συρίας, είπε.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ χρησιμοποιεί ήδη περίπου 50 τέτοια οχήματα στο Νότιο Σουδάν, αλλά προς το παρόν χρειάζονται και οδηγοί. Στο πλαίσιο του προγράμματος AHEAD (Αυτόνομες Συσκευές Ανθρωπιστικής Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης) με το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), το WFP θα τα δοκιμάσει χωρίς οδηγούς στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο Kowatsch.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τον συνδυασμό δεδομένων που συλλέγονται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων και των αισθητήρων, επιτρέποντας στους απομακρυσμένους οδηγούς να κατευθύνουν τα οχήματα.

Το Νότιο Σουδάν, όπου περίπου 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια και οι πλημμύρες δυσχεραίνουν την πρόσβαση, θα είναι το πρώτο μέρος για την ανάπτυξη, δήλωσε ο Kowatsch.