NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Μπορούμε: Η ΜΚΟ που προσφέρει φαγητό σε εκείνους που έχουν ανάγκη

Μπορούμε: Η ΜΚΟ που προσφέρει φαγητό σε εκείνους που έχουν ανάγκη

O Αλέξανδρος Θεοδώριδης συνιδρυτής του Μπορούμε, της ΜΚΟ που καταπολεμά την σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού μίλησε στο epixeiro.gr


Τι είναι το Μπορούμε; Και ποιος ο σκοπός του; 

Το Μπορούμε είναι μια ομάδα ανθρώπων που καθημερινά προσπαθούν να συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και παράλληλα στην αύξηση της επισιτιστικής στήριξης κοινωφελών φορέων σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία προσεγγίζει ολιστικά το θέμα της σπατάλης τροφίμων, από την πρόληψη και την ενημέρωση (Μπορούμε στο Σχολείο, Ενημερωτικό Πρόγραμμα «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη», Μπορούμε στη Γειτονιά) μέχρι και την πρακτική εφαρμογή σε κάθε επίπεδο της διατροφικής αλυσίδας (με τα προγράμματα Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων, Μπορούμε στο Χωράφι, Μπορούμε στη Λαϊκή). Ξεκινώντας με 12 τυρόπιτες πριν 5 χρόνια έχουμε πλέον σώσει και προσφέρει περισσότερες από 10 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας!

Πως προέκυψε η ιδέα; 

Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη για την αντιστροφή ενός πολύ άσχημου οξύμωρου της κοινωνίας μας, της ταυτόχρονης ύπαρξης μεγάλης σπατάλης τροφίμων και παράλληλα της αυξανόμενης επισιτιστικής ανάγκης. Το ζητούμενο ήταν να βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο ο δωρητής θα ήταν σε θέση να δίνει όσο πιο εύκολα γίνεται και ο κοινωφελής φορέας-αποδέκτης να δέχεται όσο πιο μεγάλες δωρεές είναι εφικτό ώστε να στηρίξει τους ωφελούμενους του. Με αυτόν τον τρόπο προέκυψε η ιδέα της άμεσης «δικτύωσης» δωρεών τροφίμων με παραλαβή από τον αποδέκτη απευθείας από το δωρητή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για διάσωση και προσφορά κάθε είδους φαγητού, χωρίς χάσιμο χρόνου και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων της ίδιας περιοχής.

Ποιο είναι το όραμα σας; 

Tο όραμα μας είναι η ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος μείωσης της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονα αύξησης της επισιτιστικής στήριξης ανθρώπων σε ανάγκη με βάση την εθελοντική προσφορά. Ονειρευόμαστε μια κοινωνία όπου θα έχει μειωθεί αισθητά η σπατάλη και όταν όμως προκύπτει η ενστικτώδης αντίδραση θα είναι να σκεφτούμε να προσφέρουμε το περισσευούμενο φαγητό προς αυτούς που το έχουν ανάγκη αντί να το πετάξουμε στα σκουπίδια.

Παράθεση - epixeiro.gr

Αν σκέφτεσαι να κάνεις κάτι, απλά σήκω και κάνε το!

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε/αντιμετωπίζετε στην προσπάθεια σας να πετύχετε τον σκοπό σας; 

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν οι ίδιες που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι προσπαθούν να αλλάξουν κάτι δεδομένο στην κοινωνία. Είχαμε πολλές περιπτώσεις δυσπιστίας, έλλειψης εμπιστοσύνης και άγνοιας σχετικά με το πρόβλημα που θέλαμε να αντιμετωπίσουμε. Με τον καιρό όμως και επενδύοντας δυναμικά σε διαδικασίες οι οποίες έθεσαν τη βάση για την αύξηση της εμπιστοσύνης αυτό άλλαξε σταδιακά και σήμερα συνεργαζόμαστε από έναν ιδιώτη μέχρι τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων παγκοσμίως. Αυτές οι διαδικασίες συμπεριλαμβάνουν τη βασική αρχή της διαφάνειας της οργάνωσης μας, τη στήριξη δωρητών για νομική κάλυψη των δωρεών τους, τη διαρκή επαφή με κοινωφελείς φορείς-αποδέκτες με στόχο τη ουσιαστική γνώση του έργου τους καθώς και πολλές άλλες που αφορούν την εσωτερική οργάνωση μας.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να προβούν σε παρόμοια εγχειρήματα; 

Η βασικότερη συμβουλή είναι το πολύ απλό αλλά ουσιαστικό «αν σκέφτεσαι να κάνεις κάτι, απλά σήκω και κάνε το». Πραγματικά, το 50% της επιτυχίας είναι να περάσεις από τη σκέψη και το σχεδιασμό στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού που σκέφτεσαι καθώς μόνο αν το δοκιμάσεις θα κατανοήσεις που είναι τα δυνατά και αδύναμα σημεία σου, και τι πραγματικά πρέπει να γίνει για να πετύχει η ιδέα σου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr