NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Τα πολυπόθητα ρεκόρ... και οι «γαλαντόμοι» ξένοι επισκέπτες

Τα πολυπόθητα ρεκόρ... και οι «γαλαντόμοι» ξένοι επισκέπτες

​Μπορεί σε λίγες μέρες να ολοκληρώνεται το φετινό καλοκαίρι, οι προσδοκίες για περαιτέρω κίνηση και έσοδα από τον τουρισμό παραμένουν υψηλές και για το ερχόμενο δίμηνο.

Κατά τους ειδικούς, ο πολυπόθητος στόχος να ξεπεραστούν τα ρεκόρ του 2019 ίσως τελικά να γίνει πραγματικότητα.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που αρμόδιοι φορείς και πολιτική ηγεσία έθεσαν από νωρίς τον στόχο αυτό. Ίσως βιαστικά, ίσως με υπέρμετρο ενθουσιασμό...

Προάγγελος θετικών - τελικά - επιδόσεων φαντάζουν τα ιδιαίτερα ικανοποιητικά στοιχεία της ΤτΕ, μεταξύ άλλων, αναφορικά με την κίνηση και το τουριστικό ισοζύγιο.

Πιο συγκεκριμένα, η τουριστική κίνηση στη χώρα εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη κατά 26% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τους ταξιδιώτες να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια, ενισχύοντας το ταξιδιωτικό πλεόνασμα κατά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Μικρή πτώση (0,9%) σημειώθηκε ωστόσο στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούνιο του 2023 εμφάνισε πλεόνασμα 2.726,4 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2.328,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Εστιάζοντας στις τουριστικές εισπράξεις για την ίδια περίοδο, σημαντικό είναι το στοιχείο πως εμφάνισαν αύξηση κατά 23,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 6.174,9 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 17,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3.356,8 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 31,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.623,6 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9,7% και διαμορφώθηκαν στα 1.135,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 31,1% και διαμορφώθηκαν στα 460,0 εκατ. ευρώ.

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 7,6% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 856,0 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 54,4% και διαμορφώθηκαν στα 523,4 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 5,5% και διαμορφώθηκαν στα 15,4 εκατ. ευρώ.

Απόβαση ξένων τουριστών και φέτος - τι δείχνουν τα στοιχεία της Uber

Ενισχυμένη είναι η παρουσία ξένων τουριστών στη χώρα, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία της χρήσης της εφαρμογής Uber στην Ελλάδα. Οι ξένοι επισκέπτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και συρρέουν στη χώρα και τα νησιά της όπως διαπιστώνεται από τη δυναμική χρήση της εφαρμογής Uber για της μετακινήσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Απριλίου – Ιουλίου 2023 αυξήθηκε κατά 40% ο αριθμός των τουριστών που άνοιξε την εφαρμογή στο κινητό τους.

Οι ξένοι επισκέπτες που εξασφάλισαν μια διαδρομή μέσω της εφαρμογής Uber ενισχύθηκαν κατά 43% σε σχέση με το διάστημα Απριλίου – Ιουλίου του 2022.

Τα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο μέσω της Uber κατέγραψαν αύξηση 43% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι διαδρομές των επισκεπτών εντός της Αθήνας καταγράφηκαν ενισχυμένες κατά 30%.

Την κορυφαία τριάδα επισκεπτών που έκαναν χρήση της εφαρμογής μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2023 καταλαμβάνουν οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία.

Ειδικότερα οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ που εξασφάλισαν διαδρομή μέσω της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία κατέγραψαν αύξηση 13% αντίστοιχα στις διαδρομές μέσω της εφαρμογής της Uber.

Ποιοι τουρίστες «στηρίζουν» Ελλάδα

5+1 χώρες αποτελούν βασικό αιμοδότη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, όπως αποτυπώνεται σε εκτενή ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ για την περίοδο 2019-2022. Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Αμερικάνοι, Ιταλοί... και Ολλανδοί δείχνουν διαχρονικά την προτίμηση τους στην Ελλάδα. Σε επιμέρους στοιχεία:

Στην περίπτωση των τουριστών από την Γερμανία, καταγράφεται μια αύξηση 10% (στα 3,3 δισ. ευρώ) όσον αφορά τις εισπράξεις το 2019-22, ενώ το μερίδιο της γερμανικής αγοράς το 2022 σε όρους εισπράξεων ανήλθε στο 18,9%. Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των τουριστών από την Γερμανία στην Ελλάδα το 2022 ήταν το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία.

Σταθερά Ελλάδα «ψηφίζει» και το Ηνωμένο Βασίλειο από το οποίο οι τουριστικές εισπράξεις την ίδια περίοδο εμφανίζονται αυξημένες κατά 22%, στα 3,1 δισ. ευρώ με μερίδιο 18,1% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των τουριστών από το Ην. Βασίλειο στην Ελλάδα το 2022 ήταν η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά.

Περί το 7,5% διαμορφώνεται το μερίδιο της γαλλικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό σε όρους εισπράξεων για το 2022, με αγαπημένους προορισμούς να εμφανίζονται Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Αττική.

Ισχυρή παραμένει η μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Αμερικάνων πολιτών (αύξηση 9,3% το 2022 από το 2019) που συνεχίζουν να έχουν την Ελλάδα ως έναν από τους αγαπημένους - μακρινούς - προορισμούς, ενώ σε όρους εισπράξεων κατέχουν το 7% της αγοράς. Προτιμούν Αττική, Ν. Αιγαίο, Πελοπόννησο.

Εν κατακλείδι

Οι φετινές τουριστικές επιδόσεις και οι εισπράξεις μέχρις στιγμής κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα και οι προσδοκίες κάνουν λόγο για συνολικά έσοδα που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 21 δισ. ευρώ, στόχο που έθετε σε πρόσφατη μελέτη της η ΕΤΕ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr