NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η εκτίναξη της ανεργίας στο δ’ τρίμηνο προς το 15% είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία

Η εκτίναξη της ανεργίας στο δ’ τρίμηνο προς το 15% είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία

Ο κίνδυνος εκτίναξης της ανεργίας στο δ’ τρίμηνο του έτους φαντάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, σε μία περίοδο που αυξάνονται οι άνεργοι λόγω μείωσης του εποχιακού τουριστικού ρεύματος και ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία που έχουν πλήξει όλη την αλυσίδα παραγωγής.

Στο οικονομικό επιτελείο, οι εκτιμήσεις είναι ότι η ανεργία στο δ’ τρίμηνο θα είναι η μεγαλύτερη από την εποχή της πανδημίας και του δεύτερου lockdown και μπορεί να φτάσει στο 15%. Εάν συμβεί αυτό (θα είναι μέσα στις μεγαλύτερες της Ευρωζώνης), θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία, αφού αυτή συνεπάγεται και περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση αναγκαστικά θα πρέπει να εκταμιευτούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να δοθούν σε επιδόματα ανεργίας και σε επιδόματα πρόνοιας. Αν επιδεινωθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης, υπάρχει κίνδυνος η απορροφητικότητα της ανεργίας να σταματήσει και το 2024 να ξεκινήσει με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας που θα είναι τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.

Έκκληση προς την Ε.Ε για επιπλέον κονδύλια

Η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει την Ε.Ε για τον έκτακτο αυτό κίνδυνο με στόχο να αναζητηθούν τουλάχιστον 1-2 δις. ευρώ επιπλέον μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια να στόχο αφ’ ενός τις επιδοτήσεις ανέργων και αφ’ ετέρου την διεύρυνση δημοσίων επενδύσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις , μόλις υπάρξει αναβάθμιση από την Moody’s και την S&P (δηλαδή μετά τις 20 Οκτωβρίου) να προχωρήσει σε μία μικρή έκδοση (2-2,5 δις. ευρώ) προκειμένου να έχει κονδύλια για τις αυξημένες ανάγκες ενόψει τέλος του έτους.

Πτωτική τάση στην ανεργία στο β’ τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.236.526 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,4%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 533.341 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 9,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας το Β ́ τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 11,2%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Α’ 2023) ήταν 11,8% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Β’ 2022) ήταν 12,4%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr