NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Επενδύσεις Venture Capital: Ποιοι τομείς αντιστέκονται στις πιέσεις

Επενδύσεις Venture Capital: Ποιοι τομείς αντιστέκονται στις πιέσεις

​Οι συνολικές επενδύσεις VC προβλέπεται να διατηρηθούν σχετικά σταθερές καθώς εισερχόμαστε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ευκαιρίες αποεπενδύσεων, οι οικονομικές ανησυχίες και η συνεχιζόμενη πιθανότητα για αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον όγκο των συναλλαγών παρά τη συνεχιζόμενη ρευστότητα ρεκόρ στην παγκόσμια αγορά των VCs. Υπάρχουν όμως και κάποιοι τομείς που αντιστέκονται...

Όλοι στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης, για τον οποίον ουσιαστικά δεν έχουν «αποκαλυφθεί» οι δυνατότητες και οι κίνδυνοι στο μαζικό κοινό. Οι επενδυτές όμως φαίνεται πως σπεύδουν να εισέλθουν στην αγορά...

Οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη διατήρησαν τη δυναμική τους το β’ τρίμηνο του 2023, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη συνέχισε να αυξάνεται μετά την παρουσίαση του ChatGPT από την OpenAI στα τέλη του 2022 και την ανακοίνωση της επένδυσης ύψους 10 δισ. δολ. από την Microsoft.

Το β’ τρίμηνο του 2023, η Google πραγματοποίησε μια επένδυση 450 εκατ. δολ. στην Anthropic, ενώ η Amazon ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει δύο γλωσσικά μοντέλα μέσω των Amazon Web Services για να υποστηρίξει τη δημιουργία bots για τους πελάτες της.

Η χρηματοδοτούμενη από τη Microsoft εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Inflection πέτυχε επίσης μια τεράστια συναλλαγή αξίας 1,3 δισ. δολ. στα τέλη του τριμήνου.

Η τεχνητή νοημοσύνη γρήγορα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών VC που αναζητούν την επόμενη επιτυχία τους ή που δεν θέλουν να μείνουν στο περιθώριο των νέων τάσεων, εν μέρει λόγω του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος που μπορούν να παρέχουν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης οδηγώντας σε ένα ευρύ disruption σε όλους τους κλάδους.

Ελκυστικές για τους επενδυτές VC παραμένουν η εναλλακτική ενέργεια, η αποθήκευση ενέργειας και το cleantech

Την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζει η KPMG, η παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα ενέργειας και το ενεργειακό κόστος και η αυξανόμενη δέσμευση και χρηματοδότηση για καινοτομίες στο cleantech, σε πολλές χώρες έχουν στρέψει τη προσοχή στον ενεργειακό κλάδο σε μεγάλο βαθμό.

Αυτή η τάση συνεχίστηκε το β’ τρίμηνο του 2023, με τους επενδυτές VC να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για μια αυξανόμενη ποικιλία ενεργειακών λύσεων - από τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας, υπεράκτια αιολικά πάρκα και εφαρμογές υδρογόνου και ατομικής ενέργειας έως υποδομές ηλεκτροκίνητων οχημάτων, λύσεις απεξάρτησης από άνθρακα και προϊόντα που εστιάζουν στην πράσινη χρηματοδότηση.

Η Γερμανία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή με τις μεγαλύτερες συναλλαγές του τριμήνου, συμπεριλαμβανομένης μιας άντλησης 232 εκατ. δολ. από την startup κλιματικής τεχνολογίας 1Komma5 και μια άντληση 165 εκατ. δολ. από την εταιρεία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων Jolt Energy.

Λιγότερα τα μεγάλα deals - Οι διακριθέντες

Πάντως κατά το β' τρίμηνο του έτους μειώθηκαν (όσον αφορά τα συνολικά κεφάλαια) τα λεγόμενα deals - μαμούθ. Ωστόσο υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις:

  • Η μεγαλύτερη αφορά την άντληση 6,9 δισ. δολ. από την αμερικάνικη εταιρεία πληρωμών Stripe
  • H startup διαδικτυακού marketplace Shein με έδρα τη Σιγκαπούρη προσέλκυσε την επόμενη μεγαλύτερη συναλλαγή με το ποσό των 2 δισ. δολαρίων
  • Η αμερικάνικη startup τεχνητής νοημοσύνης Inflection με άντληση κεφαλαίων 1,3 δισ. δολαρίων βρέθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr