NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Olympia Forum IV - Επιχειρηματικότητα στην Περ. Δ. Ελλάδας: «Οι ανοδικοί δείκτες αποδεικνύουν την ανάπτυξη»

Olympia Forum IV - Επιχειρηματικότητα στην Περ. Δ. Ελλάδας: «Οι ανοδικοί δείκτες αποδεικνύουν την ανάπτυξη»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρώτη ημέρα του Olympia Forum IV, το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», παρουσίασε η συνεδρία με τίτλο "Επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας", που συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΟΡΤ TV, Κωνσταντίνος Γκελντής.

Στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Τζομάκας, Διευθυντής του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, μίλησε εκτενώς για την αλυσίδα που αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε αυτή εντάσσεται το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της ΠΔΕ, το οποίο έχει συσταθεί μία εικοσαετία περίπου προκειμένου να είναι ένας ευέλικτος, γρήγορος και ευέλικτος τρόπος που αφορά την ελεύθερη αγορά και την αξιοποίηση των χρημάτων από τις δημόσιες επενδύσεις. Όπως σημείωσε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είχε την τύχη να διαθέτει κάποια αξιόλογα στελέχη και να αναπτυχθεί έτσι ώστε να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει έργα που αφορούν την επιχειρηματία καινοτομία.

Σύμφωνα με τον κ. Τζομάκα, τα τελευταία χρόνια, το ΠΤΑ της ΠΔΕ, έχει διαχειριστεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο στην ελεύθερη αγορά, με ένα μεγάλο ποσό να αφορά την επιχειρηματικότητα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, «πέρα από τις πληρωμές των έργων που εκτελούμε με υπευθυνότητα, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε διάφορες δράσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν κυρίως δημόσιους φορείς που έχουν στο στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας από άλλες περιφέρειες της Ευρώπης στην Ελλάδα για την κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων. Έχουμε λοιπόν μία πληθώρα έργων και είμαστε η πρώτη ελληνική περιφέρεια στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε τρία μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα για επιχειρήσεις της περιφέρειας δίνοντάς τους την ευκαιρία για συνεργασία με επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, αναπτύξαμε δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, βοηθάμε τους επιχειρηματίες να κατανοήσουν κάποια βασικά πράγματα για άλλα παρόμοια εργαλεία, για να έχουμε αποτελεσματική ανάπτυξη. Τέλος, έχουμε δράσεις για πάρα πολλά προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτά που απευθύνονται σε ανέργους, αλλά και κόμβους που βοηθούν τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν το ταλέντο τους.

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Κλάψης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, επισήμανε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη περιφέρεια της Ελλάδας που παράγει περίπου το 5% του ΑΕΠ της χώρας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σύμφωνα με τα οικονομικά της δεδομένα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν πρέπει να ακολουθήσει γενική πορεία και αυτό αποτυπώνεται σε διάφορους δείκτες όπως είναι ο δείκτης της ανεργίας, ο οποίος αποκλιμακώνεται, γεγονός που φανερώνει την ανάκαμψη της οικονομίας στη χώρα.» Σχετικά με τις επιχειρήσεις, που εδρεύουν στη Δυτική Ελλάδα, ανέφερε πως συνήθως είναι μικρού μεγέθους, ωστόσο έχουν δυναμική ανάπτυξη. Ακόμα παρατηρούμε ανάπτυξη στον κλάδο των κατασκευών, η οποία φτάνει το 88%, ενώ υπάρχει και αύξηση στην κατασκευή. Βλέπουμε ακόμη πολλές περισσότερες αφίξεις τουριστών στη Δυτική Ελλάδα και μπορούμε να πούμε ότι έχουμε έναν ιδιαίτερο δυναμισμό και μάλιστα η Δυτική Ελλάδα είναι μπροστά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ενώ απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων.» Όσο αφορά την Αρχαία Ολυμπία, ο κ. Κλάψης, τόνισε πως είναι ένας τόπος που συνδυάζει πολλά χαρακτηριστικά, όμως εντοπίζεται μια αδυναμία στην οδική σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα, και αυτός θα αντιμετωπιστεί από την επέκταση του οδικού δικτύου.» Στη συνέχεια ο κ. Κλάψης, εστίασε στον πρωτογενή τομέα, στοιχεία για τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, όπως τα εσπεριδοειδή, τη σταφίδα, το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, τη φέτα κ.α., ενώ αναφέρθηκε και στα τμήματα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύουν στην Πάτρα και στο δυναμισμό τους, αφού τα προγράμματά τους λαμβάνουν διεθνή αναγνωρισιμότητα. Χαρακτηριστικά σημείωσε, πως το 8,5% των ερευνητών της χώρας απασχολούνται στην Δυτική Ελλάδα.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα.

Λαμβάνοντας τελευταίος τη «σκυτάλη» της συζήτησης, ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος ICAP έκανε κάποιες επισημάνσεις σχετικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Δυτική Ελλάδα, τονίζοντας πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα με 100.000 εταιρείες περίπου. Ακόμη, εστίασε στην πληρώρα πρωτοβουλιών που αφορούν στον καινοτόμο μηχανισμό για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ένα σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους. «Έχουμε την τιμή να λειτουργήσουμε τρία επιχειρηματικά κέντρα τα οποία θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, ενώ καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας μας έχουμε προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε 1.100 εταιρείες», υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο https://olympiaforum.gr/

Για να παρακολουθήσετε από κοντά τις εργασίες του Φόρουμ, κάνετε την εγγραφή σας πατήστε ΕΔΩ

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr