NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Ο Άλιμος ως βιώσιμη και έξυπνη πόλη

Ο Άλιμος ως βιώσιμη και έξυπνη πόλη

Είναι γεγονός πως ο Δήμος Αλίμου βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξης των Νοτίων Προαστίων.

Η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, η επένδυση στη Μαρίνα Αλίμου, η συνολική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης με τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου από το ΣΕΦ έως τη Βούλα αλλά και έργα σε γειτονικούς Δήμους όπως η αξιοποίηση του Ασύρματου στον Άγιο Δημήτριο, η αξιοποίηση των κτιρίων της ΠΥΡΚΑΛ καθώς και η ανάπλαστη από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έως το ΣΕΦ συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: Γεωγραφικό κέντρο όλων των αλλαγών είναι ο Δήμος Αλίμου.

Ταυτόχρονα η μεγάλη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών και η οικοδομική ανάπτυξη που παρατηρείται στα νότια αυξάνουν τους χρήστες της πόλης και επομένως και τις ανάγκες της.

Στο πλάσιο αυτό οι πολιτικές που θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να ακολουθηθούν είναι πολιτικές για μία έξυπνη και βιώσιμη πόλη.

Σύμφωνα με ένα διαδεδομένο ορισμό ως έξυπνη πόλη ορίζεται «Η πόλη η οποία, στηριζόμενη στην καινοτομία και τη διερεύνηση των μελλοντικών εξελίξεων, σημειώνει ‘καλές επιδόσεις’ σε μια σειρά απότομείς, όπως η οικονομία, η εξυπηρέτηση των πολιτών, η διακυβέρνηση, η κινητικότητα, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, κ.ά., μέσα από τον ‘έξυπνο’συνδυασμό των ικανοτήτων και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από ενεργούς, ανεξάρτητους και συνειδητοποιημένους πολίτες» (Giffinger et al, 2007).

Ήδη ο Δήμος Αλίμου και ο συνδυασμός ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΑΛΙΜΟ στον οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω σχεδιάζον πολιτικές ώστε ο Άλιμος να καταστεί μία έξυπνη και βιώσιμη πόλη.

Κατ’αρχάς στο Δήμο μας χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets όπου οι πολίτες μπορούν εύκολα να καταγράψουν το όποιο πρόβλημα αντιλαμβάνονται στην γειτονιά τους.

Η εφαρμογή έχει ήδη χιλιάδες χρήστες και σε μία τουριστική, πλέον περιοχή, που αναπτύσσεται και πληθυσμιακά, η άμεση αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών ή τεχνικών προβλημάτων που ανακύπτουν είναι αναγκαία.

Στο πλαίσιο, επίσης, της βιωσιμότητας έχει ήδη σχεδιαστεί, μελετηθεί και χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέου δημαρχειακού μεγάρου με ταυτόχρονη δημιουργία 100 υπογείων θέσεων στάθμευσης. Κατά αυτό τον τρόπο συγκεντρώνονται οι υπηρεσίες του Δήμου σε ένα κτίριο μειώνοντας δραστικά το κόστος των ενοικίων, δημιουργούνται θέσεις πάρκινγκ που σήμερα είναι δυσεύρετες στην περιοχή του κεντρικού Καλαμακίου και απελευθερώνονται και αρκετά ακίνητα για να τα αξιοποιήσουν οι ιδιοκτήτες τους όπως αυτοί επιθυμούν.

Με το έργο αυτό απελευθερώνονται και δύο επιπλέον κτίρια το υπάρχον δημαρχειακό μέγαρο και το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου που με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα μετατραπούν σε δύο σύγχρονους παιδικούς σταθμούς.

Η πολιτική αυτή όπως περιγράφηκε πιο πάνω είναι μια πολιτική μείωσης κόστους, βιώσιμης ανάπτυξης και κάλυψης πάγιων αναγκών. Εξάλλου μετά από 10 χρόνια κρίσης είναι, πλέον, σαφές πως οι λύσεις που θα πρέπει να προκρίνονται θα πρέπει να είναι απλές και να στοχεύουν στη μέιωση των εξόδων και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δεν ζούμε στην εποχή των μεγάλων και φαραωνικών έργων αλλά στην εποχή όπου τα έργα θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σκοπό καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος προχώρησε την τετραετία 2019-2023 σε πλήρη ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυπηρέτησης των πολιτών εξ αποστάσεως.

Στο πλαίσιο της κινητικότητας ήδη σχεδιάζεται η πράσινη πολιτιστική διαδρομή εντός του Αλίμου (αστική σύνδεση περιπάτου-ποδηλατοδρόμου παραλίας με ΜΕΤΡΟ στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης) αλλά και με σύνδεση του Αλίμου με σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος στους γειτονικούς Δήμους Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου. Διαδρομές με ποδήλατο, σύγχρονα πεζοδρόμια με οδεύσεις τυφλών και ειδικές ράμπες για ΑΜΕΑ θα λειτουργήσουν ανακουφιστικά και εναλλακτικά από τη διαρκή χρήση των ΙΧ. Σε συνδυασμό με τη δημοτική συγκοινωνία, που εδώ και δύο χρόνια ήδη λειτουργεί,οι συνθήκες στην πόλη θα γίνουν πολύ πιο ανθρώπινες.

Δεν είναι, όμως, ούτε τα τεχνικά έργα , ούτε μόνο η διευκόλυνση στην πρόσβαση των υπηρεσιών τα μέσα τα οποία θα καταστήσουν τον Άλιμο μία έξυπνη και βιώσιμη πόλη. Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που ακολουθείται, το ανοιχτό πανεπιστήμιο, ο δημοτικός ιντερνετικός ραδιοφωνικός σταθμός , η διεύρυνση των τεχνών που διδάσκονται από τον Θουκιδίδειο Πολιτιστικό Οργανισμόκαθώς όπως επίσης και των αθλητικών δραστηριοτήτων του ιδίου οργανισμού, οι εκθέσεις των έργων τέχνης καθιστούν τον Άλιμο μία αληθινά όμορφη, έξυπνη και βιώσιμη πόλη.

Ποιός είναι ο στόχος; Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να αποτελεί όχι μόνο γεωραφικό κέντρο αναφοράς ο Άλιμος στα Νότια που αναπτύσσονται ραγδαία αλλά ένας εναλλακτικός ανθρώπινος προορισμός με πλήρεις παροχές για τους κατοίκους του και που θα μπορεί , επίσης, να προσελκύσει επισκέπτες στις πλούσιες πολιστιστικές του δράσεις και από άλλες περιοχές μέσα από εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.

Πάντα, βέβαια, με σχέδιο, πρόγραμμα και αναφορά σε σύγχρονες μεθόδους και διαδικασίες όπως αυτές εφαρμόζονται πλέον στην Ευρώπη αλλά και σε πόλεις της Άπω Ανατολής όπου οι συνθήκες υπερπληθυσμού και υπερανάπτυξης τις άγγιξαν πολύ νωρίτερα.

Ελπίζω αλλά και πιστεύω πως ο Άλιμος το 2030 θα είναι μία ακόμα πιο όμορφη, βιώσιμη και έξυπνη πόλη πρότυπο των Νοτίων της Αθήνας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr