NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Ναι, η Αθήνα μπορεί να είναι μια όμορφη πόλη

Ναι, η Αθήνα μπορεί να είναι μια όμορφη πόλη

Ας κάνουμε μαζί μια βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας.

Άλλες γραφικές, άλλες πιο μοντέρνες, άλλες πυκνοκατοικημένες, άλλες λιγότερο. Όλες, όμως, έχουν κάτι να πουν. Όλες έχουν ιστορίες να διηγηθούν, σε όλες ζουν άνθρωποι που αναζητούν την ομορφιά στην καθημερινότητά τους.

Αυτό που κάνει ένας επαγγελματίας του real estate δεν είναι τίποτε άλλο από το να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει τις καλές πλευρές. Να εντοπίζει τα προβλήματα και να τα φέρνει ψηλά στην ατζέντα, ώστε να αναγνωριστούν, να συζητηθούν, και στο τέλος να λυθούν.

Υπάρχει κρυμμένος πλούτος σε μια τόσο μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα. Πλούτος που αξίζει να έρθει στην επιφάνεια, προς όφελος των κατοίκων, κυρίως, και των επισκεπτών δευτερευόντως. Ναι, η Αθήνα μπορεί να είναι μια όμορφη πόλη. Αρκούν μικρές αισθητικές επεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τα ακίνητα της πρωτεύουσας, μαζί με στοχευμένες επεμβάσεις στο ενεργειακό αλλά και στο τεχνολογικό τους προφίλ.

Στην παρούσα φάση, η πιο σημαντική κίνηση είναι να υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση σε επίπεδο δήμου: είναι κοινό μυστικό πως όπου υπάρχει ενεργειακό έλλειμμα, τα ακίνητα, όχι μόνο αυτά που αποτελούν δημόσια περιουσία, αλλά και τα ιδιόκτητα σταδιακά χάνουν την αξία τους. Η όψη της πόλης και ειδικότερα η όψη του δήμου είναι μια ακόμα από τις βασικές παραμέτρους που καθορίζει την αξία ενός ακινήτου. Είναι προτεραιότητα να δοθεί αξία στον κτιριακό πλούτο και οι δήμοι μπορούν -και πρέπει- να εμπλακούν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία.

Τούτου λεχθέντος, ο κάθε δήμος έχει δικές του απαιτήσεις. Ο Δήμος Αθηναίων ειδικά χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης, καθώς σε αυτόν ανήκει το κέντρο της πρωτεύουσας: το κέντρο της κάθε πόλης είναι αυτό που προσελκύει πέρα από τους μόνιμους κατοίκους, τουρίστες (και στην περίπτωση της Αθήνας, από όλο τον κόσμο!). Άρα, και η έννοια της πολιτικής προστασίας πρέπει αυτονόητα να μπει στη συζήτηση.

Το πρόβλημα της έλλειψης ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση που έχει δημιουργήσει το AirBnB είναι ένα ακόμα θέμα στην ατζέντα, και μάλιστα από τα δυσεπίλυτα. Το νέο, πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που κάνει μια απόπειρα ρύθμισης δεν μπορεί να αφήνει την δημοτική αρχή εκτός. Η αυτοδιοίκηση μπορεί -και μάλλον πρέπει- να εμπλακεί ώστε να προστατευθεί ο χαρακτήρας των γειτονιών των αστικών κέντρων και να διασφαλιστεί πως θα υπάρχουν ακίνητα διαθέσιμα προς μακροχρόνια μίσθωση. Κάποιες φορές, δεν χρειάζεται να γκρεμίσεις για να αλλάξεις ριζικά τα πράγματα. Αρκεί να δουλέψεις με αγάπη πάνω στο υλικό που έχεις, να κινηθείς με γνώμονα το συλλογικό, όχι το στενά προσωπικό συμφέρον, και να εμπιστευτείς ανθρώπους που ξέρουν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr