NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Ο ψηφιακός Δημος είναι γεγονός και μας περιλαμβάνει όλους

Ο ψηφιακός Δημος είναι γεγονός και μας περιλαμβάνει όλους

Οι απαιτήσεις της εποχής έχουν αλλάξει. Ο χρόνος στην καθημερινότητα είναι περιορισμένος. Η γραφειοκρατία πρέπει να περιοριστεί ακόμα περισσότερο. Οι υπηρεσίες χρειάζεται να είναι πιο λειτουργικές, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα, χωρίς να δημιουργούνται ουρές στα γκισέ και επιπλέον, προσβάσιμες για όλες τις ομάδες των ανθρώπων. Κατά την περίοδο της πανδημίας, η διεκπεραίωση υποθέσεων εξ αποστάσεως ήταν ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Στον Δήμο Γλυφάδας, όπου και δραστηριοποιούμαι, είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε 46. Μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 20.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες έχουν βοηθήσει την πλειονότητα των δημοτών και έχουν διευκολύνει την καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας. Για την πρωτοπορία αυτή στην ψηφιακή διακυβέρνηση, ο Δήμος Γλυφάδας βραβεύτηκε στα βραβεία «Bravo Awards» το 2019.

Επιπλέον, πραγματοποιήσαμε ψηφιοποίηση αρκετών αρχείων του Δήμου μας, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εντός της υπηρεσία γρηγορότερα. Επιπρόσθετα, έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και σύστημα διακίνησης εγγράφων, ώστε οι διαδικασίες -στο μεγαλύτερο μέρος τους- να γίνονται χωρίς άσκοπες εκτυπώσεις και αρχειοθετήσεις.

Είμαστε ο πρώτος Δήμος που εγκατέστησε «Smart Locker» για παραλαβή εγγράφων. Συγκεκριμένα, κατόπιν ηλεκτρονικής αιτήσεως στην υπηρεσία, είναι εφικτό να παραληφθεί το έντυπο έγγραφο που επιθυμείτε. Αυτά παραλαμβάνονται από θυρίδα με την χρήση κωδικού, ανεξαρτήτως ωραρίου της υπηρεσίας, όπως είναι δυνατή παράλληλα και η κατάθεση εγγράφων προς αυτή με τον προαναφερθέντα τρόπο.

Επιδίωξή μου είναι οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες του Δήμου μας, να είναι διαθέσιμες άμεσα στο έξυπνο κινητό μας. Με άλλα λόγια, θα ήταν ωφέλιμο, να αξιοποιηθούν στο έπακρον οι νέες τεχνολογίες που έχουν ενταχθεί στις ζωές μας, πάντα με την προϋπόθεση, τους όρους και τις επιταγές του νόμου.

Μέσα στο βάθος αυτής της θητείας καταφέραμε να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας στην ευκολότερη τακτοποίηση των οικονομικών τους οφειλών, παρέχοντας ποικίλες δυνατότητες ηλεκτρονικής πληρωμής. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε άμεσα από το κινητό μας τα δρομολόγια της Δημοτικής Συγκοινωνίας, που πλαισιώνει τις γειτονιές της Γλυφάδας μας και αναμφίβολα εξυπηρετούν πληθώρα πολιτών σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στον κάτοικο της Γλυφάδας, να ελέγχει την κίνηση των απορριμματοφόρων οχημάτων μέσω της ίδιας εφαρμογής, ώστε να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Τέλος, μπορούμε να εξερευνήσουμε διαδικτυακά τη δημοτική μας βιβλιοθήκη και να κάνουμε κράτηση του αγαπημένου μας βιβλίου, ώστε να το παραλάβουμε σε δικό μας χρόνο.

Στα σχέδιά μας είναι να γίνει χαρτογράφηση των χώρων ελεύθερης δράσης και άσκησης, όπως χώροι άθλησης, ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, καθώς και χώροι που είναι προσβάσιμοι για τα Άτομα με Αναπηρία.

Πρόσθετα, στόχος μας είναι ο έξυπνος τρόπος εύρεσης θέσης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης μας.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης εύκολα μέσω του κινητού θα μπορεί να εντοπίσει κενή θέση σταθμεύσεως, με απώτερο σκοπό να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις, οι οποίες δημιουργούν αυξημένη κίνηση στους δρόμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έχει αναπτυχθεί η κουλτούρα της ανακύκλωσης, όπου επανειλημμένα έχει βραβευθεί ο Δήμος μας σε αυτό τον τομέα. Αναλυτικότερα, σχεδιάζουμε τη δημιουργία έξυπνων τρόπων ανακύκλωσης, με την τοποθέτηση αισθητήρων στους κάδους ανακύκλωσης, με σκοπό να ενθαρρύνονται και να παροτρύνονται ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας στην νοοτροπία της οικολογικής συνείδησης.

Στην πορεία θα δημιουργηθεί μια ενιαία εφαρμογή όπου θα περιέχονται όλες οι υπηρεσίες που αφορούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας, γνωστές και ως «super apps.»

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν αποτελεί απλώς, ένα ακόμα σχήμα εξορθολογισμού της διακυβέρνησης, αλλά είναι κάτι πολύ βαθύτερο από την απλή βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας μίας δημόσιας υπηρεσίας. Οδηγεί στον εκδημοκρατισμό και στην διαφάνεια των διαδικασιών.

Ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο που προσφέρουν τα εργαλεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως αυτά αποτυπώνονται και συνθέτουν την έξυπνη Πόλη είναι το στοιχείο της προσβασιμότητας.

Για Ομάδες Πολιτών, όπως τα Άτομα με Αναπηρία, για τις οποίες πριν ήταν εξαιρετικά δυσχερές, έως αδύνατο, να συμμετέχουν στον κοινωνικό βίο με ισότιμο τρόπο. Αυτό σήμερα, καθίσταται δυνατό μέσω των ψηφιακών εφαρμογών.

Όσο, υιοθετούνται από τους κρατικούς θεσμούς τεχνολογίες αιχμής και ενσωματώνεται η κουλτούρα της σύνθεσης των διαδικασιών, με γνώμονα την απλούστευση των διαδικασιών, τόσο περισσότερο θα οδηγούμαστε, αναπόδραστα, στην μείωση των ανισοτήτων.

Ο λόγος απλός, αφού: πχ για μία διαδικασία για την οποία προηγουμένως, απαιτούνταν μεγάλη απώλεια χρόνου και χρήματος, αλλά και μετακινήσεων από υπηρεσία σε υπηρεσία, με ότι συνεπάγεται, ιδίως για τα άτομα με αναπηρία, σήμερα μπορεί να πραγματοποιηθεί ψηφιακά.

Μέσω της συνέχισης του ψηφιακού μετασχηματισμού της Πόλης, βλέπω με αισιοδοξία τη Γλυφάδα Μας να μπαίνει δυναμικά στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και να μεταμορφώνεται σε Έξυπνη Πόλη, βελτιώνοντας τον βίο των πολιτών της διότι, σε τελική ανάλυση, η ψηφιακή πολιτική είναι βαθύτατα ανθρωπιστική!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr