NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Ετοιμάζεται τον Νοέμβριο έκτακτη στήριξη ΜμΕ μέχρι 150 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας

Ετοιμάζεται τον Νοέμβριο έκτακτη στήριξη ΜμΕ μέχρι 150 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας

Με επιδοτήσεις που φτάνουν σωρευτικά τα 150 εκατ. ευρώ θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις νέες τιμές ενέργειας το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες.

Το πακέτο είναι έτοιμο, μέσα από τον προϋπολογισμό, απλώς απαιτείται να πάρει έγκριση από την Ε.Ε στο επόμενο Eurogroup και Ecofin προκειμένου να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση. Η υπεραπόδοση του ελληνικού προϋπολογισμού μέχρι και τον Οκτώβριο θα βοηθήσει στην έγκριση του αιτήματος.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήρθαν να προστεθούν πάνω στα προβλήματα του πολέμου στην Ουκρανία

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ και στη Γάζα έχουν εκτινάξει τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 6μηνου. Αυτό σημαίνει ότι τα λειτουργικά κόστη πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πολλαπλασιαστούν δημιουργώντας νέα μείωση ρευστότητας ανάμεσα στις μικρές επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) είχε κτυπήσει την Ευρωζώνη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και η Ε.Ε είχε εισάγει στα τέλη του 2022 το πρόγραμμα REPowerEU. Στο σχέδιο αυτό περιγράφεται επίσης μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου μέχρι τον χειμώνα 2023. Το σχέδιο REPowerEU επιδιώνκει τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την επιτάχυνση της χρήσης ανανεώσιμων αερίων και την αντικατάσταση του φυσικού αερίου στη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως οι εξελίξεις στο Ισραήλ αυξάνουν εκ νέου το κόστους πετρελαίου (ήδη το Brent ξεπερνά ξανά τα 92 δολάρια /βαρέλι και το φυσικό αέριο στο υψηλό τριμήνου.

Δημοσιονομική Πειθαρχία και Ανάπτυξη το ζητούμενο, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζιδάκη

«Στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής διακυβέρνησης που αναθεωρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να συνδυάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη. Και αυτό παρότι η Ελλάδα προχωρεί και θα συνεχίσει να προχωρεί με αξιόπιστες πολιτικές, τόσο απέναντι στην ΕΕ όσο και απέναντι στις αγορές». Αυτό σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στο Λουξεμβούργο, μιλώντας για το θέμα του υπό αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στην υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως των νέων κανόνων, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διότι αυτό προστάζει η κοινή λογική, αλλά και διότι γνωρίζουμε ότι οι πολιτική μας θα κρίνεται πάντοτε από τις αγορές και τους επενδυτές. Ωστόσο, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημείωσε ότι παρόλα αυτά υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπημένης συμφωνίας που θα διασφαλίζει τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς όμως να υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη με υπέρμετρους και άκαμπτους περιορισμούς. Υπογράμμισε επίσης την ελληνική θέση ότι θα πρέπει να προβλέπεται επιτέλους ειδική μεταχείριση στους σχετικούς υπολογισμούς για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς ορισμένες χώρες μέλη διαφοροποιούνται σαφώς για το συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με άλλες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr