NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Mείωση ελλείμματος και αύξηση πρωτογενούς πλεονάσματος στο 9μηνο 2023

Mείωση ελλείμματος και αύξηση πρωτογενούς πλεονάσματος στο 9μηνο 2023

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 6,62 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός στο 9μηνο 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών στο 9μηνο οδήγησαν στην μείωση ελλείματος στα 494 εκατ. ευρώ

Η αύξηση των εσόδων στο 9μηνο στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 σε συνδυασμό της μείωσης των δημοσίων δαπανών οδήγησε σε περιορισμό του ελλείμματος στα 494 εκατ. ευρώ έναντι ελλείματος 5,38 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 44,85 δισ. ευρώ έναντι 40,482 δισ. ευρώ ενώ οι δημόσιες δαπάνες περιορίστηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι των περυσινών δαπανών. Οι διαφορές αυτών μείωσαν το δημόσιο έλλειμμα.

Επίσης σημαντική αύξηση εσόδων ύψους 400 εκατ. ευρώ καταγράφηκε από τόκους (ΕΓΕΔ και Ομόλογα) AFAS στο 9μηνο 2023 σε σχέση με το περυσινό 9μηνο.

Απρόβλεπτο το δ’ τρίμηνο λόγω των εκτάκτων δαπανών σε Θεσσαλία και λόγω ενεργειακού κόστους

Να σημειωθεί ότι αναμένονται σημαντικές αλλαγές για τον Οκτώβριο αφού μέσα στον μήνα θα ενταχθούν οι δημόσιες δαπάνες και οι αποζημιώσεις για την αποκατάσταση ζημιών στην περιοχή της Θεσσαλίας ενώ ίσως υπάρξει περαιτέρω πίεση στις δαπάνες από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στο Ισραήλ (όπως είχε γίνει άλλωστε και μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr