NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Ελισάβετ Μιχαηλίδου: Οικολογική επανάσταση στην προσωπική υγιεινή

Ελισάβετ Μιχαηλίδου: Οικολογική επανάσταση στην προσωπική υγιεινή
25_10_2023 26_10_2023

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how, Success stories

H Ελισάβετ Μιχαηλίδου αγαπούσε από μικρή το περιβάλλον και συμμετείχε ενεργά σε μια εθελοντική οργάνωση που είχε σκοπό τη φροντίδα και την προστασία του. Αργότερα, και αφού δημιούργησε τη δική της οικογένεια, παρατήρησε τα πολλά είδη μίας χρήσης που χρησιμοποιούν καθημερινά οι γονείς στη φροντίδα των παιδιών. Έχοντας ήδη εμπειρία στη διοργάνωση εκθέσεων σχετικών με την τοπική παραγωγή προϊόντων, στην ενδυνάμωση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων και στη σύνδεση παραγωγής και φροντίδας του περιβάλλοντος, μελέτησε τον σχεδιασμό, τη δημιουργία, τη χρήση και την αποτελεσματικότητα των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων προσωπικής υγιεινής και αποφάσισε να στήσει τη δική της επιχείρηση με τέτοιου είδους προϊόντα. Τότε ξεκίνησε το Elis Made It!

Πώς είναι η κατάσταση στον κλάδο των χειροποίητων επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων γυναικείας προσωπικής υγιεινής και γενικής υγιεινής στην Ελλάδα;

Είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν ελάχιστες επιχειρήσεις που παράγουν επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα, ενώ η παραγωγή των πρώτων υλών είναι ακόμη μικρότερη. Επίσης, είναι ένα προϊόν που για να αξιοποιηθεί κατάλληλα χρειάζεται πρώτα να υπάρξει σωστή ενημέρωση σε όποιον και όποια τα επιλέξει. Η αλήθεια είναι πως η παραγωγή στην Ελλάδα έχει να ανταγωνιστεί ευρωπαϊκές και άλλων χωρών βιοτεχνίες μαζικής παραγωγής.

Elis3-Elismadeit.jpg?mtime=20231024162459#asset:441582

Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου;

Είχα ξεκινήσει μια ενδελεχή αναζήτηση για τα μίας χρήσης προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Τότε διαπίστωσα την υπέρογκη κατανάλωση που κάνει μία γυναίκα σε ετήσια βάση στη διάρκεια της περιόδου της: 11.000 διαφορετικά είδη προσωπικής υγιεινής και όλα μίας χρήσης. Έτσι, θέλησα να γίνω μέρος της λύσης του προβλήματος, τόσο για τα απορρίμματα, όσο και για την φροντίδα της υγείας των γυναικών. Και όλα αυτά, φυσικά, με στόχο την ενίσχυση της τοπική οικονομίας και της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει στη δημιουργία των προϊόντων σου;

Με εμπνέουν η κόρη μου, η αδερφή μου και κάθε γυναίκα που αλλάζει τη σχέση της με την περίοδό της! Με εμπνέει η γυναίκα που πλέον δεν απεχθάνεται την περίοδο της, που δεν ντρέπεται και αποκτά θετική σχέση με την προσωπική της υγιεινή. Με εμπνέουν οι γυναίκες που τολμούν να κάνουν πρακτικές αλλαγές με περιβαλλοντική συνείδηση.

Τι είδους προϊόντα μπορεί να αγοράσει κάποιος από την επιχείρησή σου;

Υφασμάτινα σερβιετάκια καθημερινής χρήσης, υφασμάτινες σερβιέτες και εσώρουχα περιόδου και ακράτειας, όπως και επιθέματα ακράτειας για άντρες. Πέρα από τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει υφασμάτινο ρολό κουζίνας και τουαλέτας, καθώς και υφασμάτινα πανιά, αντί να αγοράσει μωρομάντηλα, τα οποία είναι και μίας χρήσης. Όλα τα προϊόντα είναι από 100% βαμβακερό και οργανικό ύφασμα.

Elismadeit-3.jpg?mtime=20231024162449#asset:441580

Διαπιστώνουμε την ύπαρξη μιας «πράσινης» φιλοσοφίας στην επιχείρησή σου

Προσωπικά αγαπάω, προστατεύω και σέβομαι το περιβάλλον και, φυσικά, το Elis Made It δεν θα μπορούσε να πρεσβεύει τίποτα λιγότερο ή διαφορετικό. Γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε με βάση τις αρχές του zero waste και της κυκλικής οικονομίας. Όλα τα προϊόντα είναι βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιώ είναι ελληνικής και ευρωπαϊκής παραγωγής. Αφήνουν το λιγότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον, από τη στιγμή που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο όγκος αυτού του είδους απορριμμάτων. Ακόμη, επιλέγω να μην απορρίπτω υπολείμματα υφασμάτων από τη διαδικασία παραγωγής, αλλά να τα αξιοποιώ σε άλλες δημιουργίες, όπως στο εσωτερικό γέμισμα μαξιλαριών. Έχω επιλέξει κάθε κομμάτι της παραγωγής μου να γίνεται στο χέρι και η έδρα της επιχείρησης να είναι στην ύπαιθρο, ώστε να κάνω τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση σε ρεύμα και μετακινήσεις.

Γιατί να διαλέξει ένας καταναλωτής τo ElisMadeIt;

Γιατί όλα τα προϊόντα φτιάχνονται με υψηλής ποιότητας υλικά και διαφανείς διαδικασίες. Παράγονται από μια μικρή γυναικεία επιχείρηση στην ελληνική ύπαιθρο, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία. Αλλά, κυρίως, γιατί, μαζί με τα προϊόντα, ο πελάτης μας μαθαίνει και εμπνέεται για την κυκλική οικονομία.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου ως τώρα;

Τα προϊόντα έχουν βρει θερμή υποδοχή και η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική. Όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται να μάθουν για τις πράσινες επιλογές που μπορούν να κάνουν σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Elismadeit-7.jpg?mtime=20231024162503#asset:441583

Πού μπορεί να σε βρει κάποιος;

Μπορεί να με επισκεφτεί στο εργαστήριό μου, στον Νέο Σκοπό Σερρών, όπου μπορεί να δει από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής και να ενημερωθεί για την βιωσιμότητα στα υφασμάτινα είδη. Στην ιστοσελίδα της επιχείρησης www.elismadeit.gr, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε Facebook και Instagram.

Με ποιο τρόπο σε βοήθησε ο οργανισμός;

Με βοήθησε να θέσω εφικτούς στόχους και να μελετήσω σε βάθος τις ανάγκες της επιχείρησής μου. Να συνεργαστώ με ειδικούς στον τομέα που είχα ανάγκη και να εξοπλίσω το εργαστήριό μου.

Θα πρότεινες το The People's Trust σε ένα νέο επιχειρηματία; Και γιατί;

Ναι! Η προσωπική επαφή, η αναλυτική μελέτη σε κάθε κομμάτι της επιχείρησης, ο επαγγελματισμός και η συνεχής υποστήριξη από την ομάδα του The People’s Trust είναι στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Θεωρώ την υποστήριξή τους σημείο-κλειδί στην ανάπτυξη της επιχείρησης μου.

Elismadeit-4.jpg?mtime=20231024162507#asset:441584


Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr