NEWSFLASH...
Χρηματοδότηση
ανάγνωση

Συμφωνίες VCs: Cleantech και ηλεκτροκίνητα οχήματα αντέχουν στις πιέσεις των καιρών

Συμφωνίες VCs: Cleantech και ηλεκτροκίνητα οχήματα αντέχουν στις πιέσεις των καιρών

Αντίσταση στις πιέσεις που δέχεται η αγορά των Venture Capital φαίνεται πως δείχνει το cleantech, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Μάλιστα οι περισσότερες από τις μισές μεγαλύτερες συμφωνίες VC το γ’ τρίμηνο του 2023 αφορούν τον κλάδο αυτόν.

Το cleantech συνέχισε να προσελκύει πολλές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες άντλησης χρηματοδότησης αυτό το τρίμηνο, όπως καταγράφει στα τελευταία της στοιχεία η KPMG.

Μεταξύ άλλων στο επίκεντρο βρέθηκε μια μεγάλη συμφωνία 2,3 δισ. δολαρίων από την εταιρεία μπαταριών Verkor με έδρα τη Γαλλία.

Επίσης, το deal των 1,6 δισ. από την εταιρεία παραγωγής «πράσινου» χάλυβα H2 Green Steel με έδρα τη Σουηδία και η χρηματοδότηση των 997,2 εκ. από την εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου Redwood Materials με έδρα τις ΗΠΑ.

Επίσης, τρεις κινεζικές εταιρείες ηλεκτροκίνητων οχημάτων ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων συναλλαγών αυτό το τρίμηνο.

Πάντα στο επίκεντρο η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη συνέχισε να προσελκύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών VC παγκοσμίως και σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων ύψους 631,6 εκατ. δολ. από την Conigital με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εταιρείας που ειδικεύεται στην αυτοματοποίηση στόλου, 500 εκατ. δολ. από την πλατφόρμα δεδομένων cloud Databricks με έδρα τις ΗΠΑ, 414,8 εκατ. δολ. από τον κατασκευαστή έξυπνων ηλεκτροκίνητων οχημάτων Avatr Technology με έδρα την Κίνα και 225,9 εκατ. δολ. από την εταιρεία αμυντικής τεχνητής νοημοσύνης Helsing με έδρα τη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Η επιτυχία των VCs στην Ελλάδα, οι προοπτικές και η εικόνα της διεθνούς αγοράς

Τι μέλλει γενέσθαι έως το τέλος του έτους

Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι επενδύσεις VC αναμένεται να παραμείνουν σχετικά ήπιες σε αξία κατά το δ’ τρίμηνο του 2023, δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην παγκόσμια αγορά VC και της αυξημένης επιφύλαξης των επενδυτών. Ωστόσο, η ενέργεια, το cleantech και η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να παραμείνουν ιδιαίτερα ελκυστικές για τους επενδυτές VC σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Σύμφωνα με την KPMG, το βασικό ερώτημα καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους είναι εάν θα υπάρξει πρόσθετη δραστηριότητα για συναλλαγές IPO στον απόηχο των τριών IPO που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 2023. Αν και δεν αναμένεται κάποιο εντυπωσιακό άνοιγμα της αγοράς IPO, επιπλέον αποεπενδύσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ανανέωση της δραστηριότητας IPO καθώς ξεκινάει το α’ εξάμηνο του 2024.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως οι συνολικές επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν από τα 81,4 δισ. το β’ τρίμηνο στα 77,05 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2023, καταγράφοντας πτώση για 7ο συνεχόμενο τρίμηνο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr